Cum integram accente decorative japoneze in designul interior al casei noastre
Am observat un interes din ce in ce mai crescut inspre influentele asiatice , mai ales in designul de interioare. Parca din ce in ce mai multe persoane sunt fascinate de influentele estice dorind sa isi amenajeze locuinta cu accente decorative ale stilului japonez, si sa obtina prin aceasta, pacea si linistea transmise de acest stil.

Daca va numarati printre cei care indragesc estetica acestui design linistitor ce are radacini adanci in istorie si vreti o locuinta amenajata cu elemente decorative japoneze, va invit sa cititi acest material in care voi trece in revista cateva din cele mai importante elemente ale designului interior in stil japonez.
Open space si cat mai multa lumina naturala
Acestea sunt doua dintre elementele cheie pe care le intalnim in orice design interior ce are ca tema Japonia. Majoritatea caselor japoneze permit luminii naturale sa patrunda in voie in interior. Acest lucru este obtinut cu ajutorul unor ferestre supradimensionate dar si cu ajutorul iluminatoarelor ce permit luminii dar si diferitelor culori din natura sa aduca armonie in locuinta.
Planurile open space sunt de asemenea importante in orice casa japoneza. Acestea faciliteaza o circulatie usoara intre camere care sunt despartite doar prin niste usi glisante foarte practice: stau inchise cand se doreste mai multa intimitate sau raman larg deschise pentru un spatiu mai generos.
Panourile Shoji sau paravanele decorative
Aceste panouri decorative sunt folosite pentru divizarea spatiului avand un efect calmant asupra camerei. Practic fara aceste panouri Shoji nu putem vorbi despre existenta unui decor asiatic. Confectionate din bambus sau lemn si acoperite fie cu hartie de orez fie cu bucati transparente de panza, aceste usi glisante sunt un element decorativ ce are mare insemnatate.
Daca nu va permiteti sa investiti in niste ferestre sau usi shoji traditional japoneze realizate pe comanda, puteti apela la orice model de paravan decorativ. Pentru obtinerea unui efect similar insa cu mai putina cheltuiala puteti atarna pe pereti niste panouri decorative din hartie de dimensiune mai mica sau puteti folosi pentru iluminarea camerei veioze sau lampadare cu abajur din hartie de orez.
Mobila minimalista
Casele japoneze sunt amenajate in stilul minimalist care presupune un numar redus de piese de mobilier. Daca doriti sa obtineti acest efect incercati sa pastrati doar piesele esentiale de mobila de care chiar aveti nevoie si renuntati la cele care sunt in plus.
Japonezii sunt renumiti pentru petrecerile lor cu ceai. Acestea de obicei se organizeaza cu ajutorul unor mese joase si al unor perne decorative asezate pe podea. Puteti aranja un astfel de colt in locuinta pentru un plus de autenticitate.
Saltele Tatami si multe plante decorative
In multe locuinte japoneze intalnim celebrele saltele tatami care sunt folosite pentru acoperirea pardoselilor. Aceste saltele organice emit un miros dulceag ce are efect calmant asupra mintii. Puteti opta si voi pentru decorarea pardoselilor cu astfel de saltele.
Japonezii sunt foarte cunoscuti pentru comuniunea lor cu natura. Acestia se asigura ca si locuintele lor mentin o stransa legatura cu lumea naturala astfel ca incearca sa aduca un colt din natura in interiorul casei prin plante traditional japoneze precum bambusul sau bonsaiul. Puteti alege sa decorati casa cu ajutorul unor plante decorative. Aveti grija ca plantele alese sa fie compacte si simple si mari cu multe flori colorate.
Un spatiu Zen pentru meditatii si o cada ingropata
Este obligatorie existenta un colt Zen pentru meditatii. Poate fi o camera separata , daca spatiul va permite sau doar un colt din dormitor, ferit de orice sursa de distragere a atentiei.
Japonezii au convingerea ca sunetul picaturilor de apa au un efect calmant asupra trupului si mintii. De aceea, majoritatea locuintelor japoneze au in dotare niste cazi ingropate care permit incorporarea in designul interior a altui element natural: apa. Numite Ofura in limba japoneza, aceste saune japoneze sunt ca niste cazi mici si adanci , ingropate, cu sezut care sa permita o usoara intrare si iesire.
Decor natural cu ajutorul lemnului
Una dintre cele mai bune metode de a intra in armonie cu natura este prin adaugarea elementelor naturale din lemn in interiorul locuintei. Pereti, usi, panouri decorative si rame toate trebuie sa fie confectionate din lemn. Cea mai folosita esenta este cea de bambus insa mai intalnim si artar, chiparos, si pin rosu.
Textura lemnului poate fi observata peste tot in decorul interior al unei locuinte japoneze. Incercati sa folositi aceste elemente naturale din lemn cu ajutorul unui parchet de bambus sau a unor paravane despartitoare. Veti adora efectul calmant al liniilor simple ale elementelor din lemn.
Pentru a obtine un stil autentic japonez incercati sa imitati simplitatea, curatenia si minimalismul designului atunci cand amenajati camerele din casa voastra.
Adaugati elemente din lemn masiv, plante decorative simple, mobila moderna cu linii clare, o cada ingropata, multe perne decorative pe jos in loc de scaune sau fotolii, cat mai multa lumina naturala, usi glisante sau paravane decorative, un colt pentru meditatie si multe culori inspirate din natura.
Toate aceste accente va vor transforma locuinta intr-un interior ce aminteste de frumusetea si linistea naturii.
Recomandari articole: panouri decorative, decor interior casa, stiluri design interior,
‹‹ Casa cu mobila si decoratiuni sculptate in lemn - un proiect inedit al unui artist venetian
Mobila bucatarie - Corpuri suspendate ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!