renovat.ro

» » » » »


Cum iti construiesti singur o pompa de apa care nu are nevoie de electricitate


Gradinile de legume si zarzavaturi necesita o intretinere permanenta incepand de la rasadire si pana la culegere. Poate cea mai dificila activitatea este cea de udare sau irigare a plantelor, in special daca nu aveti o fantana sau un izvor in apropiere. Desigur acest lucru se poate face cu o pompa electrica sau cu una pe benzina insa acest lucru inseamna costuri suplimentare ridicate in special in perioada de vara cand temperaturile sunt ridicate iar nivelul precipitatiilor este mai redus.

Pompa Hidraulica RAM
Cum iti construiesti singur o pompa de apa care nu are nevoie de electricitate

Galerie poze
  • Pompa Hidraulica RAM
  • Pompa de apa fara electricitate
Galerie poze

Daca aveti insa un parau prin apropiere, ati putea sa folositi o metoda ingenioasa de a va uda gradina fara nici un cost aditional. Acest lucru se poate face prin instalarea unei pompe hidraulice care functioneaza pe baza principiului hidraulic al vaselor comunicante si al fenomenului de lovitura de berbec. In continuare vom incerca sa va explicam cum functioneaza aceasta pompa si care sunt avantajele ei.

Vezi si: Irigatii pentru gradini

Pompa hidraulica pe care dorim sa v-o prezentam in continuare poate fi instalata pe un izvor sau parau si nu necesita nici un consum de energie electrica, gaz sau benzina. Pompa functioneaza folosind energia apei din cadere si veti putea transporta apa intr-un bazin care se poate afla si la o anumita inaltime.

Primul pas in amenajarea pompei este sa ingraditi izvorul, facand un mic baraj din lemn, piatra sau chiar beton. Apoi trebuie masurata cantitatea de apa pe care izvorul o poate furniza folosind un vas cu gradatie si un cronometru.

Vezi si: Demontare si inlocuire robinet de gradina defect

Apoi veti avea nevoie de o cadere de la sursa de apa, astfel ca ar fi ideal ca instalarea pompei sa se faca in amonte fata de terenul unde vreti sa aduceti apa. Cu cat caderea este mai mare cu atat mai mare va fi si lungimea la care veti putea duce apa.

Principiul de functionare al pompei hidraulice numit si al loviturii de berbec foloseste energia fluxului de apa in cadere pentru a deschide si inchide alternativ doua valve care vor crea o anumita presiune astfel ca apa va putea fi transportata chiar si in amonte. Aceste tip de pompe se numesc RAM (berbec in engleza) si vor transporta numai un anumit procent din apa care intra in teava, restul pierzandu-se in procesul de creare a presiunii.

Recomandare: Cum sa construiesti o casuta de gradina - proiect plus schite

Pentru constructia acestei pompe aveti nevoie de doua valve cu marimea potrivita pentru fluxul de apa pe care doriti sa il transportati. In functie de dimensiunile valvei veti putea alege si celelalte componente ale pompei: teava de zinc, teava de plastic, doi robineti, un bazin de aerisire din PVC, nipluri, un cot si un manometru.

Vezi si: Rigole carosabile - gratare pentru rigole

Teava de zinc se va folosi pentru a transporta apa de la izvor la pompa iar cea de plastic care va avea un diametru la jumatate fata de cea de zinc, de la pompa la destinatie. Toate aceste componente le veti gasi la orice magazin de bricolaj sau de instalatii iar pretul acestor nu va fi foarte ridicat.

Pompa RAM nu necesita decat o intretinere anuala in care sa o curatati de namol si alte reziduri, putand sa fie folosita pentru mai mult ani fara sa inlocuiti nicio piesa. In cazul in care va doriti sa achizitionati o astfel de pompa hidraulica profesionala, o puteti gasi in oferta magazinelor mari de instalatii.

Vezi si: Montarea corecta a rigolelor pentru scurgerea apei

Speram ca vi s-a parut interesant acest articol despre construirea unei pompe hidraulice care functioneaza fara electricitate si ca il veti distribui si prietenilor vostri care apreciaza solutiile ingenioase si ieftine care se pot folosi in gradina.

Pentru mai multe informatii puteti vedea si videoclipul de mai jos:
Recomandari articole: pompa hidraulica, proiecte diy, amenajare curte si gradina,

‹‹ Tipuri de afumatori pe care le puteti construi in curte

Bai elegante ce combina lemnul si culoarea alba ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro