Centrale termice pe lemne vs. centrale pe peleti. Ce alegem?
Centrale termice pe lemne Toata lumea stie ce reprezinta lemnul si cum se poate utiliza in scopul incalzirii agentului termic din interiorul tevilor ce incalzesc spatiile din locuinta in cazul centralelor termice care au acest tip de combustibil. Temperatura degajata de acesta este in stransa legatura cu esenta lemnoasa ce se foloseste in scop de combustibil.
Daca am face o ierarhizare in randul esentelor lemnoase preferate a se utiliza in scop de combustibil, acestea ar fi: fag, stejar, carpen, artar, mesteacan, plop, salcie, pin, molid si brad. Puterea calorica a esentelor lemnoase depinde si de umiditatea acestuia in cazul folosirii in calitate de combustibil pentru centralele termice, dar nu numai.
In cazul in care va doriti o centrala termica pe lemne, va trebui sa aveti in vedere si alte aspecte colaterale necesare bunei utilizari a acesteia, utilizarii in siguranta si nu in ultimul rand a eficientei la parametri doriti. Unul dintre aspectele esentiale in utilizarea centralelor termice cu lemne il reprezinta construirea unui cos de fum care sa asigure evacuarea reziduurilor in urma arderii.
Recomandare: Cosuri de fum : tipuri si modele. Stii ce sa alegi pentru soba, semineu sau centrala ta?
Acest cos de fum trebuie sa fie bine dimensionat, sa fie amplasat in exteriorul camerei centralei si sa aiba o izolatie corespunzatoare. Un alt aspect important il reprezinta achizitionarea din timp a lemnului astfel incat acesta se usuce sa fie cu umiditate cat mai scazuta in timpul utilizarii. Evacuarea cenusii din arzator constituie un element important in scopul utilizarii corespunzatoare a centralei, dar si a randamentului acesteia. Periodic, o data la 2-3 luni va trebui sa faceti o revizie a instalatiei si a componentelor acesteia pentru a evita eventualele probleme in exploatare.
Daca veti avea in vedere aspectele mentionate mai sus si daca veti utiliza o centrala cu capacitate adecvata spatiului de incalzit, cu siguranta va veti bucura de eficienta dorita.
Recomandare: Alegerea puterii centrale pe lemne (kw) in functie de suprafata casei - cati kw trebuie sa aiba?
Centrale termice pe peleti
Peletii sunt niste obiecte de forma paralelipipedica, cu dimensiune relativ redusa, realizate din deseuri provenite din procesarea superioara a lemnului. Peletii au densitate mare, umiditate scazuta si un randament de ardere superior lemnului. Materialul provine din rumegus, deseuri de materie lemnoasa reciclate sau aschii ramase dupa prelucrarea lemnului, care sunt apoi deshidratate si comprimate in granule mici pana la dublul densitatii energetice a lemnului verde. Datorita dimensiunilor scazute si standard, umplerea cazanului se poate face in proportie de 90%, reducand astfel frecventa cu care trebuie alimentat. Fiind produse cu umiditate scazuta, nu necesita uscarea anterior utilizarii; pot fi utilizate imediat dupa ce se achizitioneaza. In scopul pastrarii calitatii peletilor, in realizarea acestora trebuie respectata o anumita proportie, un anumit proces tehnologic si sa indeplineasca anumite caracteristii stabilite de certificarile europene.
Vezi si: Tipuri de centrale termice - iata de trebuie sa stii inainte de a alege un model anume
Dimensiunea scazuta a peletilor permite o judicioasa depozitare in diferite spatii si se elimina timpul alocat taierii si spargerii lemnelor, asigurandu-se astfel un confort utilizatorului. Pentru ca toti peletii au o compozitie standard, temperatura rezultata in urma arderii va fi mereu aceeasi. Realizarea si comercializarea peletilor este foarte raspandita, astfel incat pot fi achizitionati relativ usor, la preturi accesibile.
Ca si in cazul centralelor pe lemne, va trebui sa construiti un cos de fum pentru eliminarea reziduurilor. Acesta va trebui dimensionat adecvat, construit din material rezistente la ardere si captusit cu mantale ignifuge. Curatarea periodica a arzatorului si a cenusarului constituie o activitate necesara si importanta in scopul exploatarii judicioase a centralei si a sigurantei locuintei. In egala masura trebuie realizata o revizie periodica a instalatiei si a componentelor acesteia pentru exploatarea judicioasa si la randamentul dorit. Asemeni centralelor pe lemne, si centralele pe peleti trebuie bine dimensionate in functie de spatiul de incalzit si a nevoilor de apa menajera specifica fiecarei familii.
Citeste si despre: Avantaje si dezavantaje ale diferitelor tipuri de centrale termice
In alegerea unuia dintre tipurile de centrale termice la care s-a facut referire mai sus, faceti o diagnoza a nevoilor familiei dvs. legate de: suprafata de incalzit, pretul de achizitie a lemnului comparativ cu al peletilor, posibilitatea si frecventa cu care dvs. puteti sa umpleti focarul (mai ales daca aveti un serviciu car eva solicita destul de mult timp).
Recomandare: Incalzire centrala prin semineu - termoseminee
Recomandari articole: centrale termice, modele centrale, centrale peleti, centrala pe lemne, instalatie incalzire,
‹‹ Ghid de montare corecta a televizorului pe perete - informatii utile pe care este bine sa le afli
Gladiolele - secrete despre plantare, ingrijire si inmultire ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Bună ziua! Se poate pune polistiren (expandat,extrudat) peste scândură vopsită?
Buna ziua.La o casa de 250 cu 700mc.pentru incalzit si pereti de 0,60cm.izolati este suficient o teracota jumatate?Multumesc
Posteaza!