Cricul faiantarului - reglaj si utilizare
Cei care au incercat sa realizeze o lucrare de placare cu faianta de baie sau faianta de bucatarie stiu ca asezarea pe orizontala a primului rand de placi este un aspect important. Montarea faiantei se face incepand de jos in sus, primul rand fiind la aproximativ o jumatate de placa fata de podea.
Metoda clasica de a ne asigura ca randul este drept este sa fixam o scandura sau un profil metalic cu ipsos, dupa ce, in prealabil, am verificat cu nivela ca este perfect orizontal.
Noi va propunem o solutie noua ! Cricul faiantarului, pe care il vom prezenta in cele ce urmeaza. Acesta ofera o mai mare flexibilitate, nu necesita fixarea de perete cu nici un material adeziv, poate fi mutat cu usurinta de pe un perete pe altul, are o precizie crescuta de reglare a orizontalitatii. Pentru a-l realiza, ne trebuie o placa din lemn de dimensiuni 120 cm x 20 cm - baza cricului, o scandura dreapta care va sustine faianta, coltare metalice pentru prinderea scandurii orizontale, doua tije filetate cu diametrul de 12mm, doua placute metalice si piulitele aferente. In imaginea urmatoare puteti vedea cum arata cricul faiantarului montat.
Cricul Faiantarului montat
Dupa cum vedem in poza, am folosit placutele metalice pentru rigidizarea tijelor filetate in placa de lemn. Placutele mertalice se gasesc in magazinele de amenajari la raionul pentru constructii de case de lemn.
Placute metalice pentru rigidizare
Pe partea care sta pe pardoseala, pentru a nu inalta placa, o gaurim pentru a aduce in acelasi plan capetele suruburilor in lemn. Imaginea urmatoare arata o vedere din spatele placii, fata ce va fi asezata pe podea.
Aducerea la planul placii a capetelor suruburilor de fixare
Reglarea pe inaltime se face cu ajutorul piulitelor care sustin coltarele metalice. De coltare este prinsa in suruburi scandura orizontala.
Reglaj pe verticala cu ajutorul tijei filetate
Verificam cu nivela(bolobocul) planul orizontal, astfel incat scandura pe care vom incepe montarea primului rand de faianta sa fie dreapta.
Reglarea cu bolobocul
Dupa ce reglam cricul, il asezam cat mai aproape de perete. Suplimentar, pentru a preveni deplasarea acestuia putem pune doua greutati pe placa orizontala, de exemplu doua caramizi pline. Reverificam orizontalitatea, cota de unde pornim si la treaba ! Incepem placarea cu faianta. Asa cumn am spus, poate fi mutat de pe un perete pe altul fara a-l demonta. La nevoie, poate fi inaltat pentru a incepe placarea mai sus, de exemplu in cazul in care dorim sa punem faianta numai deasupra blatului de bucatarie sau desupra tevilor de incalzire.
Placarea cu faianta folosind cricul faiantarului
Iata cricul faiantarului.
Spor la treaba!
Recomandari articole: gresie si faianta, scule si unelte, DIY,
‹‹ Masina manuala de taiat gresia si faianta | Scule si unelte
Mistria - Unelte de constructii si amenajari ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
De unde se poate cumpara?
Posteaza!