Cultivarea lalelelor in gradina din fata casei
Laleaua sau Tulipa este o floare de primavera foarte apreciata pentru eleganta florilor simple sau batute, in forma de cupa, avand cel mai diversificat colorit. Planta are o raspandire destul de larga: sudul Europei, nordul Africii, Iran, pentru care este si simbol national, dar si in Asia.
Florile apar primavara in luna aprilie. In gradina puteti cultiva lalelele singure fie in combinatie cu alte flori de primavara precum: pansele, flori de Nu ma uita, zambile, narcise. Lalelele sunt flori perene cu radacina in forma de bulb, dar care au nevoie de ceva mai multa ingrijire.
Solul preferat de lalele este cel bine aerat, nisipos si bogat in nutrienti. Prefera zonele insorite astfel incat sa beneficieze de caldura si lumina soarelui cea mai mare parte a zilei. Nu trebuie udate decat in perioada de seceta prelungita, deoarece este o planta care prefera apa cu moderatie. Trebuie a tineti cont de faptul ca bulbii de lalele nu trebuie niciodata plantati pe terenurile cu multa umezeala pentru ca vor putrezi.
Inflorirea lalelelor are loc in lunile martie-aprilie, fiind dintre florile de primavara cu un colorit impresionant. Dupa scuturarea petalelor, frunzele trebuie lasate sa se usuce singure, deoarece prezenta lor faciliteaza dezvoltarea bulbilor laterali pe langa bulbul mama.
Recomandare: Ingrijirea plantelor de primavara in gradina
Inmultirea lalelelor
In pamant planta are niste bulbi care sunt acoperiti cu o tunica galbena sau roscata, care nu sunt altceva decat organele de inmultire ale lalelei, astfel ca vara in iunie- iulie, cand frunzele s-au uscat complet, se recomanda scoaterea bulbilor din pamant. Se curata de pamantul in surplus si se depoziteaza in spatii racoroase, in beciuri, ferite de lumina. Se pot aseza in cutii de carton si printre bulbi se pun ghemotoace de hartie de ziar pentru a absoarbe surplusul de umezeala pe care il emana, ferindu-i astfel de putrezire. Se vor pastra in acest fel pana in momentul plantarii.
In luna octombrie se separa bulbii in functie de dimensiuni si implicit dupa coloritul petalelor, replantandu-i in solul reavan si proaspat afanat. Bulbii cu dimensiuni mari, de peste 2 cm, vor inflori in primavara, in timp ce cei mai mici vor inflori peste doi ani. Adancimea gropilor pentru bulbi se face intre 10-15cm, iar intre bulbi lasati cca. 15 cm pentru ca acestia sa se dezvolte bine iar intre randuri distanta sa fie de 20-25 cm.
Recomandare: Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea si inmultirea arbustului de liliac
Daca pamantul este uscat in momentul plantarii, udati bulbii individual, destul de consistent, doar o data. Daca pamantul este umed in perioada ploioasa nu udati bulbii. Tasati usor pamantul pentru ca bulbii sa se pozitioneze drept, altfel florile vor creste oblic.
Lalelele trebuie plantate pe terenuri insorite si bine ingrasate cu superfosfat ( 30 de grame la fiecare metru patrat). Daca doriti sa faceti o ingrasare organica cu gunoi atunci trebuie sa aveti in vedere ca aceasta operatiune se realizeaza cu un an inainte de plantarea bulbilor.
Pentru gradini mereu verzi: plantarea gardurilor vii
Cand se apropie iarna, acoperiti pamantul in care ati plantat bulbii de lalele cu frunze uscate, paie sau ramuri de brad pentru a-i proteja de inghet si le veti indeparta primavara. Puteti realiza diverse forme in gradina de flori amplasand lalelele ca bordura, combinati dupa preferinta amplasarea bulbilor dupa coloritul petalelor florilor astfel incat sa aveti zone din ce in ce mai frumoase coloristic.
Daca se doreste o inflorire mai timpurie, primavara , cam prin luna martie, dupa ce mugurii de lalele au aparut, se protejeaza plantele fie cu geam, fie cu un tunel de folie de plastic.
Atunci cand culegeti florile aveti grija sa pastrati si pentru bulb o parte de planta cu cateva frunze care sa ajute bulbul sa se hranesca in continuare.
Cultura de lalele se poate pastra mai multi ani in acelasi loc , insa in unele tari precum Olanda unde laleaua este floarea nationala si unde mai mult de 80 % din bulbii produsi sunt exportati in intreaga lume, bulbii de lalele sunt scosi si replantati in fiecare an.
Recomandare: flori de gradina rezistente la seceta
Curiozitati
Laleaua pestrita este o alta planta ocrotita prin lege. Ea creste in tara noastra in poienile insorite sau pe liziere de paduri in zone cu mranita si multa umezeala: Cheile Turzii, Suceava, lunca Oltului, Harman, Dumbravita. I se mai spune Floarea sah, Caldarusa sau Ciubota de Rodina. Are inaltimea tulpinii de maxim 10 cm, petalele florii sunt mov inchis, cu inflexiuni grena, fara parfum, frunzele au dimensiuni reduse comparativ cu cele ale lalelelor cultivate in gradina. Aceasta floare nu poate fi replantata in gradina, deoarece are nevoie de alte conditii de viata si multa umezeala.
Recomandari articole: flori de gradina,
‹‹ Tapete la moda potrivite pentru dormitor
Seminee din piatra 31 de modele pentru livinguri deosebite ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!