renovat.ro

» » » » » »

Cum se cultiva ceapa in gradina de pe langa casa - ghid complet de plantare si ingrijire


CEAPA de gradina face parte din categoria Alliaceae si este cunoscuta inca din Egiptul Antic, fiind folosita in calitate de condiment alimentar. Apare in Codul lui Hammurabi ca fiind un aliment important alaturi de paine. Si in Roma ceapa era considerata un aliment foarte important, motiv pentru care legiunile romane au raspandit leguma si modul de cultivare in intreaga Europa.

Cultivarea cepei in gradina
Cum se cultiva ceapa in gradina de pe langa casa - ghid complet de plantare si ingrijire

Linkuri sponsorizate
Galerie poze
  • Cultivarea cepei in gradina

Share daca va place

Galerie poze





Olandezii au cultivat ceapa si au realizat o mare varietate de soiuri si hibrizi ca forma, culoare si gust. In prezent este o leguma cunoscuta, utilizata si cultivata in Europa pe scara larga fiind recunoscut ca aliment tonic, ce asigura sanatate si longevitate. Se utilizeaza ca ingredient alimentar si datorita compozitiei bogate in vitamine si saruri se utilizeaza ca medicament (decoct, ceai, etc. sau in industria farmaceutica)

Tipuri de ceapa:

a) dupa utilizare: de vara si de iarna;
b) dupa forma: rotunda, plata si alungita;
c) dupa culoarea miezului: alba, rosie, galbena.

Arpagicul este un sortiment de ceapa mica, ce are diametrul de 3-12 mm; cel cu diametrul de 7-12 mm este potrivita pentru plantare in scopul obtinerii cepei de vara. Arapagicul se obtine din samanta cepei, ce are culoare neagra, ca niste mici bobite rotunde sau cu muchii, in functie de soi.

In pamantul arat si maruntit din toamna, ingrasat cu un an inainte cu gunoi de grajd, se seamana primavara devreme, sfarsitul lui martie-aprilie dupa topirea zapezii, in randuri cu distante de 7-10 cm la adancimea de 1,5-2,5 cm. Daca o semanati la sfarsitul lui aprilie, puteti sa puneti samanta pentru 2-3 zile intr-un vas cu apa in scopul stimularii incoltirii. Se acopera cu mana cu un strat subtire de pamant, iar dupa 2 saptamani va rasari.

Pana la rasarire nu se actioneaza asupra solului in niciun fel. Dupa ce a rasarit bine si a format deja doua frunzulite, se poate curata solul de eventualele buruieni care au aparut, actionandu-se doar manual. Dupa ce frunzele de ceapa au o inaltime de 3-4 cm deja se aplica prima prasila pentru a afana solul si a inlatura buruienile. Tot in aceasta perioada se stropeste cu zeama bordeleza in scopul inlaturarii manei. Stropierea este indicat sa se faca dupa ploaie, pentru ca aceasta sa nu inlature de pe frunze stratul protector.

Se aplica periodic prasile in mai, iunie, iulie pentru pastrarea solului afanat si doar in cazul perioadelor caniculare se stropeste cel mult de doua ori solul. Daca verile sunt ploioase stropirea impotriva manei se poate repeta in iunie. In aceasta perioada se pot utiliza frunzele verzi, tubulare in alimentatie, dar nu imediat dupa stropire. La sfarsitul lui iulie, inceputul lui august, se smulge din pamant manual si se pastreaza intinsa in zone uscate si aerate, la temperaturi de 1-3 grade C pana in primavara urmatoare.

Daca doriti sa aveti ceapa verde foarte timpuriu, atunci puteti planta arpagic in teren umed si proaspat afanat la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie. Daca locuiti in zone cu ierni foarte reci si lungi, ar fi bine ca peste stratul/zona de arpagic sa puneti un strat protector de gunoi de grajd maruntit sau amestec de frunze si pamant pentru a o proteja de inghet. Primavara, veti avea ceapa verde de timpuriu, chiar pe la mijlocul lui martie.

Ceapa de consum
 
Ceapa de vara este semanata primavara timpuriu, in luna martie dupa topirea zapezii. Semanatul se realizeaza la adancimi de 1,5-2,5 cm si se acopera cu un strat subtire de pamant, se uda doar dupa semanat daca solul nu are umiditate suficienta. Dupa ce plantele au rasarit se pot repica in scopul mentinerii doar a plantelor sanatoase, viguroase. Acest tip de ceapa poate fi si rasadita, atunci cand frunzele au deja 4-5 cm. Rasadul se achizitioneaza din piete sau poate fi produs prin forte proprii, semanand semintele in rasadnite sau in ghivece (in functie de cantitatea necesara) in luna februarie. 

Cand frunzele au 4-5 cm se poate planta in pamant reavan, drenat, afanat proaspat, la inceputul lunii mai. Se planteaza pe strat la distante de 15 cm una de alta si la o distanta intre randuri de 20 cm. Pe suprafete intinse se planteaza la distante mai mari intre randuri (35-40cm) pentru a putea fi prasite cu usurinta. Se recolteaza la sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie, dupa ce i s-au uscat frunzele. Se lasa pe pamant chiar o saptamana pentru a se usca bine, ferita de ploaie, deoarece planta proaspata contine seva ce trebuie eliminata treptat, in mod natural. Daca se depoziteaza imediat dupa recoltare nu va rezista mult timp si se strica.  Ea poate fi depozitata pina in luna martie a anului urmator in spatii aerate, cu temperatura de 3-5 grade C pentru a nu incolti. Se pot impleti cununi cu lungimea de 70-100cm ce ulterior se aseaza pe o bara in scopul aerarii si pastrarii in conditii bune, ferite de umezeala si inghet.

Ceapa de iarna, mai zemoasa si mai putin iute, este semanata in august, devine adulta numai in primavara urmatoare si poate fi recoltata in luna iunie, insa nu poate fi depozitata pentru o perioada de timp indelungata. Pasii necesari cultivarii si prasirii sunt aceiasi. Indiferent de tipul de ceapa semanat sau plantat, se stropeste cu zeama bordeleza chiar de 2-3 ori, in scopul eliminarii posibilitatii de aparitie a bolilor critogamice (putrezirea, manarea, patarea frunzelor cu pete galben cenusii)

Obtinerea cepei in conditii de randament maxim se face prin semanare directa in camp. In conditiile de clima ale tarii noastre se cultiva in special ceapa de apa si ceapa ceaclama care sunt bienale si ceapa arpagic fiind planta trienala, dar in total cca. 25 de soiuri si hibrizi adecvati solului din diferite regiuni ale tarii. Forma, culoarea si dimensiunea bulbilor difera in functie de tipul de ceapa.

Solul in care este cultivata ceapa trebuie sa fie bine drenat, deoarece nu suporta exces de apa. Ingrasarea solului se face anual cu gunoi de grajd maruntit, aplicat cu un an inainte de semanare sau plantare. Deoarece are nevoie de mult potasiu, se pot aplica pe solul saracacios 2-3 "sedinte" de potasiu dizolvat in apa sau se presara cenusa in urma arderii lemnului. Cenusa previne si aparitia viermilor de pamant care pot ataca planta in verile ploioase.

In scopul obtinerii unei cantitati mari de ceapa, nu se recomanda cultivarea ei an de an in acelasi loc. Rotatia culturilor este necesara si importanta, iar dupa 4 ani se poate reveni cu plantarea in acelasi loc dupa ce s-a cultivat fasole, mazare (legume bogate in potasiu) care vor imbogati calitatea solului in mod natural. Daca semanati de toamna ceapa (15 august-15 septembrie), in scopul productiei timpurii (iulie), solul trebuie bine umezit, chiar udat bine cu aspersoare, imbogatit cu potasiu si fosfor dizolvate in apa, aratura sau saparea cu cazma sa se faca la adancime de 20-25 cm. Se marunteste foarte bine stratul de pamant la cca. 7-8 cm adancime, astfel incat planta sa aiba o baza adecvata dezvoltarii bulbului.

Udarea cepei se face foarte rar: dupa semanare, dupa plantarea rasadurilor, in acest caz chiar saptamanal timp de 2 saptamani si in conditii de seceta prelungita, dar nu udare in exces. La arpagic udarea se face periodic, deoarece are nevoie de o cantitate mai mare de apa in primele luni de vegetatie. Cand se apropie de maturitate/recoltare ceapa de orice tip nu se uda deloc!

Prasirea cepei este o operatie importanta deoarece asigura eliminarea buruienilor si afanarea solului. Prima prasire se face dupa ce plantele au frunzele de 3-4 cm, apoi lunar sau doar cand apar buruieni.

Erbicidarea se realizeaza imediat dupa semanarea semintelor, dar nu mai tarziu de o saptamana, sau cel tarziu pana cand incepe ceapa sa rasara. Diluarea erbicidului cu apa sa se faca in conditiile specificate pentru a nu dauna culturii. Pe suprafete intinse aceasta operatiune se face mecanizat. Ca tipuri de erbicid se poate utiliza erbicidul "Stomp", administrat anterior semanatului, erbicidul "Goal" cand buruienile sunt abia rasarite si "Fusilade forte" in conditiile de ploi sau canicula prelungita.

Boli si dauantori

Ca orice planta de cultura este atacata de o serie  de boli. Acestea au substante specifice cu care se combat: mana cepei se combate cu "Ridomil gold plus"; putregaiul cenusiu se combate cu "Rovral", "Sumilex" sau "Calidan"; putregaiul alb se combate cu "Roval", "Ronilan" si "Calidan"; putregaiul bulbilor se aplica preventiv "Starner"; musca cepei, insecta ale carei larve distrug frunzele, se combate cu "Diazol", "Zolone" sau "Sinoratox".

Pentru o productie de ceapa corespunzatoare asteptarilor va trebui sa tineti seama de urmatorii factori: a) sortimentul de ceapa adecvat solului in care o plantati, b) momentul potrivit semanarii/plantarii, c) calitatea pamantului si a substratului germinativ, d) distanta de plantare in sol, intre plante, intre randuri, e) rotatia culturii pe tipul de sol.

Curiozitati: Dupa ce ceapa a fost scoasa din pamant si lasata sa se usuce in scopul eliminarii sevei, pentru ca aceasta sa reziste mai mult timp i se pot rupe mustatile de radacina, fara a vatama bulbul; dupa ce se usuca, inainte de a fi asezata la uscat sau impletita, eliminati usor parte din foile subtiri ce acopera bulbul, cele care cad usor frecand ceapa putin cu palma, fara a o strivi. Verificati periodic rasadurile de ceapa in dezvoltare pentru a elimina "cepoii". Acest tip de ceapa face o tulpina centrala foarte rigida, nu permite dezvoltarea bulbului si se recunoaste usor, desi este inconjurata de frunzele alungite. Cand observati acest tip de ceapa smulgeti-o din pamant si o puteti utiliza la prepararea mancarii.

Ramasa pana spre toamna nu poate fi utilizata. Unele rasaduri de ceapa pe timp de vara dezvolta in capatul superior al frunzei centrale un bulb ce va genera seminte. Aceste frunze trebuie rupte odata observat fenomenul deoarece semintele respective nu sunt bune pentru semanat, dar reusesc sa stopeze dezvoltarea bulbului. Daca doriti sa aveti seminte de ceapa proprii pentru a fi semanate in anul urmator, alegeti 4-5 cepe cu bulb bine dezvoltat, sanatoase, pe care le plantati in octombrie in gradina intr-un anumit spatiu, la adancime de 5-7 cm. Nu se uda si nu se prasesc.

Primavara din ele se vor dezvolta frunze verzi, tubulare, asemeni celorlalte, dar vor genera tije inalte care formeaza semintele. Semintele se dezvolta ca un bulb in partea superioara a tijei, apoi infloreste in forma sferica, asemeni  papadiei care s-a copt, floarea avand culoarea alba. Este bine sa le protejati legandu-le de un tutore pentru a nu fi rupte de vant datorita greutatii. Cand se coc semintele, august- septembrie, floarea sferica devine un gri inchis, tulpina incepand sa se ofileasca.

Se taie tija la o distanta de 5-6 cm de la varf si se lasa sa se usuce incet in zona aerata ferita de umezeala. Dupa o saptamana se pot recolta semintele mici, negre, frecand usor intre palme floarea de acum ofilita in totalitate. De obicei semintele obtinute astfel sunt productive un an, nu se pastreaza de pe un an pe altul.

Recomandari articole: gradina de legume, plantare, ingrijire, boli si daunatori la plante,

‹‹ Arbusti decorativi pentru gradini umbroase

Oportunitatile renovarii locuintei ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez
Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro