renovat.ro

» » » » »


Crinul de toamna - ingrijirea si inmultirea unei plante pentru gradini umbroase


Crinul de toamna , sau dupa denumirea sa stiintifica Hosta este o planta decorativa atat prin frunzele sale mari, frumos arcuite, cat si prin florile albe sau albastre. Este originar din Nord-Estul Asiei si se cunosc aproximativ 45 de specii. Una dintre specii, singura cu parfum, este originara din China si a fost aclimatizata si in tara noastra.

Hosta plantaginea crin cu flori albe
Crinul de toamna - ingrijirea si inmultirea unei plante pentru gradini umbroase

Galerie poze
  • Hosta plantaginea crin cu flori albe
  • Bordura decorativa cu crini de toamna
  • Crin de gradina cu flori violet
  • Gradina cu tufa de crini de toamna frumos mirositori
Galerie poze
  • Hosta Gold Standard cu frunze galben cu verde
  • Hosta June cu flori lila plantata in ghiveci





Acesta este specia de crin cea mai frecvent intalnita la noi in tara in gradini, parcuri sau alte spatii. A fost aclimatizat si in Europa ca planta de gradina. Este o planta perena de inaltime joasa care impresioneaza prin delicatetea florilor. In functie de specia de crin, frunzele sunt verzi (Plantaginea), lucioase sau verzi si usor marginite cu alb (Francee), altele sunt verzi albastrui (June), altele au textura verde galbuie (Gold Standard) cu dimensiuni cuprinse intre 4-56 cm.

Plantare si ingrijire

Crinul de toamna este floarea care impodobeste gradinile in zonele insorite , semiumbroase sau chiar umbroase, atat prin frunzele sale in forma de inima, usor lancelonate spre varf, cat si prin buchetele de flori albe, cu petale lungi, asemenea unor trompete delicate ce infloresc in varful tulpinii scurte si robuste, adesea ramificate spre capatul superior. In general florile nu au parfum, ele impresioneaza prin gingasie si dimensiune. O singura specie de crin, Plantaginea are petalele parfumate, albe, care se deschid noaptea si se inchid odata cu ivirea zorilor. Aceasta specie de crin este cunoscuta in tara noastra sub numele de Crin de toamna sau Crin de August deoarece incepe sa infloreasca de la jumatatea lui august pana in septembrie. Sunt flori rezistente si perene care nu necesita o ingrijire speciala.

Pot fi plantate in soluri mai fertile sau mai putin bogate, acest lucru evidentiindu-se doar prin dezvoltarea plantei, mai bogata sau mai saracacioasa in frunze si flori. Deoarece frunzele sale cu dimensiuni mari incep sa apara din luna iunie, planta reprezinta o alegere buna pentru a impodobi zonele gradinii sau ale curtii in care nu se pot dezvolta alte flori. Frunzisul bogat se ofileste in octombrie, cand deja se usuca si ultimele flori. Necesita udare doar in conditiile in care vara are perioade caniculare; frunzisul bogat pastreaza reavan solul la baza plantei. Florile crinului de toamna rezista mult timp si in vaze, imprastiind mireasma in locuinta.

Inmultirea crinului de toamna

Crinii de toamna se inmultesc prin divizarea radacinii, dupa ce planta mama s-a dezvoltat 3-4 ani. Aceasta are forma de rizom si se dezvolta in lateral, ajungand uneori si pe o suprafata de 30-35 cm dezvoltand frunze si flori. Sectionarea rizomului se face primavara, cand inca planta este in repaos sau toamna, dupa terminarea infloririi. Partea de radacina se aseaza in pamant proaspat afanat la adancimea de 20-25 cm. Daca solul este imbogatit cu gunoi de grajd, mranita sau este un sol odihnit, planta se va dezvolta bine, cu un frunzis bogat si flori mari.

Dupa amplasarea in noul pamant se uda abundent, dupa care se uda in cazul perioadelor secetoase sau a verilor cu canicula prelungita. Chiar daca este plantat primavara, crinul de toamna va inflori in acelasi an, pe la mijlocul lunii august. Pe timp de iarna este recomandat sa aplicati pe sol amestec de frunze vestede si pamant care imbogatesc solul pentru o noua perioada de vegetatie.

Boli si daunatori

Desi rezistenta la seceta si frig, frunzele crinului de toamna reprezinta hrana preferata a melcilor  si a melcilor de livada (cei fara cochilie, limax). Protejarea frunzelor de melci se face prin eliminarea acestora sau stropirea repetata a frunzelor cu fosfat de otel.


Recomandari articole: flori de gradina, inmultirea plantelor, ,

‹‹ Caldaruse sau Columbine - flori minunat colorate si usor de ingrijit pentru gradina casei

Albastrelele - plantele din gradina cu proprietati medicinale ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro