Cum sa hidroizolezi corect casa si sa elimini pericolul apelor subterane
Solul si caracteristicile lui
Cele mai multe socluri si fundatii
ingropate natural/normal sunt situate pe stratul solului sub primul
strat rezistent la apa, unul din lut dens. De aceea, mai mereu apa de la
suprafata ajunge la nivelul peretilor, fie mai jos, fie mai sus, dar in
vecinatatea planului vertical al betonului.
Fundatie hidroizolata
Foarte rar veti avea un strat rezistent la apa perfect pe orizontala. Planul poate fi inclinat sau curbat. De aici si faptul ca fluxul apei este pronuntat in zona superioara a pantei, mai putin pe laterale si poate chiar absent in partea de jos.
Hidroizolatia si tipurile de impermeabilizare
Hidroizolatia exclude patrunderea apei prin beton, iar metoda difera ca functionalitate, ca materiale folosite.
Exista hidroizolatii verticale si orizontale pentru pereti si podele.
Daca pentru pereti veti apela la hidroizolatie dupa finalizarea lucrarilor de beton, pentru podele se izoleaza chiar in timpul implementarii lor, amenajand un ecran hidrofug de-a lungul stratului de preparare a betonului, inainte de turnarea placii principale a podelei.
Avem si beton ce nu necesita impermeabilizare:
- clase de beton cu permeabilitate redusa de la W2 la W20, conform GOST 26633;
- amestecuri realizate independent, cu tot cu modificatori hidrofobanti (stearate de Zinc, Ca, aluminosilicati).
Ca si idee, stratul de impermeabilizare trebuie sa dureze o viata, daca este realizat ca la carte. Mai precis, trebuie sa fie un strat continuu, rezistent la apa, cu o anume elasticitate si rezistenta mecanica.
Este nevoie de drenaj?
Se pune problema drenajului, cat conteaza acesta. Ei bine, uneori este de ajuns un singur strat de mastic sau doar o pelicula fina ce elimina umezeala solului prin beton. Insa, daca apa este pastrata in solul aferent, va exista o presiune, iar la cea mai mica problema, se va produce inundatie.
Solutii pentru drenaj exista; exista mijloace tehnice de drenare a solului, pentru hidroizolarea drenajului - totul trebuie insa calculat atent, tinand cont de conditiile meteo, geomorfologice.
Drenajul tocmai are acest rol - de a elimina apa subterana din fundatie.
Izolarea podelei
Cand ati finalizat sapaturile, aveti nivelat fundul gropii si exista un strat de pietris incompresibil peste stratul de geotextil. Vine randul turnarii - fara a fi nevoie insa de armaturi de beton de gradul 100.
Dupa saptamani bune (maxim 3) se va acoperi cu un strat de hidroizolare pe orizontala. Utilizati ce vi se pare mai bun ca si material: filme de polietilena de 70-100 microni. Recomandarea specialistilor este sa aplicati un strat de amortizare de 1-2 straturi pasla ale acoperisului peste tencuiala, imbinate si sudate la cald.
Dupa ce intariti hidroizolatia, turnati placa si realizati peretii subsolului pentru cofrajul scutului.
Cum impermeabilizam peretii subsolului
Odata indepartat cofrajul de pe peretii de beton, se va face o analiza, un calcul privind defectele de turnare, dar si a contractiei betonului. In acest context, toate imbinarile reci de la diferitele etape de turnare trebuie taiate din canelurile exterioare/interioare de cel putin 35 mm, in fiecare directie. Se aplica o banda de betonita pe canelura si se va face un sigiliu cu un amestec de ciment - pietris.
Tot ca sfat al specialistilor in domeniu: peretii exteriori din beton ar fi bine sa fie spalati, respectiv amorsati, dupa care se va da cu minim un strat de acoperis hidroizolat. Reprezinta, totodata, o bariera interioara care va impiedica patrunderea apei in beton. Ideal ar fi ca si materialul ales sa fie de cea mai inalta calitate.
‹‹ Foisoare hexagonale sau octogonale din lemn - ideale pentru relaxarea de acasa dar accesibile si la pret
Casute si padocuri confortabile dar mai ales moderne pentru caini ››
Autor RenovatRo: Cristiana

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!