renovat.ro

» » » » »


Centrala termica in soba de teracota - cu adevarat eficienta si economica


Centralele termice in sobele de teracota au o utilizate destul de veche in timp. Asemenea tip de incalzire, prin sobe de teracota cu arzatoare de gaz, s-au folosit in Brasov  in zonele in care combustibilul era gazul metan. Acum, acelasi principiu se utilizeaza in conditiile montarii centralelor termice individuale in sobele de teracota - ca elemente care produc si iradiaza caldura in camera.

Centrala termica in soba de teracota
Centrala termica in soba de teracota - cu adevarat eficienta si economica

Galerie poze
  • Centrala termica in soba de teracota
Galerie poze

Pentru acest mod de incalzire se utilizeaza fie arzatoare adaptate pentru gazul metan ce se amplaseaza in sobe (principiu utilizat mai demult in blocurile din Brasov, Ploiesti, etc.), fie centrale termice in sobe de teracota avand combustibil solid: lemne, carbuni, brichete si rumegus.

In cazul in care va doriti o centrala termica in soba de teracota, va trebui fie sa construiti o soba noua, pe structura metalica, in care s-a instalat un cazan din tabla neagra (rezistenta la temperaturi ridicate). Soba poate avea plita si o parte cu teracota (unde se amplaseaza cazanul), sau numai teracota; depinde unde este ampalsata.

Cazanul din tabla din interiorul sobei reprezinta focarul, mai exact locul unde se amplaseaza instalatia care preia cea mai mare parte a caldurii pe care ulterior o transporta prin tevi in alte incaperi. Camera in care este construita soba va avea caldura de la teracota, nefiind necesar sa mai amplasati calorifere, ca in celelalte incaperi.

Acest sistem poate genera caldura suficienta pentru 5-6 alte incaperi, iar combustibilul solid care se procura cu usurinta va aduce economie si beneficii financiare in costul incalzirii locuintei. Daca aveti deja soba solida, construita relativ recent, nu trebuie sa investiti decat in teava din fier pentru serpentina, tevi, calorifere, pompa de recirculare, termostat, supapa de siguranta, manometru, vas de expansiune si robineti.

Avantajul ar fi si faptul ca una dintre camere este deja incalzita de soba, iar apa menajera poate fi utilizata cu succes in orice anotimp.

Acest tip de soba se construieste pe un suport rezistent, din metal sau caramida, iar interiorul trebuie adaptat sau realizat astfel incat sa se amplaseze focarul, serpentina care sa conduca apa fierbinte prin tevi in calorifere, sistemul de tur-retur, si celelalte accesorii. Constructia sau adaptarea sobei trebuie sa se realizeze de catre persoane autorizate, intreaga instalatie sa aiba girul unei firme specializate in montarea centralelor termice, care eventual sa asigure si mentenanta sistemului.

In privinta centralei termice in soba de teracota se aplica acelasi principiu de incalzire a spatiilor. Va trebui ca un specialist sa va calculeze dimensiunea spiralei si sa se adapteze tirajul in functie de spatiul de incalzit.

Mai exista si varianta achizitionarii unei sobe din teracota in care deja s-a instalat cazanul, serpentina si intreaga instalatie, de asemenea racordarile pentru tur si retur, ce pot fi ansamblate cu usurinta in locuinta. Exista o diversitate de modele, unele pe suporturi cu roti pentru a fi usor de transportat in locuinta; cu una sau doua nuante de teracota, cu focarul amplasat pe mijloc sau pe fata ingusta a paralelipipedului.

Avantajele unei asemenea centrale rezida din:

a) aspectul estetic al sobei care "mascheaza" cazanul, serpentinele si celelalte accesorii specifice;
b) faptul ca deja camera in care este amplasata centrala se incalzeste datorita caldurii emanate de samota si teracota;
c) combustibilul solid, este relativ usor de achizitionat;
d) faptul ca o asemenea centrala poate fi dimensionata pentru incalzirea unui numar mare de camere.


Recomandari articole: centrale termice, soba, cum aleg centrala,

‹‹ Un living pentru toate varstele

Alegerea puterii centralei pe lemne (kW) in functie de suprafata casei - cati kw trebuie sa aiba? ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro