renovat.ro

» » » » »


Cultivarea narciselor - nelipsite intr-o gradina cu flori de primavara


Narcisa sau Zarnacadeaua infloreste primavara devreme , prin luna aprilie, avand niste flori placut mirositoare, simple sau duble. In general florile sunt albe, avand in centru o cupa galbena cu o dunga rosie pe margini. Am spus in general, pentru ca mai exista si un alt tip de narcisa, galbena , cu mijlocul foarte asemanator unei palnii de trompeta - de aici ii provine si numele de Narcisa trompeta.

Narcise albe
Cultivarea narciselor - nelipsite intr-o gradina cu flori de primavara

Galerie poze
  • Narcise albe
  • Narcissus galbena
  • Floare de narcisa narcissus
  • Ghiveci cu narcise galbena
Galerie poze





Narcissus, acesta este numele ei stiintific, are in pamant niste bulbi, in forma de para, care formeaza in jur niste bulbili ( tot bulbi insa mai mici). Inmultirea se face cu ajutorul lor, la fel ca si la lalele , zambile sau lacramioare.

Pentru inmultirea narciselor, vara, prin luna iunie, scoatem bulbii din pamant si pana la plantare ii vom pastra intr-un loc racoros si intunecos. Ideal ar fi intr-o pivnita insa daca nu avem asa ceva , vom incerca sa reproducem cat mai mult conditiile de pastrare de aici.

In lunile septembrie - octombrie vom plata bulbii si bulbilii la o distanta de 20 de cm intre randuri si de 10 maxim 15 cm pe rand. Adancimea de plantare variaza, astfel ca pentru bulbi va fi de 10-15 cm iar pentru bulbili de 5-8 cm. Daca vom folosi doar bulbili trebuie sa ne asteptam ca inflorirea sa aiba loc de abia dupa 2-3 ani de la plantare.

Narcisele sunt flori ideale pentru gradina pentru ca nu sunt pretentioase. Pot fi cultivate in orice tip de sol si se simt bine atat in soare cat si la semiumbra. 
In functie de inaltimea plantei, coloritul si forma petalelor, pot fi folosite ca borduri elegante pentru alte straturi de flori sau pentru a strajui aleile sau pavajele din curti.

Putem pasta o cultura de narcise cam 3-4 ani , in acelasi loc, dupa aceea din cauza ca bulbii se indesesc florile vor creste in ce in ce mai rar. In acest caz , bulbii trebuie rariti la cativa ani.

Narcisele alaturi de zambile , lalele si alte flori de primavara pot fi cultivate si in ghivece sau jardiniere pe balcon sau pe terasa.

Udarea narciselor
se face in conditiile de seceta prelungita, dar nu le place apa in exces. Udarile frecvente pot distruge bulbul care putrezeste, iar planta nu se mai dezvolta nici in acea primavara, nici in urmatorii ani deoarece bulbul este distrus.

Curiozitati

In tara noastra aceste flori cresc in mod natural in vestita Poiana a Narciselor din judetul Brasov, declarata monument al naturii protejat prin lege. Rezervatia naturala de tip botanic se afla in comuna Șercaia, satul Vad. 

Narcisele se cultiva in sere, solarii in mod intensiv in scopul utilizarii petalelor in industria parfumurilor. Cele mai parfumate sunt narcisele albe, in timp ce unele soiuri nu au miros. Horticultorii au reusit sa produca soiuri noi de narcise, care au petalele galbene si ascutite, dar acestea sunt lipsite de miros.




Recomandari articole: flori de gradina, primavara, gradina,

‹‹ Bucatarie de 10 metri patrati (mp) - solutii inteligente de amenajare

Cum putem curata rapid si usor obiectele din cupru ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro