Cultivarea usturoiului de toamna si de primavara in gradina
Usturoiul este unul din condimentele cu cea mai mare raspandire dar si cel mai des utilizat in preparatele gastronomice si medicale, in lume existand peste 700 de specii diferite de usturoi. Poate fi de doua feluri: usturoi de toamna si usturoi de primavara.

Ce trebuie sa stim despre usturoi
Metoda de semanat a usturoiului este aceasi pentru ambele soiuri, diferind doar perioada de semanare sau cultivare. Perioada optima de semanat, toamna, este atunci cand frunzele pomilor din gradina s-au scuturat, iar primavara , cand timpul incepe sa se incalzeasca usor.
Ca si semn distinctiv : usturoiul de primavara comparativ cu cel de toamna, are pe coaja niste dungi longitudinale de culoare rosiatica.
Usturoiul de toamna cand este pastrat peste iarna, observam caspre sfarsitul perioadei incepe sa sece, in timp ce usturoiul de primavara poate rezista pana spre vara.
Aroma usturoiului de primavara este mai agresiva, avand un gust mai iute, in timp ce usturoiul de toamna pare sa aiba o aroma mai blanda si mult mai persistenta. Usturoiul de toamna se dezvolta mai de timpuriu si poate fi consumat in stare verde, proaspata. Gustul si aroma usturoiului este mai puternica in stare cruda iar prin preparare termica acestea se mai domolesc, devenind subtile.
Pentru semanat, la ambele soiuri se folosesc numai cateii bine dezvoltati de pe marginea capatanii de usturoi, si niciodata cei de la mijloc.
Semanatul usturoiului
Toamna tarziu sau primavara devreme se poata semana usturoiul intr-un pamant gras, sapat si bine afanat.
Atentie la alegerea usturoiului; cel de toamna este mai mic iar cel de primavara mai viguros si cu vinisoare rosiatice pe coaja catelului de usturoi. Se vor folosi doar cateii de usturoi bine dezvoltati de pe marginea capatanii de usturoi. Usturoiul se seamana in santuri adanci de cel mult 7 cm. Distanta pe rand trebuie sa fie de 12-15 cm iar intre randuri de 25-30 de cm. Catelul de usturoi se infige in pamant deoarece la rasarire are tendinta de umflare inspre sus, asta din cauza ca radacinile rasarite imping catelul de usturoi.
Santurile in care a fost semanat usturoiul se astupa usor. Este bine ca peste razorul de usturoi semanat sa asezam niste crengi sau ramurele tinere pentru a preintampina scormonitul pamantului de catre vreo gaina sau alt animal domestic ratacit prin curte.
Bolile si daunatorii usturoiului
Usturoiul este utilizat ca aliment, condiment si medicament. Este o planta legumicola cu frunze lungi unghiulare si plate. Fructul usturoiului are bulbul alcatuit din mai multi catei, uniti care formeaza capatana usturoiului. De la usturoi se folosesc cateii iar in stare cruda , de vegetatie intreaga tulpina subterana si aeriana.
In timpul vegetatiei usturoiul poate fi atacat de mai multe boli: mana, ingalbenire si piticire, putregaiul cenusiu, putregaiul bacterian, putregaiul alb, rugina usturoiului si altele.
Principalii
daunatori sunt: tripsul usturoiului, nematodul bulbilor si viermele sarma.
Tratamentul impotriva bolilor si daunatorilor este prin executarea prasilelor,
aplicarea ingrasamintelor si stropirea cu fungicide si insecticide.
Recomandari articole: usturoi, boli si daunatori la plante, gradina de legume,
‹‹ Cum incorporezi culorile neon in casa ta!
Fototapet decorativ pentru pereti cu perspectiva ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!