renovat.ro

» » » » » »


Cele mai ieftine metode sa incalzesti casa iarna - care sunt cele mai eficiente sisteme de incalzire cand nu ai gaze


Odata cu sosirea sezonului rece, principala grija a proprietarilor unei case - fie ca stau permanent sau vin doar pe timpul iernii - este aceea de a beneficia de tot confortul, mai ales asigurarea unei temperaturi optime. Si ce facem daca locuinta, in zona respectiva, nu beneficiaza de conducte de gaz? Care ar fi cele mai eficiente si economice metode de incalzire?

Cum sa iti incalzesti casa pe timp de iarna
Cele mai ieftine metode sa incalzesti casa iarna - care sunt cele mai eficiente sisteme de incalzire cand nu ai gaze

Galerie poze
  • Cum sa iti incalzesti casa pe timp de iarna
  • Surse alternative de incalzire fara gaze
Galerie poze

Te gandesti, printre altele, sa iti achizitionezi/construiesti sobe, spre exemplu. Unele ce vor functiona pe lemne si carbune. Este o solutie, ce-i drept, dar asta pentru cei carora le place sa fie atenti la foc, sa faca frecvent aprovizionarea cu combustibil solid, sa-l urmareasca pe parcursul zilei. Cat despre cuptor: fum, cenusa, o ingrijire constanta. Sa nu mai amintim de pericolele ce pot aparea, gen incendii. Dar, pana la urma, dincolo de aceste aspecte, este o solutie. Si nu putini sunt cei care opteaza pentru sobe, fiind melancolici si placut surprinsi de mirosul emanat de lemne, carbune...Probabil, in amintirea copilariei.


Citeste si: Tipuri de calorifere - care este cel mai potrivit pentru a-ti incalzi casa


Exista si varianta de a cumpara un suport pentru gaz, un rezervor metalic, atasat la un cazan care va functiona pe un amestec de propan-butan. Veti avea autonomie, ce-i drept, dar investitia va fi destul de costisitoare. Preturile pornesc de la 4.000 lei si asta doar in cazul rezervorului. Se mai adauga costul cu instalarea rezervorului de gaz subteran, o anumita protectie a acestuia contra coroziunii, instalarea de conducte, proiectul de alimentare cu gaz in sine si lucrurile ajung mult mai sus. Sa nu uitam de faptul ca suportul de gaz trebuie permanent alimentat.


Poate cea mai la indemana solutie este reprezentata de electricitate. Si ce metode intra aici?


Vezi si: Cum calculam corect dimensiunea unui calorifer ? Dimensionare calorifere | Radiatoare


Ei bine, cazanele electrice. Reprezinta o solutie, dar si-n acest caz apar costuri suplimentare. Vorbim de distribuirea conductelor in toata casa, cumparati si montati calorifere, achizitionati centrala propriu-zisa, la care se mai pune si amenajarea unei camere special pentru aceasta. Costurile nu le ating pe cele cu conducta de gaz, dar nici mici nu sunt, totusi.


Raman viabile incalzitoarele electrice, din gama carora avem ce alege.


Ventilatoarele de caldura sau cele de incalzire,cum mai sunt denumite, reprezinta dispozitive simple, pentru incalzirea provizorie a locuintelor, ieftine si compacte. Ce aveti de facut? Sositi la cabana sau locuinta temporara, porniti ventilatorul, aveti parte de un flux de aer cald si deja parca este mai bine in incapere. Totusi, are dezavantajul ca nu se pliaza pentru camerele mari, spatioase. Este potrivit pentru incaperile mici/medii.


Recomandare: Centrale termice artizanale pe lemne - solutii alternative de incalzire ce ofera confort sporit


Convectoarele sunt ieftine, asigura o caldura uniforma in camera si intr-un mod rapid. Sunt cele mai potrivite pentru incalzirea permanenta a casei. In mare, avantajele folosirii unor convectoare sunt urmatoarele:


- investitie la indemana oricui. Nu aveti nevoie de conducte, de cablaje. Este suficient un spatiu adecvat sub ferestre sau pe podeaua camerei, intr-un colt amenajat special, si aflat in apropierea unei prize.
- problema incalzirii casei se rezolva rapid. Achizitionati convectoare pentru toate camerele, cu puterea adecvata fiecarui spatiu, dimensiunii acestora, le amplasati fie pe podea, fie suspendate, dati drumul si foarte repede veti constata ca se propaga uniform caldura in toata casa.

- functionarea convectoarelor nu aduce nimic negativ microclimatului. Nu usuca aerul si nu arde oxigenul.


Vezi si: Incalzirea cu termostat sau cum sa folositi centrala mai eficient - economie, cum functioneaza, tipuri de termostate


Ca si dezavantaj, s-ar pune problema costurilor legate cu electricitatea. Si asta daca locuinta este incalzita constant prin aceasta metoda. Cand vine vorba despre o cabana, care va fi incalzita pe o anumita perioada, lucrurile vor sta cu totul altfel. Dar si aici avem o solutie. Ce ziceti de un convector invertor? Acesta reduce puterea atunci cand temperatura se apropie de cea setata de voi. Nu se opreste, ci va sta pe modul economic. Daca convectorul clasic odata pornit va parcurge aceeasi etapa si cand incaperea este incalzita bine, convectorul invertor va reduce la minim consumul de energie odata ce va atinge temperatura setata. Aveti caldura in continuare, doar ca atat cat trebuie.


Iar lucrurile nu se opresc aici. Unitatea de control a sistemului de transformare poate fi dotata cu un modul wi-fi inteligent. Adica, cand nu sunteti in zona, puteti controla de la distanta incalzirea casei prin smartphone. Puteti da drumul la caldura cu cateva minute inainte de a sosi la locuinta sau puteti opri caldura cand nu mai e nimeni in casa. Astfel de convectoare performante sunt astazi economice, rezistente la foc, durabile si usor de manevrat.


Recomandare: Incalzirea cu centrala pe peleti. Avantaje, dezavantaje si costuri


Alte metodede luat in seama pentru incalzirea locuintelor sunt: aerotermele, pompele de caldura, cazane pe combustibil solid, seminee, termoseminee. Acestea din urma ne duc la povestile bunicilor, iar incalzirea incaperii se face prin radiatie, in timp ce-n celelalte camere, prin circuitul de radiatoare la care sunt conectate.


Recomandari articole: instalatie incalzire, centrale electrice, radiator otel, cum aleg centrala,

‹‹ Proiect de casa moderna cu 6 camere si dependinte

Iata cum poti construi o soba dintr-un butoi de tabla ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro