Constructia unui gard de lemn in pasi simpli si usori
Gardul reprezinta elementul ce delimiteaza spatiul detinut de dumneavoastra de celelalte terenuri. Cu cat gardul este mai frumos cu atat va da o nota aparte gospodariei. De asemenea, gardul este cel care ofera intimitate locuintei, gradinii, anexelor gospodaresti. Se stie ca-n Ardeal, gardurile depasesc doi metri, astfel ca nimeni sa nu vada ce e-n ograda fiecaruia.

Noi nu vom vorbi despre inaltimea gardurilor, ci despre gardurile din lemn, inca la moda, inca cautate.
Lemnul continua sa fie unul din cele mai cautate materiale pentru realizarea unui gard, imprejmuirea unei proprietati. Da o nota naturala si un aspect foarte placut. In plus, pretul nu e de neglijat. Un metru patrat de lemn incepe de la 50 lei. Asa cum am mai precizat, lemnul da un aspect placut gardului, da o nota eleganta, naturala, se poate construi usor si se poate repara la fel de usor. Pentru ca lemnul sa reziste mai mult, se aplica un strat de bait sau lac ignifug pentru protectie.
Vezi si: Garduri din panouri de lemn - modele unice pentru protejarea si infrumusetarea curtii si a gradinii
De asemenea, se achizitioneaza vopsea pentru lemn, care se aplica de fiecare data cand e nevoie. Tot pentru protectie, se poate folosi lemnul rasinos: brad, molid/pin, iar daca este tratat corect poate rezista si 30 de ani. Lemnul taninos este o alta optiune pentru o mai buna rezistenta si nici nu putrezeste rapid, fiind vorba de salcam. De obicei, lemnul de salcam este utilizat de mesteri si specialisti pentru stalpii de sustinere a gardului.
Ca si variante pentru gardul din lemn, puteti opta pentru cel clasic, cu scanduri din lemn montate vertical sau gardul tip ranch, cu scanduri montate pe orizontala.
Constructia: usoara, dar cu avize
Proiectul realizarii unui gard nu e dificil, dar, legal, sunt nevoie de cateva drumuri pentru a obtine toate documentele de constructie. Conform Legii nr.50/1991, pentru orice tip de gard, din orice material, cu exceptia celui din panouri mobile, este necesar sa obtineti o autorizatie de construire, inainte sa demarati lucrarile propriu-zise. Autorizatia de construire a gardului trebuie sa o obtineti de la primarie, dupa ce veti depune actele necesare: certificat de urbanism, titlul de proprietate asupra terenului, avizele si acordurile legale necesare, proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor, dovada achitarii taxelor.
Citeste si: Construirea unui gard de lemn - afla de ce este mereu o alegere practica
Pasi pentru constructia gardului
In al doilea rand, trebuie luat in calcul terenul. Se va marca perimetrul si se va incercui cu o sfoara pentru a avea o idee despre viitorul gard. Se vor masura spatiile dintre stalpii de sustinere ai gardului. In mod normal, distanta trebuie sa fie de aproximativ doi metri intre stalpi.
In al treilea rand, stalpii de sustinere vor fi introdusi in pamant o treime din lungimea lor, pentru o buna stabilitate. Groapa se va acoperi cu pamant, ce va fi batatorit bine, apoi umpluta cu ciment. Stalpii se vor uni cu uluci, cum se spune in termen popular. Adica cu scanduri verticale. Cum se imbina? Fie folosind metoda clasica, fixand in gauri date in stalpii de sustinere, fie cu cleme metalice, in forma literei L sau batamndu-le in cuie. Se ataseaza scandurile. In final, gardul se poate vopsi pentru a arata mai bine, dar si pentru a fi ferit de intemperiile vremii.
Recomandare: Garduri fier forjat - modele pentru case cu stil
De ce sa tii cont
Facand o recapitulare, iata regulile de care trebuie sa ti cont, pentru a finaliza cu brio investitia.
2. Timp economisit. Daca si-ai ales deja modelul de gard, stii in ce directie sa pornesti e bine. Tocmai ai economisit timp. Cel mai bine e sa chemi un ajutor la sapatul santului. Iarasi vei castiga timp.
3. Masoara cu atentie. Calculeaza cu atentie si acuratete. Doar asa nu vei avea surpriza ca la final o anumita parte sa fie inclinata, stramba si sa-si dea planurile peste cap.
4. Incepe sa lucrezi dinspre colt spre centru. Ca sa fi siguri ca ai o linie dreapta, leaga o sfoara dintr-un colt in celalalt capat al zonei ce se vrea ingradita. Astfel, santul ce va fi sapat va fi drept si gardul va fi in linie, cum se spune.
Vezi si: Garduri si porti din lemn pentru amenajarea exterioara a curtii
5. Atentie cand vopsesti! Gardul ar fi ideal sa fie vopsit si pentru o imagine mai placuta, dar si pentru a rezista contra intemperiilor. Totusi, atentie cand te pui pe vopsit. Vezi ca vremea sa tina cu tine, pentru a iesi uniform culoarea.
6. Tarusi de calitate. Tarusii fac totul. In acest caz, nu ar trebui sa te zgarcesti, sa faci economie. Daca ai tarusi de calitate atunci si durata va fi mai mare, respectiv zeci de ani.7. Conteaza lungimea tarusilor. Trebuie tinut cont intotdeauna, cand va apucati de munca, de lungimea tarusilor, sa nu va treziti ca aveti un gard prea mic sau instabil. Ideal ar fi ca stalpul sa fie introdus in pamant aproximativ o treime din lungimea sa totala.
8. Scopul conteaza. Atentie! Daca construiti un gard pentru a imprejmui o ferma sau un simplu teren, nu va hazardati in cine stie ce proiect. Unul simplu este binevenit; se construiesti simplu si usor.
9. Calculeaza dinainte costurile. Poate ca ai planuri mari pentru un gard, fie el si din lemn. Tocmai de aceea, fa-ti un calcul pentru a stii la ce sa te astepti.
Vezi si: Gard de plasa impletita | Sisteme de imprejmuire pentru terenuri
Protectia lemnului
Gardurile sunt direct expuse exteriorului. Mobilierul gradinii se afla amplasat intr-un foisor cu acoperit, deci ferit. Gardul in schimb se afla in bataia vantului, a ploilor, este expus insectelor de orice fel, diferitelor boli ale lemnului, precum mucegaiul albastru. Exista o multime de produse ce pot fi folosite pentru protectia lemnului:lacuri, vopsele, lazuri, impregnanti, ceruri, uleiuri etc. Voi decideti metoda, dar trebuie folosite produse pentru lemnul aflat la exterior. Lemnul neportejat isi schimba culoarea cu trecerea timpului (din cauza razelor UV). Cel mai rapid isi schimba culoarea lemnul de la rasinoase, adica imediat dupa taiere.
Ca sa-si pastreze culoarea, trebuie acoperit cu materiale ce contin protectori UV.
In ceea ce priveste protectia impotriva insectelor, exista produse in magazinele de specialitate, dar le gasiti mai rar. Din cauza cerintelor Uniunii Europene, multi producatori au renuntat sa mai produca astfel de substante - biocide - si s-au limitat la producerea unor produse pentru tratarea lemnului contra razelor UV sau pentru pastrarea culorii.
Pentru a proteja lemnul de intemperii, sfatul nostru e sa folositi produse care nu fac pelicula, adica ulei, lazura pe baza de ulei sau lazura pe baza de ceara. Asta chiar daca veti auzi ca sunt bune lacurile si vopselele care rezista mai mult.
Recomandare: Mai multe detalii si informatie despre constructie gard
Concluzii:
- ganditi-va si aplicati solutii pentru drenarea apei de la baza gardului;
- folositi materiale de protectie care nu fac pelicula - ulei, ceara.
- fara produse transparente deoarece acestea nu protejeaza impotriva razelor UV.
Recomandari articole: gard din lemn, proiect gard lemn, gard curte, modele de garduri, garduri, manopera garduri,
‹‹ Cum se calculeaza lungimea perdelei. 3 pasi pentru croirea sau alegerea perdelelor potrivite
Cu ce se altoieste prunul? Reguli pentru o altoire de succes ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!