renovat.ro

» » » » » » »


Cum se calculeaza lungimea perdelei. 3 pasi pentru croirea sau alegerea perdelelor potrivite


Multi ne punem intrebarea: Cum alegem perdeaua potrivita? De asemenea, ne intrebam si cum masuram corect lungimea perdelei. Sunt intrebari la care vom raspunde, ajutandu-va sa alegeti ceea ce vi se potriveste.

Alegere perdea potrivita masuratori
Cum se calculeaza lungimea perdelei. 3 pasi pentru croirea sau alegerea perdelelor potrivite

Galerie poze
 • Alegere perdea potrivita masuratori
 • Perdea din vola transparent cu flori roz
 • Perdea scurta din voal cu flori verzi
 • Draperie rosu cu crem
Galerie poze
 • Draperie in 2 bucati pe albastru
 • Draperie all blackout visinie
 • Perdea alba cu draperie rosie
 • Perdea neagra cu flori rosii
 • Perdea scurta din voal in doua culori
 • Perdea galbena cu bordura colorata
 • Perdea cu imprimeuri mari
 • Perdea organza violet
 • Perdea cu trandafiri mari roz
 • Perdea organza cu draperie asortata
 • Model modern de perdea si draperie
 • Perdea organza cu textura diferita

Intai de toate: galeria


Mai intai de toate, trebuie sa alegeti suportul pe care va fi fixata perdeaua: sina, galerie sau fir. Suportul va fi ales in functie de perdeaua pe care o doriti. Apoi va fi montat. De aici rezulta si lungimea perdelei. Dar, revenind la suport, lungimea acestuia se determina masurand latimea ferestrei si adaugand distanta ce o va ocupa perdeaua pe peretii situati de-o parte si de alta.


Calculati lungimea perdelei


Normal, pe fiecare parte se lasa cate 20 cm. asta in cazul in care vreti sa puneti si draperii. Odata stranse draperiile in dreptul peretilor, lumina poate patrunde prin toata suprafata ferestrei.

Revenind la calculul perdelei, a lungimii acesteia, trebuie facute trei masuratori.


Sunt trei lungimi dintre care puteti alege: la pervaz, la podea si intre ele. Daca se opteaza pentru o perdea doar pe lungimea ferestrei, se masoara si calculeaza lungimea materialului astfel incat sa ramana 1,25 cm intre pervaz si tivul perdelei.

Daca vreti o perdea de la suportul de fixare si pana la podea sau daca asa este cel mai bine privind lungimea ferestrei trebuie lasata o distanta de 2,5 cm ca sa nu o tarati pe jos.


Lungimea insa se calculeaza in functie de preferinte. De regula insa ar fi bine sa fie la 15 cm sub pervaz.

Cand calculam latimea, trebuie masurata lungimea suportului pe care va sta perdeaua si la care mai adaugati in functie decat de creata/plina de cute vreti sa fie perdeaua, ca aspect.


Vreti o perdea intinsa? Atunci, inmultiti lungimea suportului pentru prindere cu 1,5 cm si va rezulta latimea dorita.

Pentru un aspect mai bogat al perdelei, adica cu cute pline, inmultiti cu 2 sau 2,5. Oricum, in fiecare din aspecte, daca vreti sa puneti doua perdele, veti imparti la 2 ca sa obtineti latimea ideala a fiecareia.


Materialul face diferenta


Conteaza foarte mult si materialul. Daca folositi organza, spre exemplu, adica un material mai fin, mai subtire, se vor folosi doua lungimi si jumatate fata de sistemul de prindere ales. Exemplu: sistemul (sina, galeria) are 1.5m lungime, astfel vom folosi 1.5 x 2.5 = 3.75 m liniar de perdea. Daca se opteaza pentru un material mai plin, adica perdeaua din in sau in cu organza, se va folosi un material mai putin.


Perdeaua de in.


Calculul se face astfel:  Exemplu: sistemul are 1.5m lungime, astfel vom folosi 1.5 x 2 = 3m liniar de perdea. Daca vorbim insa de draperii (perdele de noapte), in functie de grosimea materialului veti folosi: pentru draperii mai groase:  sistemul sina, galerie are 1.5 m lungime -  1.5 x 2 = 3 m liniar de draperie; pentru draperiile mai subtiri sistemul (sina, galeria) are 1.5m lungime vom folosi 1.5 x 1.5m = 2.25 liniar de draperie.

Citeste si: Perdele si draperii frumoase - modele sofisticate pentru ferestrele din casa ta


Sfaturi utile:


- masuratorile pentru perdele si draperii sunt identice, doar ca draperia este mai lunga cu 2-3 cm decat perdeaua.

- pentru un aspect elegant, sistemul de prindere (sina, galerie) trebuie montat cu 15 cm deasupra geamului (chiar mai mult daca aveti o camera inalta). Cu cat galeria va fi fixata mai aproape de tavan cu atat si camera va fi mai mare, mai inalta.


- perdeau si draperie pana la pervaz (glaf). Lungimea unei draperii si a perdelei scurte se termina cu 1,25 - 1,5 cm deasupra pervazului (glafului). Se masoara de la sistemul de prindere si se incheie deasupra pervazului (glafului) cu 1,25 - 1,5 cm.

- perdea si draperie peste pervaz (glaf). Perdeaua si draperia medie, adica peste pervaz (glaf), trebuie sa fie cu 10-15 cm peste acesta. Dar, in acest caz, vorbim de preferintele fiecaruia, dar si de pozitionarea caloriferului. Daca aveti calorifer, si perdeaua si draperia trebuie sa fie cu 3-5 cm deasupra acestuia.


Vezi si: Perdele si draperii colorate pentru un living primitor si elegant


- perdea si draperie lungi pana la podea. Lungimea va porni de la sistemul de prindere si se va termina cu 102 cm deasupra podelei. Dar, cum la moda sepoarta si peste podea, o puteti lasa cu 15-20 cm mai lunga.

- latimea este si ea foarte importanta. Perdelele si draperiile cu model nu trebuie sa fie foarte bogate, cu multe multe cute pentru ca nu se vor mai observa desebele, modelele. Latimea perdelei si a draperiei se calculeaza astfel: lungimea sistemului de prindere x 2.


- Pentru perdelele si draperiile simple, este ideal ca latimea sa fie mai mare astfel vor arata mai bogate. Latimea o calculati astfel: lungimea sistemului de prindere x 2,5.

- lungimea sistemului de prindere in cazul galeriilor si tijelor nu trebuie sa includa si elementele decorative. Se va calcula numai lungimea galeriei intre capetele decorative ale acesteia.


Recomandare: Sfaturi practice pentru asezarea perdelelor la geamuri


Galerii si sine


Am vazut ca puteti opta ca sisteme de prindere pentru galerie sau sina. Sinele sunt sisteme mai discrete, dar galeriile dau o nota aparte, contureaza mai bine atmosfera si stilul dorit. Iata modalitati de prindere pentru fiecare stil:

- perdele si draperii pe inele. Sunt usor de prins, usor de folosit si de masurat. Inele se monteaza pe perdele si draperii, dupa care se introduce o tija/bara de sustinere.


Este ideala pentru galerii.


- perdele si galerii pe rejansa. Nu se prind foarte greu, sunt elegante, dar atentie: asigurati-va ca rejansa este rezistenta, cu sfori rezistente, care nu se rup, formeaza pliuri perfecte. Perdelele si draperiile pe rejansa se pot prinde atat pe galerie, cat si pe sina/tija.

- perdele si draperii pe bride. Bride sunt bretele confectionate din materialul perdelei/draperiei. Se introduce prin inele bara/tija sistemului. Este ideala draperiilor si este adecvata camerei copiilor.Citeste si: Sine de tavan pentru perdele si draperii


Recomandari de perdele privind camerele:


- camera copiilor: este cea mai vesela si ar trebuie sa reflecte momente frumoase, lucruri care sa-i inspire. Modelele trebuie sa fie diverse: de la persoanaje de basm, desene animate, pana la elemente din natura. Draperiile ar trebuie sa fie opace sau tot cu elemente specifice copilariei, dar mai mici fata de cele de pe perdele.


Vezi si: Culori pentru perdele si draperii


- bucatarie: aveti nevoie de perdele scurte, tip vitraj. Astfel, veti putea decora partea de sus a ferestrei cum doriti si sa acoperi si doar partea de jos, inferioara.
- sufragerie: Cum acolo primiti musafirii, perdelele si draperiile sunt cele care dau, la randul lor, o nota de eleganta. Trebuie sa fie din materiale fine, organza, satin, cu modele discrete, in culori pastel. Draperiile pot fi si opace deoarece au mai mult rol decorativ, in sufragerie. Pentru a da un aspect de spatiu mai mare, se pot folosi perdele si draperii lungi pana la podea.
- dormitor: perdeaua si draperia sa fie in ton cu cuvertura sau covorul. Sa se tina cont de motivele decorative.


Recomandari articole: perdele moderne, alegere draperie, masuratori, montaj perdele si draperii, culori perdele,

‹‹ Defectiuni des intalnite la centrale termice: cauze si solutii. Chemam sau nu instalatorul?

Constructia unui gard de lemn in pasi simpli si usori ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
casandra a scris:

buna ziua

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro