renovat.ro

» » » » » »


Cele mai eficiente metode de a reduce consumul de lemne iarna


In cazul in care detineti o casa, iar incalzirea se face prin centrala termica sau termosemineu, va vom oferi, in articolul de mai jos, cateva sfaturi utile pentru a reduce consumul de lemne. Conteaza foarte mult calitatea lemnului, cum pastrati lemnul, precum si alte elemente ce duc, intr-un final, la un consum mai mic.

Lemne pentru foc
Cele mai eficiente metode de a reduce consumul de lemne iarna

Galerie poze
  • Lemne pentru foc
Galerie poze

Primul pas tine de achizitionarea lemnelor.


Indicat este sa faceti rost de lemne din timp, adica de aproximativ un an de zile pentru a avea timpul necesar sa se si usuce. Doar daca sunt bine uscate, lemnele vor arde mai bine, vor da randamentul dorit. Umiditatea recomandata pentru o ardere completa trebuie sa fie de cel mult 20 de procente.


Citeste si: Care sunt cele mai bune lemne pentru foc | fa focul, fara sa arunci banii pe foc!


In alta ordine de idei, importanta este si depozitarea lemnelor.


Locul unde veti depozita materialul lemnos trebuie sa fie uscat, ferit de umiditate. Pe timpul verii, magazia unde veti depozita lemnele trebuie sa aiba aerisire, adica macar doi pereti deschisi. Iarna, acoperiti cei doi pereti astfel incat sa protejati lemnele de ger, umiditate, zapada.


Lemnul de esenta tare este recomandat pentru o mai buna ardere, o mai buna calitate si,implicit, pentru un mai bun randament. Spre exemplu, fagul este cel mai folosit pentru ardere. Dar iata si alte exemple de lemne si capacitatea lor de ardere.


- fag, stejar, carpen, salcam - 4,1kWh/kg sau 2100kW/mc;
- mesteacan, artar - 4,2 kWh/kg sau 1900kW/mc;
- plop, salcie - 4,1 kWh/kg sau 1200kW/mc;
- pin - 4,4 kWh/kg sau 1700 KW/mc;

- molid, brad - 4,5kWh/kg sau 1500 kW/mc.


Vezi si: 20 de idei pentru depozitarea lemnelor de foc in curtea casei


Urmeaza sa va ocupati si de elementele ce duc la incalzirea locuintei si ne referim aici la curatarea cazanului. In cazul in care pe peretii cazanului se afla depus un strat de gudron, sigur ca si consumul de lemne va fi mai mare. Curatati, asadar, cu o sarma, peretii cazanului,apoi puteti sa indepartati mizeriile si cu ajutorul unor solutii chimice, respectiv pliculete special pentru curatarea cazanelor din magazinele de specialitate in domeniu. Trebuie sa fiti atenti si la gura de evacuare a fumului din centrala, loc unde, de asemenea, se pot acumula depuneri de gudron, cenusa, toate acestea ducand la o crestere a consumului de lemne.


Citeste si: Cosuri de fum - tipuri si modele. Stii ce sa alegi pentru soba, semineul sau centrala ta


Conteaza foarte mult si tirajul centralei, iar pentru ca acesta sa fie optim trebuie curatat cosul de fum. Cosul de fum se va curata foarte bine cu o perie speciala. In cazul in care nu va descurcati, chemati cosarul. Un astfel de procedeu este indicat anual sa fie facut, nu doar cand va aduceti aminte. Efectul negativ al unui cos necuratat il reprezinta incendiul. Nu putine sunt cazurile cand izbucnesc incedii in gospodarii si asta din cauza cosurilor necuratate bine sau chiar deloc.


Un cos izolat duce la un randament mai bun. Exact cum auziti. Cosul de fum trebuie izolat cu vata bazaltica. Izolat, cosul nu va mai produce condens si nici nu va mai aparea stratul de gudron. Un cos izolat va duce la o ardere mai eficienta, la un randament ridicat. Si, foarte important! Odata izolat cosul, nu va veti mai lovi de problema fumului excesiv.


Recomandare: Alegerea puterii centralei pe lemne (kw) in functie de suprafata casei - cati Kw trebuie sa aiba?


Poate cea mai optima idee de a da randament este aceea de a monta in sistemul de incalzire pe lemne un Puffer. Proprietarul imobilului nu va mai fi nevoit, astfel, sa adauge lemne in cazan peste noapte, ci va scapa de aceste drumuri. Deci, Pufferul va duce si la economie, dar si la confort. Utilizand un puffer, alaturi de un termostat pentru reglarea temperaturii, la care se mai adauga cateva capuri termostate pe radiatoare veti reducecu pana la 30 de procente consumul de lemne.


Iata cateva din avantajele folosirii unui puffer:


- cazanul de lemne va functiona conform pufferului; va da randament maxim si va fi reglata temperatura in functie de necesitate;
- cu ajutorul puffer-ului, unde energia poate fi stocata, nu va veti mai lovi de problema depunerii gudronului pe cazan sau pe cos. Practic, creste si durata de viata a puffer-lui;
- un puffer bine gandit pentru capacitatea imobilului ar trebui sa ofere caldura pentru minim 12 ore. Deci, gata cu trezitul si drumurile dupa lemne.

- aveti posibilitatea de a monta un termostat de ambient care va regla temperatura in casa.


Citeste si: Izolarea exterioara a casei


Dincolo de aspectele tehnice, trebuie luata in calcul si izolarea locuintei. O casa bine izolata, nu va pierde caldura prea mult si va duce si la un consum mai mic de material lemnos. Acoperisul trebuie bine izolat deoarece mare parte din caldura se pierde exact prin tavan.


Atentie si la calitatea ferestrelor. Optati pentru ferestre cu geam triplu. Nu veti mai pierde caldura, dar nici nu veti consuma foarte multe lemne. Afla care sunt caracteristicile ferestrelor cu geam termopan si avantajele oferite de acestea.


Sunt reguli de care e bine sa tineti cont. Daca magazia de depozitare a lemnelor nu este realizata ca la carte, vara cu aerisire si iarna acoperita, fara a produce insa condens, nu veti avea un material lemnos de calitate. De asemenea, casa trebuie izolata pentru a reduce orice pierdere de caldura.  Si luati esenta de calitate.


Recomandari articole: lemne foc, centrale termice pe lemne, magazie lemne, calcul putere centrala termica,

‹‹ Iata cum poti construi o soba dintr-un butoi de tabla

Iata cum sa iti amenajezi in 2023 o bucatarie moderna ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro