renovat.ro

» » » » » »


Cum sa ai un gazon de invidiat


Gazonul este cel mai important element care sta la baza unei gradini si a unui spatiu verde cat mai natural. Este vitala existenta unui gazon sanatos pentru aspectul curtii voastre dar si pentru un cadru natural mereu verde si proaspat.

Parcele de gazon geometrizate
Cum sa ai un gazon de invidiat

Galerie poze
  • Parcele de gazon geometrizate
  • Amenajare exterioara cu portiuni de gazon
  • Casa inconjurata de verdeata
  • Combinatie estetica de gazon si pietre de rau
Galerie poze
  • Copaci inconjurati de gazon sintetic
  • Covor din gazon pentru o amenajare originala
  • Curte interioara cu pavaj de gazon
  • Foisor intr-o gradina plina de culoare
  • Gazon artificial in rulouri
  • Joc spatial de forme rectangulare diferite

Desi pare simplu la prima vedere, intretinerea gazonului poate fi anevoioasa si costisitoare, tinand cont de faptul ca acesta este raiul buruienilor, al daunatorilor, agentilor patogeni si muschilor. De aceea se recomanda insamantarea gazonului toamna. Primavara buruienile de-abia isi incep ciclul de viata iar gazonul va necesita de o atentie mai sporita din partea proprietarului.

Cand temperaturile se apropie sau depasesc in jur de 30 de grade nu se mai poate planta gazonul. Semintele germineaza iar cateva ore fara apa duce la uscarea acestuia. De asemenea, uscarea excesiva dupa la aparitia ciupercilor si a mucegaiului, elemente ce distrug samanta.

Cel mai important in intretinerea unui gazon frumos , care sa isi pastreze verdeata intotdeauna, este punerea la dispozitie a apei de care are nevoie. Pe perioada caniculara, se recomanda udarea gazonului pe racoare , dimineata sau seara dupa apus. Apa trebuie sa ajunga pana la radacina; in caz contrar apa va ajunge doar pe frunze fara a avea vreun efect asupra ierbii. Pentru a evita putrezirea radacinilor, este bine sa udati gazonul la doua trei zile.

Tunderea periodica va pastra aspectul frumos si ordonat al ierbii. Cresterea necontrolata duce la ingalbenirea frunzelor ,fire de iarba mai subtiri si aparitia buruienilor. Daca tundeti gazonul la nivelul solului ajutati mai mult la regenerarea plantelor. Astfel va asigurati ca aveti parte de o atmosfera plina de verdeata, atat de la iarba cat si de la plante. Prima tundere se executa cand plantele au circa 10 cm si se aduc la 5-6 cm.

O alta etapa importanta in intretinerea gazonului este fertilizarea. Cand alegeti fertilizatorul, trebuie sa stiti ce tip de gazon aveti si sa tineti cont de asta. Puteti folosi un fertilizator universal pentru plante si gradina sau unul special pentru tipul vostru de gazon , asta pentru rezultate mai rapide. Fertilizatoarele universale sunt pe baza de azot. Prima fertilizare trebuie sa fie moderata luand in calcul administrarea uniforma a circa 10 g azotat de amoniu/mp la 4-6 saptamani. Folosit in exces, fertilizatorul va dauna plantelor. Nu va fi afectat doar gazonul ci si calitatea solului.

Inainte de cumpararea gazonului se recomanda o analiza a solului, sa se monitorizeze cantitatea de precipitatii care cade in zona respectiva si cate ore pe zi este soare direct. In functie de aceste elemente veti putea alege cel mai bun tip de gazon pentru zona in care locuiti. Exista mai multe tipuri de gazon, cum ar fi :gazon pentru zone insorite si secetoase, gazon pentru umbra, gazon inalt etc.

Sa nu uitam nici de celelalte elemente ale gradinii care necesita de asemenea o ingrijre corespunzatoare. De la ingrijirea florilor, la intretinerea copacilor si a arbustilor, este nevoie de tratament separat pentru fiecare tip de planta, inclusiv protejarea lor pe timpul iernii.

Prezenţa gazonului in curte ne relaxeaza , ajutandu-ne sa scapam de stres, dar in acelasi timp ajuta la pastrarea unei umiditati si a unei temperaturi constante. Indiferent daca aveti o gradina mare sau mica, aceasta trebuie sa fie un spatiu verde, iar gazonul este piesa de rezistenta a esteticii oricarei gradini, din acest motiv conteaza foarte mult cum reusim sa intretinem gazonul.

Va recomand si urmatorul articol in care aflati ce legume si fructe puteti planta in gradina, daca sunteti la stadiul de gradinari amatori.


Recomandari articole: gazon, amenajare curte si gradina, alei gradina, dale,

‹‹ Stucco veneziano - dinamism si clasicitate pentru un stil atemporal

Culorile si modul lor de a influenta o amenajare interioara ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro