renovat.ro

» » » »


Crinul alb de gradina - plantare, ingrijire si inmultire


Crinul alb de gradina (Lilium Candium) a fost cultivat inca din antichitate ca planta decorativa, dar si cu scop farmaceutic. Sunt peste 100 de specii de crin raspandite in Europa si in alte zone cu clima mediteraneana, dar sunt si multi hibrizi adaptati climei din tara noastra. Toti au caracteristici esentiale asemanatoare, dar si diferente izbitoare, ce constau in dispunerea florilor pe tija, dimensiunea petalelor sau coloritul acestora.

Lilium candidum de gradina
Crinul alb de gradina - plantare, ingrijire si inmultire

Galerie poze
  • Lilium candidum de gradina
  • Crini plantati in gradina
  • Gradina mediteraneana cu crini albi
Galerie poze





Plantarea si ingrijirea crinului de gradina

Radacina crinului alb de gradina are forma de bulb, asemenea ghiocelului, lalelei, brandusei. Se pot achizitiona bulbi de crin din piata sau de la sere care vand diferite flori in diferite stadii de crestere. Se planteaza toamna, inceputul lui octombrie, in pamant reavan si proaspat afanat, care a fost ingrasat cu gunoi de grajd sau turba, mranita de frunze, compost. Adancimea adecvata pentru plantare este la 15-20 cm, iar intre bulbi este bine sa se lase o distanta de 30-35 cm astfel incat sa aiba loc de crestere, aer si soare suficient. Ar fi bine sa fie amplasati in zone semiumbroase ale curtii sau gradinii. Dupa plantare bulbii trebuie udati abundant, apoi udarea sa se faca la 2-3 zile astfel incat apa sa patrunda la radacina dar sa nu balteasca. Ulterior, venirea iernii va aduce suficienta umezeala in sol.

Odata cu venirea lunii mai crinii incep sa scoata tulpinite, iar in lunile iunie-iulie pe tulpinile robuste, viguroase si aproape lemnoase, se dezvolta florile. Tulpinile dunt invelite in solzi verzi, care le confera unicitate. Florile sunt adevarate manunchiuri de clopotei albi, gingasi, cu staminele lungi si galbene. Inflorescenta se dezvolta pe vertical, astfel incat odata ce primele flori se ofilesc, cele de mai sus infloresc, in multe etape, astfel incat florile de crin sunt rezistente in parfum si petale mult timp in gradini.

In verile caniculare este bine sa udati crinii la baza, pe sol, seara dupa apus sau dimineata devreme. Deoarece tulpinile sustin adesea lujeri bogati ce se pot ingreuna in sezonul polios, ar fi bine ca langa tulpini sa atasati cate un tutore de care sa legati florile, dar asta este optional. Daca veti amplasa crinii in sol adecvat si semiumbrit, tulpinile lor vor fi viguroase; in conditiile unui sol fara nutrienti, lipsa umiditatii solului vor favoriza tulpini firave si inflorescente de mici dimensiuni.

La sfarsitul lui iulie, inceputul lui august, cand planta intra in repaos, radacinile (bulbii) se scot din pamant si se separa dupa marime. Se lasa putin in aer, dupa care se depoziteaza in zone umbroase si aerate, eventual in cutii de carton. In luna octombrie se replanteaza dupa dimensiuni, deoarece bulbii sanatosi si mari vor inflori foarte repede, in timp ce cei mici vor avea nevoie de timp lung de vegetatie pentru a inflori, adesea acestia reusesc sa faca putine flori, in schimb se dezvolta in pamant pentru anul urmator.

Inmultirea crinilor albi

Inmultirea crinilor se realizeaza la sfarsitul verii, luna august, cand se scot bulbii din pamant si se separa dupa marimi. Fiecare bulb mama are in jurul sau cel putin 2-3 bulbi noi cu dimensiuni diferite. Acestia prin replantare in octombrie vor produce flori identice cu bulbii de la inceput. Suprafata pe care se planteaza bulbii se poate mari an de an, astfel incat sa aveti palcuri de crini in gradina. Plantarea crinilor se face toamna, in perioada septembrie-octombrie, pentru ca sa se poata inradacina pana la venirea gerurilor. Vara (iulie-august) Lilium candidum, care are o perioada de repaus scurta, motiv pentru care se planteaza inainte de a intra iarasi in vegetatie.

Curiozitati

Petalele crinilor albi de gradina, dupa ce au cazut ofilite pe sol pot fi stranse si puse intr-o sticla in care aveti alcool dublu rafinat. Sticla se etanseaza cu dop si se lasa intr-un loc neluminat (un dulap) si la o temperatura constanta. Dupa 30 de zile veti constata ca alcoolul are o culoare galbuie, frunzele si-au pierdut albul stralucitor, in schimb au proprietati antiseptice extraordinare! Se utilizeaza exclusiv extern! Daca va taiati cu cutitul sau alte obiecte ascutite, aplicati una sau mai multe petale scoase din sticla, legati zona si lasati 24 de ore. Zona nu se inflameaza, iar tegumentul se cicatrizeaza rapid. In cazul in care este afectat tegumentul cu puroi, din varii motive, aplicati petale de crin si veti vedea reactia pozitiva a pielii. Petalele de crin pastrate in alcool au aceste calitati antiseptice incontestabile cel putin 5-6 ani.


Recomandari articole: plante perene, flori de gradina,

‹‹ Ce plante cultivam in balcon? Cateva idei de infrumusetare

19 Bucatarii in forma de U - idei practice de amenajare mai ales pentru spatiile mici ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
D a scris:

Nu contest informațiile de mai sus , doar că unii dintre noi mai avem nevoie si de câteva ore de botanica. Bulbii crinilor reprezinta tulpina plantei nici pe departe rădăcina, dar ... cum am mai zis : biologia este grea !

Daniela sorescu a scris:

Cum se revigoreaza un Leandru si un Lamai care s-au uscat pt ca nu ai fost udate

Rus Mariana a scris:

Am scos crinii in toamna dar erau in vegetatie( au frunze de 20 cm).I- am pus in cutii de carton sa- i replantez la primavara. Intrebarea este daca le tai frunzele pana la plantare dau ii las asa cu frunze ?

Aldea Rodica a scris:

Buna seara,
Am o mare rugaminte.De unde pot procura bulbii de lilium Candidum aceea parfumati de gtradina cunoscuti in Romania( nu imperiali)?.Nu din cei pe care ii gasim in florarii.
Va multumesc pentru ajutor!



Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro