renovat.ro

» » » » » » »


Cosuri de fum - tipuri si modele Stii ce sa alegi pentru soba, semineul sau centrala ta?


Cosurile de fum sunt accesoriile necesare in cazul oricarui tip de incalzire a locuintei, fie cu sobe clasice, fie cu centrala proprie.  Ca si aspecte cu caracter general, cosurile de fum trebuie sa intruneasca o serie de cerinte si caracteristici astfel incat sa determine atat eliminarea noxelor rezultate prin arderea combustibilului solid sau lichid, dar si o amplasare sigura in/langa locuinta.

Cosuri de fum modele
Cosuri de fum - tipuri si modele Stii ce sa alegi pentru soba, semineul sau centrala ta?

Galerie poze
  • Cosuri de fum modele
  • Cosuri de fum ceramice
  • Cosuri de fum din inox
  • Cos fum caramida refractara
Galerie poze
  • Tipuri de cosuri de fum

In timpul exploatarii, cosurile de fum sunt supuse solicitarilor de natura fizica, chimica si mecanica, de unde deriva necesitatea realizarii acestora din materiale rezistente care sa ofere siguranta.

Recomandare: Centrala termica in soba de teracota - eficienta si economica

Pentru a elimina posibilele efecte nefavorabile in utilizare, cosurile de fum se amplaseaza in zona cea mai inalta a coamei acoperisului si trebuie inaltate cu cca. 40-50 cm fata de acest punct. Pentru utilizarea cazanelor cu combustibil solid cosul de fum trebuie sa aiba minim 4m si sa fie amplasat in zona cea mai inalta a acoperisului locuintei, chiar daca, in unele situatii, acestea se amplaseaza langa unul dintre peretii exterior ai locuintei.

Vezi si: Incalzire centrala prin semineu - termoseminee

O alta operatiune importanta o reprezinta etansiezarea perfecta intre corpul cosului de fum si invelitoarea acoperisului, indiferent de tipul acesteia si de zona pe care o strabate in podul locuintei. Etansiezarea cosului de fum cu ?or?uri metalice, cu placi de azbest special sau cu benzi metalice speciale este obligatorie pentru orice tip de cos de fum si pentru orice tip de instalatie de incalzire utilizati. Aceste "amanunte" sunt cele care fac diferenta dintre siguranta si nesiguranta atat a propriei locuinte, cat si a imobilelor invecinate.

Recomandare: Tipuri centrale termice

Un alt aspect important il reprezinta mentenanta permanenta a acestora prin curatare periodica. In timpul utilizarii, indiferent de tipul de combustibil folosit, rezulta depuneri pe interiorul cosului in timpul evacuarii noxelor. Daca cenusarul, arzatorul si suflanta trebuie curatate mai des, cosul de fum se recomanda a fi curatat macar bianual indepartandu-se astfel depunerile in scopul eliminarii corespunzatoare a fumului si eliminarea sursei riscului unui incendiu.

Recomandare: Alegere putere centrala termica pe lemne (kw) in functie de suprafata casei

Este recomandata amplasarea in partea superioara a cosului de fum a unui grilaj metalic prin care sa se impiedice amplasarea unor cuiburi de pasari daca respectivul cos nu este utilizat o anumita perioada de timp. Se stie ca in special berzele prefera sa-si amplaseze cuiburile in cosurile de fum neutilizate o perioada de timp.

Vezi si: Sobe teracota - incalzire functionala, ieftina, si cu un plus de design

Cosul de fum este o componenta importanta a instalatiei de incalzire a locuintei, oricare dintre variantele de sisteme utilizati: clasice sau moderne. Diametrul asigura tirajul optim al dispozitivului, impiedica depunerile de funingine (in cazul tirajului prea mic) si consumul ridicat de lemne (in cazul tirajului prea mare). Daca alegi un cos de fum izolat, va avea o functionalitate mai buna, durata de viata mai lunga si se pot evita probleme legate de condens, tiraj, coroziune.

Vezi si: Incalzire cu sobe catalitice pe gaz - avantaje si dezavantaje

Tipuri de cosuri de fum

Unul dintre variantele clasice ale cosului de fum este cel zidit din caramida. Acest tip de cos de fum se recomanda pentru locuintele in care incalzirea se face cu sobe clasice din teracota, deoarece puterea calorica a fumului evacuat este mica.

Procesul de zidire este adesea anevoios generat de dimensiunea mica a caramizilor si numarul mare de imbinari. Calitatea inadecvata a mortarului folosit pentru zidarie atrage dupa sine deteriorarea in timp a constructiei in partea superioara, respectiv partea care se ridica deasupra acoperisului si care vine in contact si cu factorii externi. Pentru o protectie corespunzatoare a acelei zone din cosul de fum se poate recurge la mansoane de tabla sau din otel care sa imbrace zidaria.

Recomandare: Sobe din lut - pentru interioare actuale cu parfum de demult

Un alt tip de cos de fum este cel prefabricat. Acest model poate fi confectionat din otel sau din ceramica si are tubulatura standard ce poate fi imbinata in cazul in care locuinta este foarte inalta. Elementele din care sunt realizate aceste tipuri de cosuri de fum sunt foarte eficiente si prezinta siguranta in utilizare, astfel incat nu este necesara o izolare suplimentara. Singura izolare necesara este aceea de la trecerea prin acoperis pentru a se evita prelingerea apei rezultata din topirea zapezii sau cea pluviala.

O deplina siguranta o reprezinta si cosurile metalice duble cu termoizolatie. Aceste cosuri de fum sunt confectionate din doua tubulaturi diferite ca diametru, amplasate una in alta, iar spatiul dintre ele este izolat cu material termoizolant. La fel ca in cazul cosurilor de fum prezentate anterior, singura grija a utilizatorului este inaltarea cosului deasupra punctului cel mai inalt al acoperisului si izolarea perfecta a trecerii acestuia prin acoperis. Calitatea materialelor utilizate in realizarea sa prezinta siguranta deplina in utilizare in orice conditii.

Recomandare: Calorifere si instalatii termice - sfaturi utile
 
O varianta a cosurilor de fum duble si izolate o reprezinta acelasi principiu al tubulaturii de doua dimensiuni amplasate una in alta, insa zona dintre ele este etansiezata si astfel izolata cu aer. Asemeni modelului prezentat mai sus, prezinta mare siguranta in utilizare atat in conditiile centralelor termice, cat si a sobelor de teracota.

Acelasi principiu al bubulaturii cu diametre diferite amplasate una in alta este utilizat in cazul cosurilor cu aerisire. In acest caz in spatiul dintre cele doua tubulaturi aerul circula permanent, permite aerisirea continua a cosului si eliminarea unor eventuale scapari de noxe.
 
Recomandare: Instalatii de incalzire cu tevi din cupru

Un alt cos de fum ingenios il reprezinta varianta bubulara tur - retur. Este confectionat de asemenea din doua tuburi amplasate unul in celalalt, dar in acest caz prin tubulatura interioara se elimina noxele rezultate prin ardere, iar prin spatiul liber dintre cele doua tuburi intra aerul necesar asigurarii intretinerii arderii cat mai eficiente a combustibilului.

La toate aceste tipuri de cosuri de fum trebuie mentionat faptul ca in comert veti putea gasi cosuri de fum cu diametre diferite, astfel incat sa puteti alege varianta adecvata pentru locuinta dvs. si pentru tipul de combustibil utilizat.

Recomandare: Dimensionare calorifere si radiatoare

Estetic si eficient

Pentru cazurile in care va doriti sa imbinati efectul vizual al clasicului cos de fum zidit si noua tehnologie, va recomandam sa alegeti cosurile de fum ceramice de inalta calitate care au in interior tubulatura de samota. Acestea sunt produse de firme de prestigiu, dintre care amintim firma Bramac, si se pot utiliza atat pentru incalzirea cu sobe, cat si la cea cu centrale termice de puteri mari. Aceste tipuri de cosuri de fum sunt adecvate oricarui tip de combustibil si pe durata exploatarii, fiind garantate pe 30 de ani, nu necesita interventii de intretinere decat cele clasice, de curatate bianuala. In cazul acestor cosuri de fum sunt realizate un numar mai mare de variante care au doua caracteristici generale: siguranta in exploatare si eficienta, dar se diferentiaza prin cateva aspecte.

Vezi si: Crestere randament termic calorifere

Cosurile de fum SCHIEDEL UNI au tubulatura de samota adaptabila la orice tip de combustibil; are termoizolatie din placi de vata minerala bazaltica; manta de protectie impotriva socurilor termice si mecanice; au componente de mentenanta: grilaj de ventilare, usa de curatare, soclu suport si con de acoperire. Termoizolatia din vata minerala bazaltica de inalta densitate, incombustibila; mantalele prefabricate turnate din beton cu agregate u?oare, permit adoptarea acestuia �n cazul utilizarii combustibililor solizi, lichizi sau gazosi in conditii de siguranta. Elementele de finisaj, care se monteaza deasupra nivelului acoperisului, confera durabilitate si un aspect estetic superior zonei terminale a cosului

Recomandare: Calorifere decorative - modele superbe pentru un decor modern

Cosurile de fum SCHIEDEL RONDO se utilizeaza pentru evacuarea cu tiraj natural a fumului si a gazelor de ardere cu temperaturi intre 190�C si 400�C. Aceste modele au tub de samota rezistenta la umiditate si/sau condens acid; au izolatie termica ventilata; sunt prevazute cu colectorul de condens, usita de curatare, deflector, placi frontale cu coltare.

Cosurile de fum SCHIEDEL QUADRO se recomanda in cazul locuintelor cu proprietari multipli. Aceste cosuri de fum colectoare dispun de doua canale coaxiale distincte, de fum si de aer de combustie si au o serie de avantaje: creste randamentul centralelor termice prin preincalzirea aerului; sunt usor de montat; au garantie de 30 de ani; elementele componente, mantaua din beton usor si procesul de fabricatie garanteaza siguranta in exploatare. Si acest tip de cos de fum este accesorizat cu soclu, usa de curatare, con de evacuare si grilaj de ventilare.

Recomandare: Tipuri de calorifere

Cos de fum inox Schiedel ICS este cel mai usor cos de fum. Este confectionat din otel inoxidabil, are o garantie de 10 ani, este compus din elemente ce se fixeaza cu coliere, are garnituri etanse, are doua randuri de pereti intre care este izolatie din vata minerala bazaltica. Este garantat pentru temperature de 450�C  si/sau 600 �C . Datorita optiunilor de configurare, tubulaturile de evacuare din inox sunt mult mai fiabile, motiv pentru care ele sunt folosite in foarte multe aplicatii

Firma Hart va propune un alt tip de cosuri de fum, realizate in doua modele:
a) clasic-fara baza de condens si
b) universal-cu baza de condens.
Ambele tipuri de cosuri de fum sunt compuse din elemente modulare: tuburi de samota, izolatie din vata minerala bazaltica si la exterior boltar din beton usor care pot fi achizitionate individual si se asambleaza in functie de dimensiunea necesara a locuintei. Imbinarea dintre elemente se face perfect, indiferent de inaltimea cosului de fum, iar alte elemente individuale (racord de vizitare, usa metalica, racord de 45 sau 90 grade, izolatie dubla pentru racord si tabla acoperire racord ca si placa de acoperire din beton)  se achizitioneaza separat.

Recomandare: Masti pentru calorifere - modele

Indiferent de tipul de cos de fum pe care il achizitionati pentru locuinta dvs. in scopul evacuarii reziduurilor generate prin arderea combustibilului va trebui montat de catre o echipa de specialisti in domeniu. Astfel se pot evita acidente in timpul montajului, se garanteaza o utilizare indelungata si corespunzatoare, evitarea unor accidente determinate de acumulari de funingine, gaze, alte impedimente ce pot aparea in timp.


Recomandari articole: soba, cosul de fum, semineu, cum aleg centrala, instalatie incalzire,

‹‹ Perdele si draperii frumoase - modele sofisticate pentru ferestrele din casa ta

Livinguri rustice - decoruri calde si primitoare ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
cristi a scris:

buna, eu am un semineu centrala,, problema e ca cine l-a construit a facut vre-o 6 fumuri in interior iar loc pe unde sa iasa fumul cam de 17 cm. eu am montat o usa de 60 pe 40, sa fie asta cumva o problema pt ca imi iese fum in casa de cate ori deschid usa sa bag pe foc???

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro