Cum construiesti si amenajezi o cusca pentru cresterea iepurilor de casa
Daca locuiti la casa si doriti sa aveti o alimentatie cat mai sanatoasa atunci puteti incerca sa va cultivati singuri legumele si sa cresteti diferite pasari si animale de carne. Cresterea iepurilor de casa poate sa fie o activitate profitabila daca luam in considerare faptul ca nu sunt pretentiosi la mancare, se inmultesc rapid si sunt rezistenti la diferite boli. Chiar daca nu au dimensiuni foarte mari, iepurii vor avea nevoie de un spatiu suficient de mare pentru a creste si a se inmulti.

Iepurii pot fi crescuti intr-un spatiu mai mare incercuit cu plasa de sarma sau in custi din lemn concepute pentru unul sau doua animale. Chiar daca optati pentru spatiul comun, veti avea nevoie de custi pentru ca femelele sa-si poate creste puii fara sa fie deranjate de ceilalti iepuri. O cusca potrivita pentru un iepure adult va avea dimensiuni de 1 x 1.5 metri si va trebui amplasata pe suporturi cu inaltimea de 70-80 cm pentru a feri animalele de umezeala dar si pentru a le hrani mai usor.
Vezi si: Cotete pentru gaini - sfaturi pentru construire + poze cu modele
Pentru construirea unei custi pentru iepuri veti avea nevoie de urmatoarele materiale:
1. Placi din lemn
2. Sipci din lemn pentru structura custii
3. Plasa de sarma cu cu ochiuri de cel mult 20 x 20 mm pentru a nu le permite iepurilor sa iasa sau sa ramana blocati. Plasa ar trebui sa fie sudata deoarece este mai rezistenta iar grosimea maxima este de 2 mm.
4. Corniere metalice pentru fixarea cadrului
5. Suruburi sau cuie
6. Orice material de acoperis doriti. Puteti opta pentru tabla, carton bitumat, sindrila bituminoasa sau orice alt material care poate asigura o buna protectie spatiului interior.
Recomandare: Cuibare pentru gaini - cum le amenajezi + fotografii cu modele, dimensiuni si alte sfaturi utile
Adesea, in locul placilor din lemn se pot folosi placi din OSB sau alte tipuri de panouri insa trebuie sa retineti ca iepurii sunt animale rozatoare care vor putea sa distruga custile facute dintr-un lemn mai moale. Daca nu vreti sa reparati custile iepurilor prea des, ar fi bine sa protejati elementele interioare ale custii cu corniere din aluminiu. In ceea ce priveste uneltele veti avea nevoie de o masina de sudura daca suportul care sustine cusca este metalic, de un fierastrau, o masina de gaurit si insurubat si de un ciocan.
Citeste si: Cum construim si amenajam un iaz de gradina
Construirea custii incepe cu amenajarea structurii din sipci de lemn de care ulterior veti prinde placile de lemn pe partile laterale si pe partea din spate. Iepurilor le place sa se ascunda astfel ca partea frontala va trebui sa aiba o parte inchisa, cealalta urmand sa fie usa de acces pe care este prinsa plasa de sarma. Pentru blocarea usii puteti folosi diferite tipuri de zavoare sau inchizatori adaptate la dimensiunile custii.
In general o cusca pentru iepuri ar trebui sa fie impartita in doua spatii: unul in care iepurii sa manance si sa isi faca nevoile fiziologice si unul in care sa doarma. In acest spatiu va trebui sa puneti fan sau paie pentru ca femele sa poate asigura caldura si confortul puilor pe care ii vor fata. Intre cele doua spatii se pune de obicei un perete exterior in care este facut un orificiu cu dimensiunile de 17 x 17 cm. Este important ca acest orificiu sa fie taiat la aproximativ 10 cm de la podea pentru ca resturile si mizeria sa nu treaca in spatiul de odihna.
Vezi si: Constructuia unui iaz cu pesti
Podeaua spatiului inchis ar trebui sa fie facuta din placaj, iar pentru zona de hranire se va putea face din scanduri cu latimea 20-25 mm cu un spatiu de 15 mm intre ele. Puteti alege ca intreaga podea sa fie facuta in placi din lemn insa atunci va trebui sa petreceti mai mult timp curatand acel spatiu de resturi de mancare si excremente. Exista si optiunea ca podeaua sa fie inclinata pentru ca resturile sa se adune intr-un colt al custii pentru a putea fi stranse mai usor. O podea detasabila poate sa fie o alta alegere buna deoarece va va permite sa o curatati mai usor.
Vezi si: Idei practice pentru cresterea pasarilor in curte
Pentru hranirea iepurilor puteti folosi o plasa de sarma montata intr-un colt al custii care le va permite iepurilor sa traga iarba sau fanul fara ca acesta sa se imprastie in cusca. Pentru legume si graunte veti putea folosi boluri speciale pe care le puteti achizitiona in magazinele pentru animale. Pentru apa nu este indicat sa folositi boluri deoarece acestea se vor varsa astfel ca veti avea nevoie de adapatori speciale pe care le putetiu achizitiona de la aceleasi pet shop-uri.
Recomandari articole: casute animale, cum se face, crestere pasari, crestere animale de curte, idei diy,
‹‹ 14 decoruri colorate pentru livinguri care te vor fascina
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!