Cum sa plantezi corect un copac pentru a culege roade de calitate
Dupa cum stim, copacii reprezinta cea mai importanta sursa de oxigen, fara de care n-am putea trai. Acestia curata pamantul, controleaza poluarea fonica, tin umbra si fac racoare. Tot copacii sunt cei care previn eroziunea solului si reduc efectele dramatice ale inundatiilor. Dar stim cum se planteaza corect un copac?

In primul rand, pentru plantarea unui copac, sapati o groapa. Dimensiunea gropii are un rol important in stabilitatea si cresterea corecta a copacului. Studiile au aratat ca o groapa care are dimensiunile corecte favorizeaza cresterea copacului de indata ce a fost plantat.
Gaura ar trebui sa fie de trei ori mai larga decat radacina copacului si cu o forma de farfurie. Acest lucru permite o dezvoltare corecta a radacinii deoarece majoritatea radacinilor copacilor cresc spre exteriorul solului unde exista un nivel mai mare de oxigenare. Gaura ar trebui sa fie la fel sau putin mai adanca decat radacina.
Copacilor nu le place sa fie plantati la adancime deoarece le scade cantitatea de oxigen existenta in radacini. In plus, copacii tind sa se adanceasca singuri odata ce sunt plantati.
Curatati cu grija execesul de pamant de deasupra radacinilor pana cand observati care sunt radacinile principale. De cele mai multe ori, copacii sunt acoperiti cu un strat de pamant care acopera partea superioara a radacinii. Acest lucru limiteaza cantitatea de oxigen necesara, mai ales dupa ce acestia se vor mai adanci.
Recomandare: 10 legume si fructe usor de plantat pentru gradinarii amatori
Plantarea unui copac mai depinde de modul in care vine ambalat. Pentru cei asezati in cutii de lemn, asezati copacul in locul dorit, iar apoi incepeti sa indepartati lateralele cutiei. Se recomanda sa ramana partea de jos care nu va inhiba cresterea radacinilor, acestea crescand spre exterior. Daca radacina este acoperita in panza groasa sau alt material natural, puneti copacul in groapa inainte de a lua invelisul.
Se pune copacul in centrul gaurii imediat ce aceasta este gata. Inainte de plantare, copacii care se afla in recipiente de plastic trebuie sa le fie inlaturat recipientul. Cel mai rapid, puteti taia intai lateralele, apoi fundul recipientului, folosind un cutit sau o foarfeca de gradina. Evitati smulgerea copacului direct din recipient deoarece riscati sa ii afectati radacinile.
Umpleti apoi groapa cu solul dat initial la o parte pentru realizarea gaurii, avand grija sa nu aruncati cu bucati prea mari. Dupa umplere, creati un sant in jurul locului unde ati plantat copacul care va retine apa, asigurand irigarea continua a copacului. Udati imediat dupa plantare pentru a ajuta la asezarea pamantului si evitarea pungilor de aer. Nu sunt necesare modificari in timpul plantarii, ba chiar trebuie evitate. Studiile au aratat ca daca adaugati ceva in afara de solul natural, puteti afecta dezvoltarea copacului.
Noii copaci vor avea nevoie de mai multa apa in primul an, pentru stabilitate, mai ales in primele saptamani dupa plantare. Insa nu e bine nici sa exagerati. De multe ori, proprietarii uda prea mult copacii plantati recent, provocand astfel ingalbenirea si caderea frunzelor.
Adaugati la sfarsit un strat de protectie, format din coji maruntite sau aschii de lemn, pana acoperiti intreaga zona de plantare, insa pastrati totusi o distanta mica fata de trunchi. In primul an, nu e bine sa adaugati niciun fel de ingrasamant. Fertilizantii pot arde radacinile unui copac tanar, stimuland cresterea frunzelor in exces, inainte ca acesta sa aiba suficienta forta pentru a le sustine.
Acum ca ati aflat pasii plantarii corecte a unui copac, nu va ramane decat sa va apucati de treaba. Curtea si gradina vor arata mult mai bine cu cativa pomi fuctiferi sau cu cativa simpli copaci care sa insufleteasca atmosfera.
Recomandari articole: plante de gradina, curtea casei,
‹‹ Scari de gradina - idei pentru infrumusetarea spatiului exterior
Acoperisuri din sticla pentru livinguri aproape de natura ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Vreau si eu copac roz
Posteaza!