renovat.ro

» » » » » »


Construirea unui pat de lemn - ghid pas cu pas. De ce sa luam totul de-a gata?


Multe dintre lucrurile utile in casa pot fi realizate cu propriile voastre maini si este si cazul unui pat din lemn. Depunand singuri efort nu doar ca veti fi incantati de-a dreptul de rezultat, dar il si puteti personaliza. Nu putine sunt cazurile cand, mergand prin magazinele de specialitate, din domeniu, descoperiti piese de mobilier interesante, dar exista si mici lucruri ce nu va plac. Si atunci, de ce sa nu faceti voi singuri, cap coada, totul!?

Pat din lemn cu picioare culoare stejar inchis
Construirea unui pat de lemn - ghid pas cu pas. De ce sa luam totul de-a gata?

Galerie poze
 • Pat din lemn cu picioare culoare stejar inchis
 • Constructie pat lemn
 • Pat lemn cu somiera din lemn
 • Pat lemn aplicare placa osb peste somiera
Galerie poze
 • Pat lemn construit cu saltea
 • Imbinare pat lemn fara picioare
 • Pat lemn fara picioare montare scanduri transversale
 • Aplicare cadru lemn peste somiera
 • Aplicare bare lemn verticale
 • Aplicare placa osb peste somiera si cadru lemn
 • Pat fara picioare din lemn construit de-a gata
 • Constructie pat lemn cu tablie si spatii depozitare
 • Aplicare peste spatiile depozitare bara lemn
 • Aplicare tablie pat peste cadru lemn
 • Montare picioare tablie pat
 • Montare placa superioara tablie pat
 • Pat cu tablie si spatii depozitare montat

Asa puteti personaliza si inventa acolo unde este cazul. Noi va vom prezenta pe scurt pasii ce tin de realizarea unui pat din lemn, modele, ce-i drept, mai usoare.

Pentru inceput trebuie sa va ganditi si sa stabiliti ce fel de pat doriti si care sunt dimensiunile acestuia. Sunt primele aspecte ce trebuie luate in calcul, adica faza de proiectare. Urmeaza sa stabiliti din ce fel de lemn veti face patul si sa plecati la cumparaturi pentru a achizitiona materialele necesare.


Citeste si: Pat sau canapea extensibila pentru camera copilului - tu stii care este cea mai buna alegere?


Luam un exemplu al unui pat de 194x80 cm si avem nevoie de: doua scanduri cu grosimea de 18 mm si latimea 18 cm, lungimea fiind egala cu cea a patului, doua scanduri de 18 mm grosime si 18 cm latime, lungimea fiind egala de data aceasta cu latimea patului, o scandura de 148x1,8x8 cm, o scandura de 188x1,8x8 cm, doua scanduri de 190x5x2,4 cm, suruburi cu cap rotund, 8 suruburi standard, un coltar, un tub de adeziv special pentru lemn, bara plata (platbanda) din aluminiu si smirghel. Ca sa taiati scandurile, va trebuie un flex si un fierastrau electric. Ca sa montati elementele patului, sa fixati suruburile, nu trebuie sa lipseasca bormasina si burghiurile potrivite. De asemenea, inarmati-va cu ruleta pentru masuratori corecte si slefuitor electric.


Iata si: 17 idei creative si stilate pentru o tablie de pat pana in tavanul dormitorului


Nu ne ramane decat sa trecem la munca. Trebuie sa asezati, paralel, cele doua scanduri lungi, precum si cele destinate laturii de latime a patului, perpendicular pe primele, obtinand un dreptunghi. Nu le montati inainte de a le slefuii si rotunjii marginile. Veti prinde in suruburi coltarele, se fixeaza cu ajutorul suruburilor cu cap rotund, saibe, piulite picioarele patului de rama acestuia, in dreptul fiecarui colt.


Urmeaza sa fixati scandura exterioara, folosindu-va de accesorii de prindere speciale pentru coltare. Aplicati adezivul pentru lemn pe interiorul laturilor de lungime, fixand pe acestea cele doua scanduri de sustinere (190x5x2,4 cm). Scandurile anti-cadere vor fi slefuite si le veti rotunji capetele.


Vezi si: Paturi rabatabile - solutie ideala pentru apartamente de mici dimensiuni


Legat de bara de aluminiu, aceasta va trebui taiata la dimensiunile laturilor patului, iar capetele raman in exterior si vor fi slefuite in forma ovala. Folositi smirghelul pentru a nu zgaria si agata. Laturile platbandului finalizate vor fi prinse in suruburi de scandura anti-cadere si de rama patului. Tot ce ramane acum e sa vopsiti patul, sa-l personalizati.


Tot la fel de simplu poate fi realizat si un pat de 2/1,5 metri. Cele patru scanduri care reprezinta laturile si vor forma cadrul patului trebuie prinse cu cleme metalice de picioarele acestuia. Adaugati scandurile din interior, patru la numar, sau traverse, pe care veti fixa cele doua placaje. Traversele le veti prinde de structura patului tot cu ajutorul unor cleme. Urmeaza sa atasati salteaua si gata cel mai usor model de pat. Pentru rezistenta, folositi un lemn bun, tare, iar exteriorul il puteti vopsi cum doriti, astfel incat sa fie in ton cu restul camerei, designul acesteia.


Recomandare: Paturi cu lada - solutii inteligente de depozitare pentru dormitorul tau cel mic


Cine nu vrea picioare la pat, poate opta pentru unul pus direct pe podea. Practic realizat structura patului, tot din patru scanduri fixate cu ajutorul unor suruburi. De data aceasta folositi doua scanduri ca traverse, de aceeasi lungime. Ca si platforma, vom folosi un alt cadru amplasat deasupra celui de la baza, apoi asezati o placa de furnir. Poate fi o placa mare sau doua bucati, asezate una langa cealalta. Urmeaza sa montati salteaua care trebuie sa ocupe tot spatiul, fara a lasa vreun gol.


Vezi si: paturi cu spatii de depozitare - cele mai ingenioase solutii pe care trebuie sa le incerci


Si iata cum ati mai construit un pat din lemn. Important este sa respectati pasii, sa masurati bine spatiul unde va fi amplasat patul, precum si scandurile folosite. Ideal e sa va bazati pe lemn bun, lemn rezistent. Iar partea frumoasa a acestei activitati este cea in care va veti personaliza patul. Veti alege culorile, eventual modelele. Spor la munca!Recomandari articole: pat, pat cu lada, etape constructie, ghid instalare,

‹‹ Proict de casa spatioasa cu parter si pod

Proiect de casa cu mansarda si arhitectura clasica ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro