renovat.ro

» » » » » »


Cum sa-ti construiesti o sera ingropata de legume si flori


Legumele proaspete au cautare pe tot parcursul anului insa cultivarea acestora in perioadele reci este destul de dificila. Fermierii incearca sa construiasca solarii in care sa creasca rosii, castraveti, ceapa si rosii insa cheltuielile cu incalzirea acestora sunt destul de mari. Exista totusi un tip de sera care va permite sa mentineti o temperatura constanta chiar si pe timpul iernii. 

Sera ingropata
Cum sa-ti construiesti o sera ingropata de legume si flori

Galerie poze
  • Sera ingropata
  • Constructie sera ingropata in pamant
  • Etape constructie sera ingropata
  • Sera ingropata cu sistem de iluminare pe timp de noapte
Galerie poze
  • Groapa si scheteul din lemn al serei
  • Capriorii de la acoperis

Acesta sera este cea ingropata care se mai numeste si Walipini dupa cuvantul indian care inseamna "loc cald". In continuare vom incerca sa va prezentam care sunt pasii de construire si avantajele unei astfel de sere ingropate.

Primul pas in construirea acesteia este alegerea locatiei, care trebuie sa beneficieze de soare pe tot parcursul zilei. Astfel caldura captata in cursul zilei va reusi sa incalzeasca solariul si pe timpul noptii.

Vezi si: 10 legume si fructe usor de plantat pentru gradinarii amatori

Dupa ce ati ales locatia va trebui sa stabiliti dimensiunile serei in functie si de spatiul pe care il aveti disponibil in gradina. Apoi va trebui sa sapati o groapa de circa 2.5 metri adancime pentru culoarul de trecere in timp ce lateralele unde veti planta legumele vor avea doar 1.8 metri adancime.

Citeste si: Cum se prind butasii de trandafir

Amenjararea scarilor de acces va trebui facuta pe una din lateralele inguste ale serei. In partea superioara a serei  veti construi un mic zid pentru sustinerea acoperisului care sa aiba inaltimea a trei boltari de ciment suprapusi. Peste acest zid va trebui sa montati capriorii din lemn pe care vor veni placile de policarbonat solid ce formeaza acoperisul.

Recomandare: Irigatii pentru gradini

Acesta va permite sa intre lumina si caldura pe timpul zilei si va mentine o temperatura constanta pe timpul noptii. In functie de buget veti putea folosi la solar si un sistem de ventilatie cu un panou solar sau un sistem de irigatie prin cadere de la un bazin aflat in apropiere.

Speram ca v-a placut acest articol cu etapele de construire a unei sere ingropate si ca il veti distribui si prietenilor vostri care apreciaza amenajarile ingenioase pentru casa si gradina.

Te invit sa citesti mai multe articole interesante despre tot de cine de amenajarea gradinii

Puteti vedea mai multe detalii si in videoclipul de mai jos:Recomandari articole: gradina de legume, sera, flori, idei diy,

‹‹ Bucatarii in stil clasic - afla cum trebuie sa le amenajezi corect

Iata cum transformi cu bani putini mobila banala de la IKEA in ceva cu adevarat iesit din tipare ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro