renovat.ro

» » » » » » »


Cum alegi si mai ales CAND si CUM se APLICA tencuiala decorativa pentru fatada


Sfaturi pentru alegerea tencuielii decorative a fatadei casei

Fatada casei este un fel de carte de vizita; daca in interiorul locuintei patrund doar apropiatii, cunoscutii dumneavoastra, fatada casei este observata de toti trecatorii si poate fi admirata sau nu. Dar ce reprezinta de fapt tencuiala decorativa? Tencuiala decorativa este ultimul strat de finisaj aplicat pe fatada casei, avand rol estetic, dar si protector fata de factorii de mediu.

Casa cu fatada in doua culori
Cum alegi si mai ales CAND si CUM se APLICA tencuiala decorativa pentru fatada

Galerie poze
  • Casa cu fatada in doua culori
  • Casa cu tencuiala decorativa in doua culori
  • Casa cu tencuiala decorativa si colturi din piatra
  • Casa cu acoperis negru si fatada alba
Galerie poze
  • Casa cu tencuiala decorativa crem
  • Casa in stil englezesc cu tencuiala decorativa alb gri
  • Casa moderna cu tencuiala decorativa alba
  • Casa placata cu travertin
  • Fatada casa cu tencuiala decorativa si coloane placate cu piatra
  • Model de fatada cu decorativa si piatra





Fatada casei din tencuiala decorativa trebuie bine aleasa, deoarece nu o veti putea schimba des si-n plus este si costisitoare.


Ce presupune, mai precis, tencuiala decorativa?


Asa cum am precizat, este ca o carte de vizita reprezentand ultimul strat de finisaj in constructia casei. O tencuiala ca la carte, buna calitativ, trebuie sa aiba protectie impotriva factorilor de mediu ce pot duce la afectarea/distrugerea structurii casei.


In acelasi timp, tencuiala decorativa va permite peretilor sa respire prin migrarea vaporilor de apa dinspre interior spre exterior. Tencuiala decorativa este asociata, adesea, cu sistemele termoizolante, dar se poate aplica, spre exemplu, si peste tencuieli normale/tencuieli termoizolante finisate cu tinci. Trebuie precizat ca exista tencuieli decorative destinate si interioarelor, dar, de data aceasta, vom vorbi doar despre cele pentru exteriorul casei.


Recomandare: Modele de case moderne cu fatade cu tencuiala decorativa si lemn - idei in imagini


Tencuiala decorativa: tipuri


Exista cateva tipuri de tencuiala decorativa din care puteti alege ce credeti ca va place si va reprezinta fatada locuintei cel mai bine.


1. Tencuiala decorativa minerala - este compusa din ciment alb, var, pigmenti, adaosuri minerale si rasini sintetice (rasini vinilice, rasini acrilice etc.).

2. Tencuiala decorativa siliconica - este un amestec de rasini siliconice, combinate cu tot felul de ingrediente minerale, pigmenti etc. Rezista bine la apa, alge, ciuperci, dispune de o buna permeabilitate la vaporii de apa. Este recomandata  constructiilor noi, deoarece este flexibila.


3. Tencuiala decorativa silicatica - este obtinuta din silicat de potasiu, in combinatie cu pigmenti anorganici, ingrediente minerale si se foloseste pe suprafete neelasitice. Buna protectoare impotriva mucegaiului.
4. Tencuiala decorativa acrilica - rezulta din rasini acrilice in combinatie cu pigmenti si ingrediente minerale. Este buna aderenta la stratul suport.

5. Tencuiala decorativa mozaicata - are in combinatie granule minerale colorate si rasini sintetice. Rezista foarte bine la actiuni mecanice si tot felul de intemperii. Este potrivita pentru socluri si garduri.


Granulatiile tencuielii decorative


O caracterizare poate fi data si de tipul granulatiei. In functie de granulatia materialului, tencuiala decorativa duce la obtinerea unor suprafete finisate divers:


- tencuiala fina: se obtine la granulatii mici (0,5 - 1,5 mm).
- tencuiala driscuita: se mai numeste si bob de orez si se obtine la granulatii medii (1,5 - 2 mm).

- tencuiala zgariata: numita si scoarta de copac, obtinuta la granulatii mari (peste 2 mm).


Recomandare: Fatade case: Alegerea culorilor potrivite pentru exteriorul casei


Sfaturi utile:


- cu cat granulatia este mai mare, cu atat si consumul de material va fi mai mare;
- daca stratul de tencuiala este mult prea subtire, va fi redus gradul de protectie oferit de acesta;
- un strat prea gros nu face posibila structurarea materialului; grosimea trebuie sa fie identica cu granulatia aleasa.
- nu-n ultimul timp, granulatia si modul de structurare ales va trebuie sa se bazeze pe conditiile de mediu. De exemplu, intr-o zona cu multa poluare , trebuie evitate structurarile care favorizeaza depunerea prafului.

Culori pentru tencuiala decorativa


V-ati orientat spre o anume tencuiala decorativa: tipul si modul de finisare, dar mai ramane un pas: alegerea culorii. Exista foarte multe culori privind tencuiala decorativa, deci aveti de unde alege. Fiecare producator la care veti apela va avea o paleta de culori si puteti alege astfel orientandu-va spre cea care se potriveste cu locuinta, tamplaria, acoperisul.


Vezi si: Modele fatade case - Galerie cu imagini pentru a capta atentia tuturor vecinilor


Sfaturi utile:


- dimensile cladirii pot fi amplificate cu ajutorul unor culori deschise, luminoase. Cu toate acestea, pe o tencuiala deschisa la culoare praful se observa foarte bine.
- pentru fasada casei si pentru evidentierea detaliilor arhitectonice puteti utiliza chiar si doua culori. Sau mai multe. Dar, de preferat e sa alegeti nuante ale aceleasi culori.
- cand alegeti culoarea pentru fatada, tineti cont si de lucrurile inconjuratoare: stilul casei, peisajul din jur. Niciodata nu apelati, spre exemplu, la roz daca locuinta este inconjurata de verdeata. Nu se potriveste deloc.
- daca folositi culori intense trebuie sa va ganditi bine ca razele UV le pot deteriora, nuantele de acest gen fiind sensibile la soare. Cu timpul se vor sterge si, prin absorbtia caldurii, vor duce la deteriorarea sistemelor termoizolante. Specialistii recomanda sa nu folositi tencuieli decorative cu un grad de reflexie a luminii mai mic de 25%.

- nu uitati sa folositi stratul de grund recomandat de producatorii de tencuieli decorative.


Cum se obtine culoarea


Important este ca, inainte de a trece la aplicarea tencuielii decorative, sa aplicati un strat de fond (amorsa), rolul fiind acela de a creste aderenta, in aceeasi nuanta cu a tencuielii. Grundul va fi lasat sa se usuce foarte bine, complet, inainte de a aplica stratul final.


Recomandare: Case cu fatada din caramida: frumusete pura intre clasic si modern


Reguli de baza in aplicarea tencuielii decorative


Ca tencuiala decorativa sa fie aplicata corect, sa-si demonstreze calitatile, ar trebui aplicata, fie ziua, fie noapte, cand temperaturile depasesc 10 grade C, timp de 72 de ore din momentul aplicarii.


In mod normal, se recomanda ca investitia sa se faca vara, cand sunt mai putine precipitatii, temperaturile sunt ridicate, toate acestea ducand la o uscare rapida si un rezultat favorabil. Asadar, pentru o lucrare de calitate, trebuie tinut cont de cele doua aspecte: mediu si temperatura.


Vara este ideala si pentru refacerea vechii tencuieli. Pentru a avea un aspect placut, de buna calitate, e bine sa utlizati o solutie profesionala si asta pe toata suprafata chiar daca presupune un efort mai mare, adica inlaturarea totala a vechiului strat.


Avantajele tencuielii decorative


Dupa cum s-a putut constata de-a lungul articolului, rolul principal al tencuielii decorative este acela de a da un estetic placut fatadei cladirii. Iata si alte avantaje ale folosirii tencuielii decorative:


Recomandare: Modele incredibile de fatade exterioare pentru case mici si moderne


- daca este aplicata corect, durata de viata este mai mare;
-modul de aplicare si cel de intretinere e usor si rapid;
- aderenta ridicata la suport, putere mare de acoperire;
- timpul de uscare e rapid;
- nu lasa apa sa patrunda si, in acelasi timp, permite peretilor sa respire;
- nu sunt toxice sau poluante;
- rezista la intemperii (fenomene gen inghet-dezghet, vant puternic), la poluantii chimici rezultati din activitatea industriala, gaze de esapament etc.
- rezista la razele UV.
- rezista la ciuperci,mucegaiuri, tot felul de bacterii.


Recomandari articole: fatada casa, tencuiala decorativa, tencuiala exterioara, tencuiala structurata, fatada cu ornamente, mod aplicare,

‹‹ Proiect de casa rustica, de 111 mp locuibili - planuri si poze. Ce poate fi mai frumos pentru o familie?

Casa cu 3 camere si 2 bai , locuinta moderna de doar 80 mp - Arata impecabil si nu costa mult ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro