renovat.ro

» » » » » » »


Cum construiesti un FOISOR dreptunghiular - GHID pas cu pas + MODELE


Cine nu a visat sa serveasca micul dejun, intr-o zi frumoasa, chiar afara, intr-un foisor. O cafea, un ceai sorbite cu placere, in linistea naturii, relaxandu-va. Momentul vostru de liniste. Apoi, seara, cu o carte in mana, din nou...relaxare. Cum ajungem sa avem un foisor?

Constructie foisor dreptunghiular
Cum construiesti un FOISOR dreptunghiular  - GHID pas cu pas + MODELE

Galerie poze
  • Constructie foisor dreptunghiular
  • Fixare grinzi lemn
  • Coama acoperisului fixare
  • Fixare capriori acoperis
Galerie poze
  • Contrafisa
  • Montare balustra din lemn
  • Montare acoperis pentru foisor
  • Schema finala foisor
  • Constructie foisor de gradina
  • Foisor de gradina din busteni
  • Foisor lemn masiv
  • Foisor lemn rustic
  • Foisor patrat 4 x 4 metri
  • Fosior de gradina cu pereti din lemn
  • Model de foisor dreptunghiular





Amplasarea


Locul unde va fi construit foisorul este foarte important. Pentru a beneficia de liniste, pentru a nu fi ochiti si deranjati de vecini sau trecatori, in niciun caz nu trebuie sa luati in calcul spatiul din apropierea portii casei. Zgomotul va strica tot farmecul. Cel mai potrivit este spatiul din spatele locuintei, cu verdeata multa, deloc aproape de gardul comun cu vecinul si, mai ales, in apropierea gratarului.


Recomandare: Foisoare, pavilioane si pergole - tipuri, modele, idei de amenajare si fotografii originale


Terenul pentru foisor


Este necesar un teren stabil, cu verdeata. De evitat terenurile mlastinoase, nisipoase,mai ales ca greutatea foisorului poate sa va strice planurile. De asemenea, nici vorba sa-l amenajati peste fosa septica sau alte utilitati ale casei.


Date tehnice si...la treaba


Sunt multe persoane care s-au apucat sa ridice un foisor, in baza unor schite. Multi au avut ca exemplu schitele de pe site-ul Myoutdoorsplans. Specialistii recomanda fixarea a 10 stalpi in gauri sapate in pamant, de aproximativ un metru, in care turnati beton pentru fixare, asigurandu-va ca stalpii sunt drepti.


Urmeaza instalarea grinzilor superioare, pentru sustinerea capriorilor acoperisului. la jumatatea grinzilor laterale, se fixeaza cate o barna de 1,3 metri, fixate cu cleme metalice in forma de L, pe care se va sprijini coama de unde va porni acoperisul in doua ape.


Vezi si: Proiecte de foisoare de gradina - constructia pas cu pas


Se fixeaza, apoi, cei 11 capriori, la distanta de 57 cm unul de altul, crestand partile inferioare pentru a se plia pe cosoroabe. Scanduri late, date cu lac, vor servi la construirea acoperisului, acestea fiind fixate cu suruburi. Pentru o mai buna sustinere se pot instala doua contrafise.


Se amplaseaza scandurile care formeaza balustrada in partea inferioara a foisorului. Pentru o imagine mai buna, lemnul poate fi vopsit in culoara preferata ori slefuit si apoi lacuit.


Modele de foisoare


Foisoarele pot avea diverse modele, totul in functie de gustul proprietarilor.


Citeste si: Foisoare de gradina - modele interesante


Foisoare rotunde sau ovale


Sunt foisoarele clasice, mereu la moda, adecvate mai ales pentru gradinile mici, mijlocii. Dar, pentru ca nici spatiul nu este prea mare, trebuie sa stii de la bun inceput ca mai mult de trei, maxim patru scaune si o masuta nu prea poti instala. Acum, depinde si de spatiu.


Foisoare patrate si dreptunghiulare


Cele mai usor de realizat. Sunt potrivite oricaror tipuri de locuinte, fie ca vorbim de o gospodarie sau de o cabana.


Foisoare hexagonale sau octogonale


Cel mai solicitat si intalnit tip de foisor in tara noastra. ?i acest tip de foisor se potriveste tuturor modelelor de locuinte si chiar poate avea mult mai multe scaune in dotare.


Vezi si: Folia transparenta PVC - IATA DE CE este SOLUTIA OPTIMA de inchidere a teraselor si foisoarelor


Foisoare moderne sau rustice


Sunt la moda in Romania, dar trebuie adecvate si tipurilor de locuinte si mai ales potrivite gradinilor. Nu se potrivesc oricaror tipuri de case. Niciodata nu veti admira sau nu veti vedea cu ochi buni un foisor rustic langa o casa moderna, unde troneaza la loc de cinste sticla, otelul.


Foisoare cu gratar sau cu bucatarie de vara


Cine dispune de spatiu suficient, in acest caz, poate amplasa gratarul chiar in interiorul foisorului. Scapati, asadar, de stresul daca va ploua sau veti avea de-a face cu alte calamitati. In acest caz, o regula esentiala consta in scoaterea cosului in afara foisorului si construirea gratarului departe de masa, scaune, pentru a nu fi afectat de scanteile care sar sau de fum. Mai nou, unele persoane isi amplaseaza bucataria pe de-a-ntregul in foisor, dar, din nou, e vorba de spatiul de care dispune fiecare sau de stilul constructiei.


Vezi si: Bucatarii rustice de vara - sfaturi si idei pentru amenajari in aer liber


Foisoare deschise sau inchise


Fie ca vrei un foisor inchis sau unul deschis, in ambele cazuri exista avantaje si dezavantaje. Un foisor deschis va costa, in primul rand, mult mai putin decat unul inchis. Avantajul va fi acela de a fi mai aproape de natura. Din pacate, puteti sa va relaxati doar atunci cand natura nu-si face de cap. Adica, atunci cand vremea tine cu voi.


Intr-un foisor inchis nici nu se va pune problema conditiilor meteorologice. Doar ca si costurile sunt mai mari. Practic, e ca si cum ai construi o noua casa, mai mica, dar tot o locuinta.


Vezi si: Bucatarii de vara - modele si idei de amenajare


Lemn, metal, piatra sau PVC?


Foisoarele din lemn sunt cele mai des intalnite. Dau un aer rustic, sunt mai usor de construit, se potrivesc tuturor stilurilor de locuinte, iar vara nu se incing de la soare. Totul e ca si lemnul sa fie tratat contra intemperiilor, a umezelii si, mai ales, lacuit.


Foisoarele din metal sunt solide, nu trebuie des intretinute, nu putrezesc, nu sunt afectate de carii. Se poate folosi aluminiu, otel sau fier forjat. Totul tine de buget.

Foisoarele din piatra sunt cele mai costisitoare. Vorbim de marmura, gresie, iar aspectul va fi unul asemanator unei camere, dar in aer liber.


Cele mai ieftine sunt foisoarele facute din plastic sau PVC. Se curata usor doar cu un furtun cu apa. Din pacate, nu rezista la vant puternic.


Citeste si despre: Amenajarea unei terase cu gratar - proiecte minunate pentru curtea ta


Autorizatia, legenda sau adevar?


Multi sustin ca atata timp cat nu are fundatie, un foisor nu are nevoie de autorizatie. Sau daca e pe un camp, la tara, la fel. Legislatia in vigoare atesta ca este nevoie de autorizatie si toate zvonurile sunt legenda. Conform Legii 50/1991 actualizata, "constructiile provizorii se autorizeaza in aceleasi conditii in care se autorizeaza constructiile definitive".


Recomandari articole: foisor, foisor din lemn, foisor gradina, mobilier gradina, gratar de gradina, proiecte diy,

‹‹ Curatarea si ingrijirea pomilor primavara - Ce taieri se fac pentru sanatatea livezii

Mobilier din paleti - 27 cele mai NOI IDEI pentru casa si gradina ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro