renovat.ro

» » » » » » »


Cum sa iti faci singur acasa rasaduri de petunie - ghid in 6 pasi simpli


Petunia este o planta anuala populara, care, practic, este usor de gasit. Dar cresterea acesteia din rasaduri nu este la fel de usoara. De cele mai multe ori, semintele se pierd si de aici complicatiile. Tocmai de aceea venim cu sfaturi utile, de la specialistii agronomi.

Rasad de petunie
Cum sa iti faci singur acasa rasaduri de petunie - ghid in 6 pasi simpli

Galerie poze
  • Rasad de petunie
  • Seminte de petunie pe servetel de hartie
  • Udare ghiveci cu seminte de petunie
  • Petunii mov inflorite
Galerie poze





Primul pas este legat de alegerea soiurilor.

Pentru ca aveti de unde alege. in functie de natura tufisurilor, avem doua tipuri de petunii: ambelos si tufis. La randul sau, ambel este de doua feluri: ambelos adevarat si semi-ambel sau in cascada.

Soiurile de petunii tip tufis sunt cele mai potrivite pentru sol, pentru a creste in voie, a avea spatiu. Cele care cresc in cascada merg de minune in ghivece suspendate, acestea decorand minunat balcoanele, terasele caselor. Culorile lor vii pur si simplu vor da viata fiecarei incaperi.

Afla cum sa ai petunii pline de flori - sfaturi cultivare, ingrijire si inmultire

Trecem la pasul doi si anume alegerea semintelor.

De data aceasta, veti intalni seminte acoperite si seminte curate. Semintele acoperite sau peletate in termeni stiintifici sunt mult mai eficiente si mai usor de utilizat, dand din start randamentul dorit. Sunt acoperite cu coaja fapt pentru care sunt usor de pus in pamant, iar coaja are rol de protectie impotriva bolilor si a daunatorilor. Cresc foarte mult si-n dimensiune.

Cele curate sunt predispuse mai usor factorilor nocivi. Totusi, recoltate cu atentie si grija duc la rasaduri minunate.

Iata si care sunt florile de vara pentru gradina

Cat despre pret, semintele peletate sunt mai scumpe, dar mai eficiente, fiind de dimensiuni mai mari. Oricum, indiferent de tipul semintelor, trebuie precizat ca indicat ar fi sa fie cumparate de la vanzatori cu acte si cu cunostinte in domeniu, acreditati.

Pasul 3: cand semeni semintele

Aici totul tine de momentul cand vreti sa aveti tufisurile inflorite. si vorbim de insamantare din luna ianuarie si pana la finele lunii martie. Indiferent de soi, rasadurile vor da flori la aproximativ 2-3 luni de la aparitia primilor lastari. Ultimele insamantari, adica cele de la finele lunii martie, vor avea flori la finele lunii iunie sau mijlocul lunii iunie. in ianuarie este indicat sa plantati semintele  doar daca le asigurati si un climat eficient, cu iluminat adecvat.

Afla si despre - Craite - infloresc de vara pana toamna tarziu pentru o gradina plina de culoare

Pasul 4: pregatirile

Pregatirea unui substrat adecvat consta intr-un amestec de sol si hidrogel. Dar, atentie!!! Nu inmuiati hidrogelul in apa, ci in solutie de ingratamant pentru petunii. in acest fel, rasadurile vor fi si hidratate, dar si hranite adecvat.
De asemenea, ideal ar fi ca rasadurile sa creasca in recipiente din plastic cu capac transparent, un fel de mini-sere. Vor fi si mai usor de ventilat si vor avea parte si de un iluminat perfect.

Trece, si la semanatul propriu-zis al semintelor.

Recipientele pregatite vor fi umplute cu substrat, lasandu-se la suprafata 2-3 cm liberi. Umeziti apoi solul si compactati-l usor. Semintele vor fi plantate la suprafata solului. Indicat ar fi sa utilizati scobitori; va fi mai usor, avand in vedere faptul ca abai sunt vizibile, fragile. Daca vreti sa le plantati uniform, indicat ar fi folositi in locurile plantarii lor obiacte pentru marcat, cum ar fi, spre exemplu, alte scobitori sau betisoare mici.

Recomandare: Plante perene de vara cu flori divers colorate

Am ajuns si la ingrijirea rasadurilor.

Temperatura conteaza foarte mult, iar pana la iesirea lastarilor indicat e sa fie 23-25 grade. Cand au aparut lastarii, veti reduce treptat temperatura pana la 16-18 grade. Vine randul amplasarii fiecarui rasad intr-un recipient distinct si asta atunci cand rasadul va avea mai multe frunzulite. Deci fiti pe faza!!! Ideal ar fi ca noul recipient al rasadului sa fie mai voluminos.

Vezi si ce arbusti decorativi sunt potriviti pentru gradinile umbroase

Rasadurile vor fi udate la radacina, nicidecum direct pe frunze.
La fiecare trei saptamani, rasadurile trebuie hranite cu ingramant special pentru flori.

Acestia sunt cei mai importanti pasi in semanarea semintelor de petunii si cresterea rasadurilor si in casa, in ghivece speciale.


Recomandari articole: petunie, flori de vara, rasaduri flori, ingrijire, inmultirea plantelor,

‹‹ 3 modele de case clasice si confortabile - Pot fi construite cu un pret decent

Geamurile mari reprezinta o tendinta contemporana ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro