Ce alegeti: centrala pe gaz vs. centrala electrica - avantaje si dezavantaje
Una din intrebarile frecvente pe care si-o pune multa lume este legata de alegerea centralei termice: pe gaz sau electrica. Care-s mai avantajoase? Cand ne gandim la montarea unei centrale termice vrem sa dispunem de caldura necesara si apa calda de care avem nevoie. Pentru centralele de apartament exista o gama bogata de modele, diferite in functie de modele, de tipul combustibilului, modul de functionare, eficienta energetica, tipul de incalzire.

Cand facem alegerea, trebuie sa tinem cont de punctul de incalzire, spatiul ce va fi incalzit, combustibilul convenabil, costurile de achizitie si cele de exploatare. Alegerea centrale depinde si de combustibilul pe care functioneaza: pe gaz, combustibil solid (lemne, carbune, peleti) sau electrica.
Centrala termica pe gaz
Avantajul gazului este ca este unul din cei mai ieftini combustibili. Asa ca, daca locuinta unde vom sta este racordata la gaz, viabil este achizitionarea unei centrale termice pe gaz. Poate fi tip clasica sau in condensatie. Cele cu condensatie sunt extrem de bune. Daca clasicele centrale au un randament de 92-94%, cele cu condensare ajung ca eficienta la 109%. Totul vine ca urmare a dotarii cu componente speciale ce permit recuperarea caldurii din condens.
Citeste si:Tipuri de centrale termice - Iata ce trebuie sa stii inainte de a alege un model anume
In plus, desi o centrala termica clasa este mai ieftina, diferenta de pret achizitionand una cu condens se va amortiza in timp. Trebuie precizat ca o centrala termica pe gaz nare avantajul unei exploatari confortabile deoarece necesita pe baza de alti combustibili comparativ cu instalatiile ce functioneaza pe baza de alti combustibili.
Centrala termica electrica
Centrala termica electrica este o metoda rapida si eficienta de incalzire a imobilului. Costa putin si nici nu este dificil de montat. Ca si putere, centrala termica electrica ofera randamentul dat de producator. O rezistenta electrica converteste 100% un kw electric intr-un kw termic, de aici fiecare putand estima consumul lunar de energie electrica folosita pentru incalzirea centrala. Se inmulteste numarul de ore de functionare cu puterea declarata a centralei si cu pretul pe kw/h.
Vezi si: Avantaje si dezavantaje ale diferitelor tipuri de centrale termice
Alegerea e la voi
Daca vreti sa faceti o alegere corecta trebuie sa tineti cont de mai multi factori. Vorbim de: numarul camerelor si al utilizarii, necesarul de apa calda, tipul combustibilului folosit etc. Astfel, va puteti orienta catre centrale termice pe gaz metan, gaz petrolier lichefiat GPL, combustibil lichid, combustibil solid (lemne, peleti, carbune) sau electricitate. In functie de pozitionre, veti alege si metoda de evacuare a gazelor de ardere: fie prin tiraj sau tiraj fortat.
Centrala si puterea calorica
O intrebare mereu pe buzele cetatenilor care doresc o centrala termica este legata de puterea calorica. Exista temeri legate de faptul ca, achizitionand o centrala mai mica aceasta nu va face fata suprafetei imobilului, lucru real, ce-i drept. De asemenea, se pune problema ca, achizitionand o centrala mult mai mare consumul va fi si el ridicat, indiferent de combustibilul folosit. Trebuie stiut foarte bine care este volumul de aer aflat in suprafata ce va fi incalzita (suprafata si inaltimea). Se va tine cont si de nivelul de izolare a casei si numarul de geamuri.
Citeste si: Alegerea puterii centralei pe lemne (kw) in functie de suprafata casei - cati kw trebuie sa aiba?
