renovat.ro

» » » » » »


Cum pastram muscatele iarna


Pastrarea muscatelor pe timpul iernii sau hibernarea este o problema de care se lovesc toti iubitorii de flori de apartament atunci cand se apropie sezonul rece.
Ca pretentii de hibernare, muscatele fac parte din categoria plantelor cu pretentii moderate, nefiind nici cele mai greu dar nici cele mai usor de adapostit pe perioada sezonului rece.

Ghivece cu muscate rosii roz si albe
Cum pastram muscatele iarna

Galerie poze
  • Ghivece cu muscate rosii roz si albe
Galerie poze

Speciile drepte sunt mai rezistente si mai usor de pastrat decat cele curgatoare.
Adapostirea muscatelor in vedere hibernarii incepe de prin luna octombrie-noiembrie (poate fi mai timpurie sau mai tarzie in functie de vreme), in aceasta perioada ghivecele cu flori se muta de pe terase, glastre, curti etc. in spatii adecvate.
Din capul locului trebuie spus ca nu exista o singura reteta pentru pastrarea in bune conditii a muscatelor peste iarna, ci mai multe modalitati care vin in ajutorul capacitatilor naturale de adaptare la perioada hibernala a acestei plante.

In ciuda miturilor urbane, muscatele drepte se pot pastra atat la intuneric, semi-intuneric, cat si in locuri cu lumina normala (lucrurile stau putin altfel in cazul muscatelor curgatoare care hiberneaza doar in spatii luminoase si calduroase). Pe perioada iernarii, speciile de muscate curgatoare se tund scurt.
Dintre aceste variante, cel mai bine ierneaza muscatele tinute in locuri cu lumina normala, cum ar fi solarii incalzite, locuinte, sali termoficate, etc.

Temperaturile cuprinse intre 12 si 20 de grade Celsius sunt exact cele trebuie pentru aceste medii de hibernare. In aceasta perioada udarea se face foarte rar, iar fertilizarea deloc, asta deoarece ceasul interior al plantei functioneaza dupa "ora de iarna" iar procesele metabolice incetinesc foarte mult.
Muscatele tinute in astfel de spatii calde si luminoase, pot inflori chiar si in aceasta perioada a hibernarii.

Hibernarea muscatelor in spatii cu semi-intuneric.

Odai intunecoase, garaje sau soproane, cu o temperatura cuprinsa intre 6 si 10 grade Celsius pot fi spatii potrivite pentru pastrarea muscatelor pe timp de iarna.
Lumina redusa le va incetini si mai mult metabolismul, de aceea udarea se va face foarte rar iar lastarii pot fi taiati cu incredere, pentru a da mai vigurosi in primavara.
In fine, muscatele pot fi tinute pe perioada iernii in spatii total lipsite de lumina, cum ar fi beciuri, pivnite, garaje intunecate, etc.
Datorita lipsei luminii, metabolismul plantelor intra in hibernare si incetineste la minimum, astfel planta rezista si la temperaturi de 2 grade Celsius. Udarea se va face rar, in momentul in care s-a observat ca pamantul din ghiveci s-a uscat complet.

Indiferent de modalitatea de pastrare aleasa, inainte de mutarea in spatiul de hibernare, muscatele trebuie sa treaca prin cateva operatiuni simple:
Astfel, toamna, inainte de trecerea la hibernare, muscatele sunt scoase din ghiveci, tunse, atat in partea lor aeriana, cat si la radacini, si se curata de uscaturi.

Daca este posibil se pastreaza in aceleasi ghivece, dar daca acest lucru nu este posibil (daca sunt pastrate in jardiniere sau chiar in pamantul din gradina), atunci pot fi mutate in ghivece mai mici si mai usor de transportat.
Bineinteles ca pe masura ce veti capata mai multa experienta, de la un an la altul, veti reusi sa treceti cu brio prin iarna un numar cat mai mare de muscate.

Recomandare: Iata cum se ingrijesc muscatele corect: informatii despre plantare, ciupire, inmultire si intretinere.


Recomandari articole: flori de gradina, iarna, muscatel, amenajari gradini,

‹‹ Mobila de bucatarie din PAL si MDF | Ce inseamna PAL si MDF ?

Rafturi metalice pentru camara ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Robert baicu a scris:

Buna Ziua
Aș dori daca se poate un video clip ,Cum se tund muscatele.
Aș învața să-mi tund muscatele mai bine

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro