renovat.ro

» » » » » »


Cum sa-ti faci propriul cuptor de pizza din lut - rapid si ieftin


Cine nu adora pizza? Si daca mai stai si la casa sau dispui de o bucata de teren unde vrei sa mai dai cate o petrecere, nu ar fi pacat sa nu ai si un cuptor pentru pizza? Va vom arata in acest articol cativa pasi pentru a va construi singuri propriul cuptor pentru pizza.
Inainte de toate e bine sa va faceti un plan. Vorbim pana la urma de o constructie. Unde va fi amplasat cuptorul este o intrebare foarte importanta. Trebuie stabilit locul pentru a nu produce foarte mult fum in preajma, dar nici sa stea la o distanta prea mare de locuinta.

Constructie cuptor pizza - ieftin si rapid
Cum sa-ti faci propriul cuptor de pizza din lut - rapid si ieftin

Galerie poze
  • Constructie cuptor pizza - ieftin si rapid
  • Baza lemn cuptor pizza
  • Izolare cu sticla pentru baza cuptor
  • Acoperire cu pamant si paie temelie cuptor pizza
Galerie poze
  • Nisip turnat in forma de semicerc
  • Creare usa cuptor pizza din lut
  • Usa cuptor pizza din lut
  • Finalizare primul strat cuptor pizza
  • Paie asezate peste cuptor
  • Finalizare al doilea strat cuptor
  • Cuptor pentru pizza
  • Model de focar din pamant
  • Model de cuptor pizza creat din lut
  • Cuptor pentru pizza model simplu



Cele mai bune oferte online: reduceri la magazinele tale preferate!




Va va fi greu sa tot carati cele necesare din casa afara. In plus, e bine sa luati in calcul o zona mai spatioasa deoarece cu timpul poate va veti ridica si un foisor cu o masa, scaune. Totul trebuie bine gandit.

Ca si materiale, vom face un cuptor simplu, din lut. Cel mai ieftin de fapt. Si avem nevoie de: piatra, caramizi vechi pentru fundatie si soclu, sticle goale, nisip, argila, paie, cateva ziare sau folie de plastic, apa.

Recomandare: Modele de cuptoare pe lemne pentru cele mai delicioase pizza

In ceea ce priveste fundatia, este adevarat ca cel mai simplu este sa o ridicati cat mai aproape de sol. Totusi, specialistii recomanda depunerea unui mic efort si ridicarea unui soclu la aproximativ 60-80 cm de sol. Si poate fi ridicat din materiale recuperate de la alte constructii: caramida veche, bucati de beton, blocuri de piatra etc. Sau de ce nu, construiti cuptorul pe un suport din lemn, dar aveti grija sa fie trainic pentru a sustine toata greutatea.

Ajungem si la vatra cuptorului care trebuie sa acumuleze, dar si sa pastreze caldura foarte bine. Acesta este secretul unui cuptor bine realizat si a unei pizza delicioasa. Izolatia va fi realizata destul de ieftin pentru ca vorbim despre construirea unui cuptor ieftin. Si va fi facuta din sticle goale, acoperite cu un amestec realizat din pamant, nisip si paie.

Vezi si: Constructia unui cuptor de pizza pentru terasa - in cateva etape simple

In partea superioara a vetrei, se poate realiza un amestec de lut si nisip sau, dupa cum recomanda specialistii in domeniu, se pot aplica caramizi refractare, foarte bune in pastrarea caldurii. Insa, inainte de a pune bucatile de caramida nivelati cu un strat subtire de nisip.

Gata cu vatra cuptorului si urmeaza sa trasati in mijlocul acesteia un cerc care va marca practic suprafata interioara. In cercul respectiv urmeaza sa fie construit un dom din nisip umed. Acest dom din nisip va fi acoperit cu un strat de ziare/folie de plastic. Vine si partea mai neplacuta, adica cea in care vom folosi mainile cel mai mult. Realizati un amestec de lut, nisip si apa, acesta reprezentand primul strat sau invelis al cuptorului. Cea mai buna proportie: 25% lut si 75% nisip. Pentru a testa cat de bun este amestecul, faceti o bila cat o minge de tenis si lasati-o sa cada.

Iata si: Gratar de gradina din caramida - modele cu poze pentru un plus de inspiratie

Daca se descompune nu este bine legata, iar daca se deformeaza este prea umeda.
Avem amestecul omogen si nu mai ramane decat sa treceti sa realizati stratul care va pastra caldura cuptorului: intre 7 si 10 cm grosime. Cand stratul s-a mai uscat, cu ajutorul unei mistrii sau a unui cutit decupati orificiul care va deservi ca usa. Daca nu aveti horn, atunci orientati-va bine catre dimensiunea usii: 2/3 din inaltimea interioara a cuptorului.

Ati facut si usa nu mai ramane decat sa va descotorositi de nisipul din interior. Daca aveti impresia ca stratul superior nu este suficient de solid si uscat, atunci abandonati ideea cu scoaterea nisipului si treceti la cel de-al doilea strat: cel termic. Pentru acest strat protector, aveti nevoie de multe paie, lut, nisip si apa (50% lut, 50% nisip). Cu cat stratul va fi mai gros (n.r. minim 10 cm) cu atat protectia va fi mai mare.

Vezi si: Iata cum poti construi singur un gratar din caramida refractara - GHID pas cu pas

Vine si al treilea strat, cel pentru protectie la intemperii, format din nisip si pasta de var, in proportii egale. Gata si cu acesasta etapa, mai ramane sa lasati totul sa se usuce bine. Mai stati vreo trei, patru ore pana veti face un foc strasnic si veti baga si prima pizza la copt.


Recomandari articole: cuptor pe lemne, cuptor pizza, constructii, amenajare gradina,

‹‹ Proiect fermecator de garaj multifunctional cu terasa - ( PLAN DETALIAT)

Casa de vis cu parter si un garaj mare - IATA PLANUL DETALIAT si imagini din interior ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro