renovat.ro

» » » » » »


Cu ce se altoieste prunul? Reguli pentru o altoire de succes


A inceput sezonul altoirilor: primavara (martie - mai) si toamna (iulie - septembrie). Dar ce inseamna altoire? Este vorba despre introducerea unor ramuri dintr-un pom in tesutul altui pom, scopul reprezentandu-l inmultirea pomilor, schimbarea sortimentelor pentru a avea un pom mai trainic, rezistent la orice sol, la intemperiile vremii (seceta sau ger). Planta care va fi supusa interventiei de altoire, care-si va dezvolta radacinile si partial tulpina se numeste portaltoi.

Altoire prun
Cu ce se altoieste prunul? Reguli pentru o altoire de succes

Galerie poze
  • Altoire prun
  • Modalitate altoire prun
  • Altoire prun toamna si primavara
  • Cum se altoieste prunul
Galerie poze

Ramura cu care se face altoirea poarta numele de altoi. Un alt avantaj al altoitului consta in faptul ca ofera o forma pomului. Daca un pom este stramb, indoit intr-o parte, altoirea se va face pe partea opusa, compensand astfel ramurile lipsa.

Altoii pot fi diferiti: fie prin selectie (obtinuti in pepiniere) , fie prin samanta (franc) sau drajoni. Cei mai comuni portaltoi sunt cei care cresc spontan, adica: corcodusi, mar paduret, par paduret, visin si prun.


Citeste si: Curatarea si ingrijirea pomilor primavara - ce taieri se fac pentru sanatatea livezii


Altoirea este posibila datorita calusului (tesutul care conduce la vindecarea ranii). Calusul apare punand in legatura zonele generative ale plantei si este determinat de celulele cambiale cambini.

Ca si regula in altoire, se aleg portaltoi cu grosimea de 1,5 - 5 cm; cu cat portaltoiul este mai gros cu atat exista riscul unui esec. Calusarea (vindecarea) e un proces indelungat, greoi si poate duce si la aparitia unor boli. 


De asemenea, e bine ca portaltoiul sa fie tanar (2-4 ani). Apoi, pomul altoit trebuie udat des, timp de doua saptamani. Cu cat va fi udat mai des in perioada mentionata cu atat se va desprinde mai usor coaja de pe tulpina. Pentru o reusita a altoirii, e bine sa folositi altoi si portaltoi din aceleasi specii/gen.


Recomandare: Cum iti construiesti singur o pompa de apa care nu are nevoie de electricitate


Dar cu ce se altoieste prunul?


Cele mai bune soiuri pentru altoirea prunului, recomandate de specialisti sunt: prunul franc, corcodusul, piersicul, porumbacul, zarzarul. Pe prun se altoiesc piersicul si caisul.

Conform specialistilor, crenguta de altoi se curata la capatul mai gros, realizandu-se o pana dreapta. Aceasta pana va fi introdusa in despicatura realizata in creanga portaltoi (partea cu radacina), careia i se despica coaja pe o suprafata mai mica. Se introduce altoiul in portaltoi pana cand partea cioplita este acoperita total; se leaga cu banda panzata. Specialistii folosesc insa si o ceara speciala, care pentru omul de la tara nu este cunoscuta.


Tocmai pentru ca nu se stie de ceara, la tara, oamenii au secretul lor: crengutele pentru altoi se pastreaza mai multe zile in locuri intunecate, reci (beci, spre exemplu), dupa care sunt folosite la altoi. Specialistii sunt ca metoda e binevenita.  


Materiale si unelte folosite la altoire


Ca si unelte, este nevoie de: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuriu groase, fierastrau horticol, briceag de altoit universal.

Materiale: portaltoi, ramuri altoi, banda pentru altoi (banda pentru izolatii electrice), Mastic de altoi/Mastic preparat de noi sau ceara speciala.


Vezi si: Cum sa plantezi corect un copac pentru a culege roade de calitate


Reteta de mastic


Mai jos, vom reda reteta de mastic. Se aplica la rece, adica imediat dupa preparare: 1 kg de smoala, 200 gr. Seu de vita. Acestea se topesc, dar fiecare in vasul sau. Calde fiind, se amesteca intr-un vas mai mare. Acest mastic este foarte bun, se aplica si sigur nu crapa la temperaturi scazute.


Altoirea cu ochi/oculatie


Dintre metodele dec altoire, cea mai des folosita este metoda cu muguri detasati (ochi) sau oculatie. Altoirea in ochi dormind da rezultate bune spun specialistii in pomicultura daca este respectata si tehnica. Daca sunt indeplinite taote conditiile, sunt sanse foarte mari sa se prinda. Cat despre rana provocata pe portaltoi aceasta este mai mica si se va vindeca mai rapid. In plus, este nevoie de o cantitate mica de ramuri altoi.


Reguli importante in altoire


- ramurile altoi trebuie sa fie lastari lemnificati, cu diametrul de 6-8 mm. De regula, se recolteaza in ziua altoirii.
- la aceste ramuri, se elimina fiecare frunza cu o parte din petiol. Pana la altoire, ramurile se tin in vase, cu baza in apa, in camere intunacoase, reci. Beciul ar fi ideal.
- portaltoii trebuie sa aiba grosimea de maxim 20 mm

- portaltoiul trebuie sa seafle in plina vegetatie; seva sa circule prin pomisor. Ne dam seama de acest aspect cand scoarta se dezlipeste usor de pe lemn.


Vezi si: Florile de toamna pentru gradina


Altoirea propriu-zisa


Imediat dupa recoltare,lastarii se fasoneaza cu briceagul de altoit, suprimand limbul frunzelor si o parte din petiol. Scopul este acela de a reduce la maxim pierderea apei din tesutul lor, prin transpiratie. Din petiolul frunzei ramane pe lastar o portiune lunga de 1 cm. Varful lastarului, insuficient lignificat, se suprima. Lastarii fasonati se leaga in cate 25-30 de bucati; se eticheteaza si se pun in galeti cu putina apa; doar la baza ramurilor.


Etapele altoirii


- pregatirea portaltoiului.


Se va folosi orice ramura ce nu depaseste 6 cm. Aceasta va fi scurtata printr-o taietura precisa, cu ajutorul uneltei: cosor. Capatul netezit se despica la jumatate, la o adancitura de 5-6 cm. In mijlocul taieturii se introduce o pana de lemn.


- pregatirea altoiului.


Lastarii alesi pentru altoi trebuie sa provina de la soiuri bune, pomi sanatosi. Se cioplesc la baza, in forma de pana, taieturile fiind aplicate cu 1 cm mai sus fata de mugure. Taietura trebuie sa fie precisa si realizata cu un briceag horticol.


Recomandare: Florile de primavara pentru gradina


Dezavantajele altoirii


- o altoire nu are intotdeauna succes: se poate prinde sau nu. In cazul in care nu s-a reusit in unele parti, incercati din nou la vara sau primavara viitoare.
- ramurile altoite cresc mai rapid, mai ales daca interventia a avut loc la coronament (schimbarea sortimentului). Cu cat altoirea se face mai aproape de sol cu atat reusitele sunt mai mari si riscurile mai scazute. Spre coronament o piedica poate fi si vantul care poate rupe ramurile.
- exista situatii cand pomii se usca daca altoirea nu a fost reusita.


Recomandari articole: altoire prun, altoire copaci, gradina de legume, inmultirea plantelor,

‹‹ Constructia unui gard de lemn in pasi simpli si usori

Proiect de casa parter cu patru camere si garaj ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro