renovat.ro

» » » » » » »


Cum se construieste o canalizare exterioara - pasii importanti si scurt ghid practic


Anumite lucruri din domeniul constructiilor pot fi realizate si de voi, nefiind foarte complicat. Vom vorbi despre constructia unei canalizari exterioare si toti pasii ce trebuie urmati.
Pentru inceput, trebuie delimitate viitoarele conducte din teren. Vor fi trasate apoi pe teren axele santurilor, adica linii ce vor fi marcate cu tarusi infipti in pamant si aflati la distante egale.

Cum se construieste canalizarea exterioara
Cum se construieste o canalizare exterioara - pasii importanti si scurt ghid practic

Galerie poze
  • Cum se construieste canalizarea exterioara
  • Tubulatura PVC teava canalizare
Galerie poze

In cazul in care distantele sunt mai lungi se vor folosi jaloane, iar pentru aliniament utila este sfoara intre doi tarusi. Tinand cont de insemnarile din proiect, se vor marca in teren ramnificatiile din conducta si centrele caminelor, ambele cu tarusi.


In mod normal, la montarea conductei trebuie trasata si respectata o panta; dupa trasarea in lungime a axei santului vine randul marginalizarii in profil a axei conductei, realizata cu ajutorul riglelor de trasare. dar ce este rigla de trasat? Ei bine, rigla de trasare este o scandura orizontala, care se aseaza pe muchie, transversal pe axa santului, fixata pe cuie cu ajutorul a doi stalpi, ingropati de o parte si de alta a santului, la adancimea de 50 cm si la o distanta de cel putin 70 cm de la margine.


Citeste si: Cateva sfaturi utile despre canalizarea interioara


Cand vine vorba de sapatura, adancimea ar trebui sa fie egala cu adancimea de inghet din zona unde stati. In zonele mai geroase - centru si nord- est - se poate ajunge si la 1,1 m. Dar, in celelalte zone, este indeajuns si 90 cm. Prin sapatura se asigura si panta necesara canalizarii. Panta varianza in functie de diametrul tevii de acanlizare si de distanta. Normal, vorbim de 1-2%.


Cand s-a terminat si partea cu sapatura, a venit momentul racordarii tevii de canalizare care se va monta, neaparat, folosind teava de canalizare portocalie (SN4). Teava va fi montata pe un pat de nisip, ce va amortiza eventualele socuri, corectand, in acelasi timp, si deviatiile de panta. Segmentele de teava se imbina cap la cap. In cazul in care traseul tevii depaseste 20 metri, specialistii recomanda instalarea si a unui camin de vizitare. La final, conducta va fi acoperita cu un strat de nisip, apoi cu unul de pamant curat.


Recomandare: Infiltratii de apa in subsoluri neprotejate - Cum putem remedia aceasta problema eficient si pe termen lung


Materiale folosite


- fonta - in acest caz, tevile sunt grele, cantaresc mult, iar suprafata interioara bruta duce la blocaje de canalizare. Pentru instalare, trebuie folosite instrumente speciale.
- beton - fiind structuri solide, sunt mai rar utilizate in construirea de retele individuale de canalizare exterioare.
azbest ciment - aceste tevi sunt tot fragile si nu prea au fost folosite, aparand ale materiale mai rezistente si mai moderne.

- plastic: este cel mai folosit.


In cazul plasticului, se remarca o serie de avantaje privind tevile si celelalte accesorii:


Citeste si: Solutii de termoizolare pentru apartamente


- au o greutate mica;
- au putere suficienta;
- sunt rezistente la substante chimice;
- nu necesita echipamente speciale la instalare;
- suprafata interioara neteda ţmpiedica ţnfundarea;
- materialul este capabil sa reziste la temperaturi ambientale scazute.


Mai exista si fibre din sticla, bune, dar costurile sunt mult mai ridicate.

Tevile din plastic pot fi: polipropilena, polietilena, clorura de polietilena, care este si cea mai indicata, rezistand la temperaturi scazute.


Ca si sfat: pentru instalarea conductei necesara canalizarii care leaga canalul extern cu un rezervor septic este indeajuns utilizarea produselor din plastic cu diametru de110 mm. Daca stiti ca acea conducta va fi supusa unor presiuni externe, folositi piese ondulate pe doua straturi.


Recomandare: Tevi de scurgere din PVC si polipropilena


Cerinte de baza in procesul de asamblare


1. Distanta minima dintre peretele lateral al excavarii si conducte este de 20 cm (pentru conducte de pana la 220 mm) si 35 cm pentru partile mari.
2. Partea inferioara a santului trebuie sa fie plana, sa nu existe zone cu sol inghetat, pietre.
3. In cazul asezarii pernei, trebuie utilizat nisip sau piatra zdrobita cu o fractiune de maximum 20 mm. Grosimea stratului sa fie de 15-20 cm.
4. Pamantul scos poate fi utilizat la umplerea unei tevi daca este curat, fara pietre care pot distruge, spre exemplu, plasticul. Solul trebuie sa fie perfect pentru compactare. Daca nu, problema se rezolva utilizand nisip.

5. Ideal este ca fiecare strat sa se compacte cu o grosime de pana la 10 cm.


Vezi si: Montarea corecta a rigolelor pentru scurgerea apei - Video


Asamblarea propriu-zisa


Exista mai multe etape si noi le vom prezenta pe rand,multe putand fi realizate chiar de catre dumneavoastra:


1.    Fundul unui sant deja excavat este umplut cu nisip - un strat de 150 - 220 mm gros, pus cu grija doar manual, fara alte tehnici speciale.
2.    Tevile din PVC si armaturile portocalii vor fi folosite pentru montarea conductelor. Toate vor fi curatate foarte bine.
3.    Lucrarile propriu-zise trebuie sa demareze de la subsolul locuintei spre fantana de depozitare/rezervorul septic. In cazul in care conducta interna de canalizare este scoasa, trebuie doar sa puneti soclu partii exterioare la capat. Daca nu, gauriti gaura,montati conducta ce va face legatura si fixati-o cu mortar de ciment/etansat.
4.    Pentru conectarea elementelor impreuna este indeajuns sa introduceti capatul neted al unuia din ele in mufa celuilalt. Tineti minte capentru o buna functionare, trebuie respectata o panta de 2 cm pe metru de conducta.  
Atentie! Daca lungimea sistemului de drenaj depaseste 12 m, este indicata echiparea sondelor de control. Lungimea dintte ele trebuie sa fie de minim 15 m sau la fiecare rotire la 90 grade.
5.    Diferenta dintre sistemul de canalizare interna consta in andocarea indeaproape pentru ca sistemul intern nu este supus unei extinderi tremice mari.
6.    Pentru Izolarea sistemului, puteti folosi polietilena spumata. Se evita astfel inghetul canalizarii, mai ales daca adancimea conductei nu este optima.

7.    Conducta va fi acoperita cu un strat de nisip de pana la 15 cm grosime, dupa care un cablu electric va fi amplasat intr-un sant in ondularea necesara alimentarii cuvei septice/statiei biologice de epurare. Se toarna apoi solul excavat direct peste nisip.


Citeste si: Sisteme de scurgere pluviale


Recomandari:


- numarul virajelor conductei, imbinarile dintre elemente trebuie sa fie minime.
- prizele de tevi trebuie pozitionate spre curgerea apei.
- nu pot fi scurtate fitingurile si prizele
- specialistii recomanda fixarea unui cablu orizontal pentru a controla inclinarea tevii in sant.

- pentru a nu va lovi de probleme pe timpul iernii - incghetarea sistemului de canalizare - conductele trebuie incalzite. Poate fi folosita spuma. Se poate folosi insa si cablul de incalzire electric, necesar cand sistemul este amplasat deasupra adancimii inghetarii solului.


Recomandare: Fosa septica - tot ce trebuie sa stii pentru a o construi - sfaturi si etape pas cu pas


Recomandari articole: apa si canalizare, canalizare, teava pvc, etape constructie, norme constructie casa,

‹‹ Ce alegeti: centrala pe gaz vs. centrala electrica - avantaje si dezavantaje

Cum construiesti simplu si rapid un gard electric de 9V pentru a tine melcii si limacsii cat mai departe de gradina ta ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro