renovat.ro

» » » » » »


Tot ce trebuie sa stii despre construirea unei sobe din caramida cu plita si cuptor


In multe locuinte din mediul rural veti da peste sobe din caramida construite cu plita si cuptor. Sunt sobe traditionale, care indeplinesc mai multe roluri. In primul rand, au rolul de a incalzi spatiul unde se afla, de principiu in bucatarie. In al doilea rand, pe plita poate fi pregatita mancarea sau poate fi incalzita apa.

Bucatarie modern rustica cu soba din caramida cu plita si cuptor
Tot ce trebuie sa stii despre construirea unei sobe din caramida cu plita si cuptor

Galerie poze
  • Bucatarie modern rustica cu soba din caramida cu plita si cuptor
  • Model de soba cu cuptor construita din caramida
  • Modele frumoase de sobe din caramida
  • proiect de soba cu plita si cuptor din caramida
Galerie poze
  • proiect de soba cu plita si cuptor pe lemne pentru bucatarii moderne
  • Soba cu plita si cuptor pentru bucatarie rustica
  • Soba cu plita si cuptor pizza din caramida
  • Soba din caramida pe perete
  • Soba din caramida zidita
  • Soba zidita din caramida pentru bucatarie

Cuptorul serveste si pentru gatirea unor preparate, dar si pentru uscarea fructelor, in unele zone. Deci, o soba cu plita si cuptor este tocmai buna la casa omului, la tara.


Vom vorbi, in acest articol, despre o soba din caramida care are urmatoarele componente: o zona pentru depozitarea, respectiv uscarea lemnelor; o zona care deserveste pastrarii vaselor, un spatiu unde mancarea va fi pastrata calda, dupa ce a fost preparata, zona plitei de gatit, o zona cu blat de lucru, ziduri de sustinere a cupolei, comutare traseu fumuri, hornul si zona de uscare a fructelor. Iata numai cate utilitati gasim intr-o astfel de soba.


Citeste si: Sobe din lut pentru interioare actuale, cu parfum de demult


Daca e sa facem o diferenta intre soba aceasta, cu plita si cuptor si soba clasica, prima prin incalzirea partilor inferioare, degaja mai multa si-n mod mai rapid caldura in incapere.


Pentru construirea unei astfel de sobe aveti nevoie de caramida refractara, in zona focarului, iar pentru celelalte parti, de caramizi ceramice, alaturi de cateva accesorii de baza: usi pentru cenusar, pentru focar, gratar pentru cenusa, clapete fum, o plita din fonta, rezervor metalic utilizat pentru incalzirea apei, mortar din lut, platband metalic, cornier metalic, sabloane din lemn pentru arcade.


Recomandare: Centrala termica in soba de teracota - cu adevarat eficienta si economica


Legat de mortarul pentru o astfel de soba, reteta este diferita de cea clasica, specifica zidariei peretilor. Astfel, pentru zidirea inferioara a sobei, cu caramida clasica, este nevoie de un mortar realizat din nisip, argila (lut) si apa. Cand se pune problema zidirii caramizilor refractare, este utilizat mortarul refractar, preparat direct la sac. Pentru zidirea caramizilor din partea superioara a sobei, veti folosi un mortar de ciment.


Ajungem la partea de fundatie. O soba de asa greutate trebuie sa aiba si o fundatie solida. Cel mai bine ar fi ca, din momentul planuirii casei, sa ganditi si locul pentru soba. Asa veti gandi din start si planul casei si pe cel al sobei.


Vezi si: Sobe teracota - incalzire functionala, ieftina si cu un plus de design


Daca, insa, casa este deja ridicata, trebuie sa decupati podeaua si sa creati o fundatie solida, sanatoasa, din beton armat cu plasa sudata. Se va lasa un rost de cel putin 5 cm intre ele, ce va fi umplut, cu timpul, cu nisip. Specialistii recomanda ca fundatia sa fie mai inalta cu 5 cm decat podeaua in sine.


Iar, inainte de a realiza primul strat de caramizi al sobei, amplasati un strat hidroizolant pe stratul de beton al pardoselei.


Vezi si: Cosuri de fum - tipuri si modele - Stii ce sa alegi pentru soba, semineul sau centrala ta?


Iata ca se da startul zidirii peretilor sobei, iar traseele de fum interioare incep sa prinda contur. Vine randul montarii usilor de la cenusar si de la admisia de aer. Apoi, se va trece la formarea vetrei pentru focarul cuptorului. Se va monta gratarul pentru cenusa si o noua usa pentru cenusarul cuptorului. Se monteaza si rezervorul metalic pentru incalzirea apei. Se va monta si gratarul pentru focarul cuptorului, se va amplasa usa pentru focarul de gatit si vine randul armarii cu un platband al peretelui din dreapta sobei.


Recomandare: Sobe de teracota cu plita pentru bucatarie


Precizam ca partea inferioara a cuptorului este acoperita si raman deschise doar traseele de fum. Se va aseza cornierul metalic pe marginea din fata a zidariei, se va monta o plita din fonta, cu doua ochiuri, alaturi de gratarul pentru admisia caldurii.

Veti incepe sa ziditi cuptorul si sa finalizati soba. Cat despre acoperis, acesta va fi umplut cu nisip, compactat, totul pentru a creste capacitatea de oferire a caldurii si pentru a coace foarte bine preparatele. Se va inchide cuptorul printr-un nou strat de caramizi, se finalizeaza cosul de fum si se monteaza si clapetele de fum.


Legat de cosul de fum, inaltimea acestuia va fi in concordanta cu inaltimea camerei unde este amplasata soba. Bine ar fi sa aiba loc si o verificare a acestuia, de catre un specialist in domeniu sau de catre un cosar.


Trebuie mentionat ca astfel de sobe traditionale, cu plita si cuptor, dau un farmec aparte locuintei. Sunt foarte potrivite stilului rustic si ofera incaperii caldura, ii da un aer primitor, unde va veti simti mereu acasa.O soba cu plita si cuptor poate fi adaptata insa oricarui stil arhitectural. In cazul in care o veti vopsi in alb si veti avea usi negre, o puteti adapta foarte bine unui stil modern, in bucatarie. Sau puteti imbraca soba in mozaic, iar alaturi de un perete din piatra naturala, pe gri, va arata minunat.


Iata si: Constructia unei sobe mici pe lemne - Proiect DIY cu etape pas cu pas


Daca bucataria este deschisa sau aveti geamuri mari, unde lumina naturala patrunde din abundenta, o puteti vopsi in caramiziu si aveti o bucatarie tipica popoarelor sud-americane. Asa cum am precizat, in functie de culoarea sobei, de peretii din incapere, puteti adapta soba fiecarui stil arhitectural. Este ideala intr-o casa din mediul rural si nu numai.Recomandari articole: sobe cu plita, gratar din caramida, amenajari rustice, sobe teracota,

‹‹ Proiect de casa pentru bugete accesibile - amprenta la sol 89 de metri patrati

Un superb proiect de casa cu parter 4 camere si garaj ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Mirea Ion a scris:

Buna ziua! Doresc sa construiesc o soba din cărămida cu plita . Am nevoie de un meșter care sa o zidească și de recomandări in privința materialelor. Mulțumesc !

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro