renovat.ro

» » » » » »


Crinul Pacii , Floarea Lunii sau Spathiphyllum - ingrijire si inmultire


Aceasta planta minunata a fost aclimatizata din zona Americii Centrale si Americii de Sud, ca planta decorativa de interior. Apartine genului Spathiphyllum care la randul sau contine 30 de specii de plante cu flori. Cele mai cunoscute si totodata cele mai intalnite specii sunt Spathiphyllum wallisii si Spathiphyllum floribundum.

Floare de Crinul pacii
Crinul Pacii , Floarea Lunii sau Spathiphyllum - ingrijire si inmultire

Galerie poze
  • Floare de Crinul pacii
  • Spathiphilum
  • Spathiphyllum wallisii planta depoluanta
Galerie poze

Spathiphlyllum wallisii, cunoscuta si ca Floarea lunii sau Crinul Pacii, ca si aspect exterior are un frunzis bogat, ce porneste chiar de la sol, cu frunze de un verde intens in forma de lance. Dintre frunzele bogate ale acestei plante de interior,  se dezvolta tulpinite firave ce poarta in partea superioara flori delicate de culoare alba. Pistilul lung se sprijina de petala alba a florii ce il protejeaza pe una din parti. Desi alba si delicata, floarea nu are un parfum puternic. Dupa ce frunzisul se dezvolta destul de mult, floarea infloreste mereu, pe tot parcursul anului.

Crinul Pacii - plantare si ingrijire

Planta Crinul Pacii se dezvolta in zona semiumbrita sau unde lumina este filtrata de perdea. Dupa primul an se recomanda schimbarea ghiveciului cu unul generos, astfel incat sa fie spatiu suficient pentru frunzisul bogat, dar si pentru flori.

Pamantul din ghiveci este compus din amestec de mranita si nisip, in proportie de douatreimi mranita si o treime nisip. Se uda la 3-5 zile astfel incat pamantul de la suprafata sa fie umed, dar sa nu balteasca apa in farfurioara. In zilele caniculare este bine sa pulverizati apa pe frunze o data la 3 zile. Rezista la temperaturi constante cuprinse intre 8-25 grade C. 

Pentru ca planta infloreste pe tot parcursul anului, este bine ca o data pe luna in apa cu care se uda sa adaugati ingrasamant pentru plante cu flori. Daca este expusa la curenti de aer rece, in timp varfurile frunzelor se usuca. Planta traieste si peste 10 ani in conditii de umiditate, temperatura si luminozitate optime.

Spathiphlyllum- inmultire

Dupa 2-3 ani, atunci cand observati ca planta si-a dezvoltat o radacina generoasa si implicit manunchiul de frunze este mare va trebui, in luna aprilie, sa ii schimbati vasul cu unul mai mare, perioada in care se poate desface radacina cu grija in scopul inmultirii florii. O parte mai mica a plantei cu radacinii se planteaza in ghiveciul initial, in care fireste ca s-a pregatit pamantul in compozitia adecvata (mranita si nisip) precizata mai sus, iar planta mama se va aseza in alt ghiveci, mai mare.

Tanara planta de Floarea Lunii se va amplasa in loc semiumbros, se va uda si ingriji asemenea plantei adulte. Este o planta rezistenta, singurul impediment in dezvoltare fiind temperatura scazuta si lipsa umiditatii timp de peste o luna.


Recomandari articole: crin, plante apartament, flori de interior, ,

‹‹ Modalitati de aranjare a plantelor in interior

Stilul industrial modern - interioare impresionante ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Secarea Viorica a scris:

Acest crin setine numai in incapere sau se tine si afara ?

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro