renovat.ro

» » » » »


Cum aleg gresia de baie | Culori, modele, dimensiuni, materiale si pret


Ne aflam in faza de proiect pentru amenajarea baii si suntem pusi in fata unei alegeri pentru modelul de gresie si faianta. La prima vedere acesta nu este un lucru foarte greu. In fond si la urma urmei trebuie doar sa ne gandim la ce culoare ne place si problema este rezolvata.

Cum aleg gresia de baie
Cum aleg gresia de baie | Culori, modele, dimensiuni, materiale si pret

Galerie poze
  • Cum aleg gresia de baie
Galerie poze

La prima vedere...asa este. Analizand insa mai detaliat mai multe aspecte, ne vom da seama ca criteriile de alegere pentru gresie si faianta sunt mai multe. Dar noi le vom parcurge rand pe rand si vom vedea ca in general se pot analiza fiecare.

Un prim criteriu, asa cum am inceput, este acela al culorii. Daca vom rasfoi cataloage ale firmelor de amenajari interioare vom vedea o infinitate de combinatii de culori in imagini. Totusi...noi ce vom alege? Sa vedem cum putem stabili o culoare potrivita. In general, baia este o camera utilitara in care elementul predominant este apa. Asadar, iata un prim indiciu. Gandul ne duce la malul marii si culoarea albastra este prima alegere. Si daca vrem sa mergem mai departe cu analogia, cerul va fi simbolizat printr-o faianta alba cu insertii albastre. Aceasta combinatie este doar o propunere. Poza imaginara a marii contopite cu cerul este desigur si foarte romantica. Trecand de la acest registru la cel dinamic ajungem la culoarea rosie. Intr-adevar, rosul ne va tonifica si ne va trezi cu siguranta intr-o dimineata din timpul saptamanii. Si exemplele pot continua.

Sa trecem acum la alegerea din punct de vedere al suprafetei gresiei. Pentru ca in baie exista umezeala vom alege o gresie cu o suprafata nu foarte lucioasa. Pentru a imbunatati aderenta pasirii in baie, putem folosi covorase de PVC. Ca modele de gresie exista cele cu imitatia pietrei naturale sau cele glazurate.

Sa trecem mai departe si sa vedem ce alte criterii mai trebuie luate in considerare.

Dimensiuni, Materiale, Pret

Daca ne referim la dimensiunile gresiei, formatul cel mai raspandit de placa la ora actuala este de 33x33cm. Aceasta dimensiune a rezultat ca urmare a taierii unui metru patrat de gresie in 9 bucati egale. De aceea, vom regasi in pachetele ambalate 9 bucati cu suprafata totala de 1mp. Ne putem orienta si spre alte dimensiuni. Avantajul dimensiunilor mari este viteza de punere in opera - placarea, dezavantajul este ca daca podeaua nu este perfect plana vor scoate in evidenta mai usor denivelarile. Placile mai mici se preteaza la suprafete mai mici sau atunci cand ne dorim in mod expres acest lucru.

Un alt criteriu de alegere este daca vom cumpara gresie glazurata si gresie portelanata. Pentru cei care intalnesc acum acesti termeni, primul se refera la gresia "normala" care are o fata glazurata - lucioasa si una poroasa. Cea portelanata are ambele fete lucioase, materialul fiind complet vitrifiat. Din acest punct de vedere, in bai nu este necesara gresia portelanata. Aceasta se foloseste in special la placarile exterioare avand o duritate mult mai mare decat cea portelanata. Insa, pentru traficul interior, gresia glazurata este mai mult decat suficienta.

Si nu in ultimul rand vom alege in functie de producator. Ca orice serviciu sau produs, si aici se aplica regula generala a pretului. Se aplica evident statistic dupa clopotul lui Gauss, existand si aici exceptii. Dar in general se respecta. Si anume la ce trebuie sa fim atenti. Gresia si faianta au anumite standarde de calitate de fabricatie. Aceste standarde se refera la diferentele de dimensiuni intre placile dintr-un lot, fata de specificatia de pe ambalaj si la abaterile de grosime si planeitate. Exista astfel clasificarea dupa calitati. Calitatea I fiind cu abaterile cele mai mici. In general, astazi nu se mai aduc pe piata placi cu calitate mai mica de I. Insa trebuie sa verificam la furnizor acest lucru.

Am dezbatut cinci criterii: culoarea, suprafata, dimensiunea, tipul de material si pretul. Cred ca sunt principalele aspecte care trebuie avute in vedere. Exista desigur si ramificatii ale acestor cinci idei. Lasam cititorul sa investigheze mai in amanunt pornind cu o intelegere corecta din faza initiala, de proiectare si alegere a gresiei de baie.

Intrebari si raspunsuri despre cum aleg gresia de baie:
Intrebare: Buna ziua, am o baie in care am faianta de culoare gri deschis cu verde si vreau sa schimb gresia. Ce fel de gresie sa pun si ce culoare?
Raspuns: Puteti alege o gresie de baie intr-una din culorile mentionate de dumneavoastra: gri sau verde. In general, pardoseala va fi intr-o nuanta mai inchisa decat peretii, pentru a crea un efect vizual mai placut si pentru a da impresia de stabilitate. Cat despre tipul de gresie, sunt mai multe criterii pe care sa le aveti in vedere. Printre acestea se numara gradul de anti-derapanta a placilor ceramice, un lucru important in baie, rezistenta la socuri, dimensiunile placilor. Va recomand o gresie glazurata cu un nivel de rezistenta mai mare si o clasa superioara de anti-derapanta. Dimensiunile vor fi alese in functie de dimensiunile si forma placilor de faianta de baie, pentru a se imbina estetic.

Intrebare: Am o baie mica dar vreau sa dau senzatia ca e mare. Cum fac?
Raspuns: In primul rand, alegere culorilor este foarte importanta. Culorile mai deschise dau impresia de spatiu mai mult decat cele mai inchise. Alegeti nuante de bleu, vernil sau crem. In privinta obiectelor sanitare, o cabina de dus ocupa spatiu mai putin decat o cada. Exista si chiuvete mici, speciale pentru bai de dimensiuni reduse. O oglinda mare va da impresia de spatiu. Pentru depozitare, puteti folosi spatiul de sub chiuveta prin montarea unui dulap de baie, precum si etajere dispuse pe verticala, de o parte si de alta a oglinzii de baie.

Intrebare: As vrea sa stiu ce culori se pun in baie prima data: alb sau rosu?
Raspuns: Daca doriti sa faceti o combinatie de alb si rosu, trebuie sa va stabiliti exact designul si dispunerea placilor ceramice, in functie de spatiul din baie si de dimensiunile placilor. Apoi placile de gresie sau faianta se monteaza pe randuri, nu pe culori. Pentru mai multe idei, va recomanda si articolul amenajari baie - culoare rosie


Recomandari articole: gresie si faianta, baie, obiecte sanitare,

‹‹ Baie din marmura rosie roscata

Renovare baie | Etape ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro