Cele mai frecvente lucrari de reparare ale geamurilor termopan
In urma cu cativa ani traiam euforia montarii termopanelor, vechile si oblojitele tamplarii de lemn fiind inlocuite cu drag de locatarii apartamentelor construite in anii 80 sau chiar mai inainte.

Iata ca au trecut cativa ani si noile tamplarii devenite de acum ceva uzual incep sa necesite ca orice mecanism si operatii de intretinere si reparare. In acest articol ne vom concentra pe cele mai frecvente lucrari de reparare pe care le necesita geamurile termopan cu tamplarie de PVC sau aluminiu.
Reparatii Termopane
Sa incepem cu partea de intretinere. Cea mai frecventa, cea mai recomandata, dar si cea mai neefectuata, este intretinerea periodica a garniturilor de cauciuc. Avand rol de etanseizare, garniturile ar trebui unse periodic cu o solutie speciala care sa prelungeasca durata lor de viata. Se stie ca in urma variatiilor inghet/dezghet dar nu numai, cauciucul se caseaza si imbatraneste. Acest pas poate fi realizat de locatar.
O a doua operatie frecventa este cea de reglare a feroneriei. Chiar daca la montaj baietii au fost de treaba si au facut o lucrare buna, in timp, tamplaria (tocul) si ramele se dilata/contracta astfel ca apar deformari in ciclurile vara/iarna. Corelat cu faptul ca garniturile imbatranesc constatam cu surprindere ca incepe sa curga apa cand ploua sau chiar sa sufle binisor vantul. Alt caz este cand geamurile se inchid tot mai greu. Atunnci este nevoie de o operatie de reglare a feroneriei termopanelor . Acest pas poate fi realizat de locatar ( dificultate medie ) dar recomandam contactarea firmelor specializate.
Tot la intretinere putem incadra si schimbarea unei foi de geam crapate / sparte. Aici pasii sunt mai delicati. Se scoate bagheta de pe interior, se scot distantierii si se inlocuieste geamul dublu. Apoi se pun distantierii si bagheta de fixare. Daca partea de montare/demontare poate fi realizata de locatar ( dificultate sporita ), oricum geamul trebuie comandat la o firma specializata. Deci recomandam contactarea firmelor de montaj si reparatii termopane.
Acum sa trecem la reparatii. Deoarece tamplaria are o durata de viata medie de 30 de ani, ea se defecteaza foarte greu. Totusi, au aparut cazuri cand stalpi de sustinere s-au distantat de toc si a inceput sa curga apa pe sub ei prin fenomenul de capilaritate. Solutia este de a aplica un coltar de silicon intre stalp si toc. Suplimentar, pentru a preveni acumularea apei langa stalp, se da o gaura de scurgere a apei langa stalp.
Un alt caz este cel cand de data aceasta in rama care incadreaza geamul se acumuleaza apa si nu se scurge corect. Solutia este de a identifica locul de acumulare al apei si de mai da o gaura de scurgere in acel loc.
Se mai pot defecta tencuiala si hidroizolatia exterioara, simptomul fiind acelasi, infiltarea apei in casa. Trebuie sa ne reamintim ca intre toc si zid se afla spuma poliuretanica, un material foarte permeabil. Spre exterior, poate sa existe tencuiala, sau, mai nou, termoizolatia cu polistiren. Daca inainte de tencuiala nu s-a aplicat hidroizolatia cu bitum , sansa de a intra apa la o ploaie torentiala este destul de crescuta. Asa dar, trebuie refacuta operatia daca identificm aceasta problema.
Un alt caz de infiltrare de apa este cel cand glaful exterior nu a fost realizat din tabla sau PVC ci este un glaf de gresie sau faianta . Daca intre placile de faianta si toc sau doar intre ele nu a fost aplicat silicon sau a fost aplicat silicon dar s-a uscat, sunt sanse sa intre apa prin aceste spatii si sa se infiltreze pe sub toc si operatia trebuie refacuta.
Un ultim caz de infiltare a apei, este atunci cand la suruburile de fixare a tocului in partea de jos a ziddului nu s-au aplicat capacele de silicon sau plastic . Atunci cand ploua si se acumuleaza apa in toc (fenomen normal), apa va gasi orice coltisor pentru a se infiltra. Si gaura de holzsurub este un loc foarte bun. Aici, se poate realiza usor reparatia prin siliconarea suruburilor .
Pentru operatiile de reparatii recomandam contactarea firmelor specializate. Bine inteles, pasionatii le pot realiza cu putina rabdare.
Am trecut in revista un set de operatii de intretinere si un set de operatii de reparare a termopanelor. Speram ca acest articol va va ajuta in identificarea problemelor aparute si in alegerea solutiilor potrivite.
Recomandari articole: tamplarie, DIY, constructii,
‹‹ Cum se monteaza termopanele cu tamplarie de PVC
Punctul de roua - care este semnificatia lui? ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!