Centrala si tipul combustibilului
Ca sa alegeti o centrala trebuie sa vedeti ce tip de incalzire este specifica zonei unde locuiti. Daca lipseste reteaua de gaze in zona, trebuie sa va indreptati atentia catre centrala pe lemne, GPL sau electrica. Dar trebuie calculate si aici costurile instalarii. Alimentarea cu lemne sau carbune este cea mai ieftina, urmata de cea cu gaz si-n final optiunea cea mai scumpa - cea electrica.
Avantaje si dezavantaje
Centralele electrice - ca avantaj vorbim de faptul ca reteaua electrica are o acoperire foarte mare. In plus, randamentul este de 100%, fiecare kw consumat transformandu-se in caldura. Se instaleaza usor, nu este nevoie de cos de evacuare, nu este supusa frecvent reviziilor, nu fac zgomot si nu produc noxe. De asemenea, nu exista riscul producerii unei explozii.
Vezi si: Centrale termice pe lemne vs centrale pe peleti. Ce alegem?
Ca si dezavantaje, centralele de acest gen sunt potrivite unor spatii mai mici, cu un necesar termic redus. Exista situatii cand reteaua electrca trebuie racordata la capacitatea centralei isntalte. Asa ca pentru o centrala electrica de peste 12 kw nu este suficienta o retea trifazica, ci aceasta trebuie redimensionata pentru a prelua noua sarcina.
Centralele pe gaz: sunt adecvate oricarui tip de instalatii de incalzire (in pardoseala, panouri radiante), precum si pentru suprafete mari. In plus, acestea dau acelas randament ca si centralele electrice. Sa nu mai vorbim ca pretul gazului este totusi accesibil casnicilor.
Recomandare: Cele mai economice centrale termice
Ca si dezavantaje, amintim: nu toti consumatorii au acces la reteaua de gaze naturale, costurile de racordare sunt mari, montajul se face doar de firme specializate, reviziile sunt frecvente, are nevoie de elemente de siguranta suplimentare ce duc la costuri mari. Gazul este o resursa naturala epuizabila, exploatarea lui lasand urme asupra naturii, mediului inconjuratoar. Calculele facute de ANRE atesta ca pentru a incalzi o locuinta cu doua camere iarna se consuma aproximativ 300 m.c. gaze naturale lunar. Persoanele care detin centrale termice platesc peste 300 lei/luna. Pentru un apartament asemanator, cam de 60 mp, incalzirea electrica costa cel mult 50 lei lunar.
Siguranta
Siguranta in exploatare este o masura importanta, ce trebuie luata de catre orice producator. Astfel, cand vorbim de elemente de siguranta amintim: protectie la lipsa de gaz, asigurata prin electrodul de ionizare, protectie la lipsa apei din instalatie - senzor de presiune, siguranta evacuarii gazelor arse - realizata cu ajutorul ventialtorului si presostatului de aer, protectie anti-inghet.
Garantia, alt criteriu important
Achizitionati centrala, dar inainte interesati-va la producator sau reprezentantul firmei de unde o luati de toate aspectele ce tin de siguranta si garantia de functionare. Asta ca sa nu aveti surprize neplacute la putin timp de la achizitionare. Exista multe firme care au contract cu un producator care va asigura partea de garantie. Acestia au datoria de a face revizii frecvent. Se va constata starea de uzura a elementelor din dotare, le vor repara, curata sau chiar le vor inlocui. Se va constata cu aceasta ocazie si daca exista depuneri de calcar ce afecteaza clar buna functionare a sistemului. Se inlatura prin spalare chimica.
Recomandare: Cosuri de fum - tipuri, modele. Stii ce sa alegi pentru soba, semineul sau centrala ta?
Recomandari articole: centrala pe gaz, centrala electrica, avantaje, dezavantaje, cum aleg centrala,
‹‹ Tapet lavabil bucatarie - Iata cam cum l-ai putea folosi cat mai frumos
Cum se construieste o canalizare exterioara - pasii importanti si scurt ghid practic ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!