Cum se cultiva corect catina in gradina casei
Catina alba (Hippophae Rhamnoides) este un arbust fructifer si decorativ originar din Asia Centrala. A fost aclimatizat si in Europa incepand cu sec. XVI. Aspectul sau deosebit de atragator se datoreaza atat frunzelor alungite de nuanta verde cu tenta de alb, dar si aspectului inedit in momentul in care se coc fructele si devin portocaliu intens, ingramadite pe ramuri in grupuri de mari dimensiuni.

Fructele au un bogat continut in vitamina C, de 10 ori mai bogat decat citricele.
Arbustul cunoaste o dezvoltare in inaltime destul de rapida, 4-5 ani. Inaltimea arbustului poate ajunge la 2m inaltime si o circumferinta de 1,5m. Ramurile sale lemnoase sunt "decorate" cu spini ascutiti, cu lungimi de 4-5 cm care genereaza usor discomfort in recoltarea bobitelor acrisoare si portocalii. Este nevoie de manusi din piele groasa care sa protejeze pielea mainilor in timpul recoltarii.
Ramurile din varf pot fi taiate cu foarfece speciale in scopul recoltarii fructelor. Taierea ramurilor cu dimensiuni de 25-35 cm nu deranjeaza arbustul, ci ii sporeste rodnicia pentru anul urmator.
Fructele se pot consuma in stare cruda, in combinatie cu miere de albine sau uscate pentru ceai. O mare cautare au in industria farmaceutica datorita continutului bogat in vitamine. In tara noastra catina este mai mult cultivata in livezi, pentru fructe, decat ca arbust decorativ.
Plantare si ingrijire
Catina, ca arbust decorativ este foarte rezistent la temperaturi de -35 grade C, dar si la maxime de 35. Creste in soluri bogate sau sarace in nutrienti si nu are nevoie de ingrijire speciala. Daca nu este o planta pretentioasa in privinta secetei sau a tipului de sol, are neaparata nevoie de o zona puternic luminata de soare.
Pentru a avea arbusti decorativi de catina se achizitioneaza puieti cu inaltimea de 30-40 cm care se vor sadi in terenuri proaspat afanate, in zone luminoase, amplasandu-se la adancimea de 50-60cm pentru a-si dezvolta o radacina viguroasa ce va sustine planta pe parcursul vietii, cca. 50-60 de ani.
Incepe sa rodeasca din al doilea an de la plantare; sunt si exceptii cand arbustii pot inflori in primul an, dar foarte rar. Daca ati recoltat puietii direct din zonele de deal in care creste intamplator, inainte de a fi plantat in gradina se recomanda mentinerea radacinii cca. 48 de ore in amestec de: balega de vaca, argila, apa si pamant galben, ce reprezinta pentru planta un ingrasamant fertil. Eventual acest amestec poate fi asezat la baza gropii in care se va planta catina, in scopul bunei inradacinari.
Se va uda abundant dupa plantare. In cazul unui anotimp secetos, se poate repeta udarea abundenta la doua zile dupa plantare. In primul an de viata al catinei pastrati spatiul din jurul tulpinii fara buruieni. Plantarea arbustilor de catina se realizeaza fie la sfarsitul toamnei, in octombrie, fie primavara devreme, in martie-aprilie.
Arbustii destinati plantarii ce se achizitioneaza din florarii sau societati care asigura plante decorative, pot fi plantati imediat, fara a fi pastrati in acel amestec de substante nutritive. Acestia pot fi achizitionati in perioada optima de plantare, aprilie-mai respectiv septembrie-octombrie fie din piete, fie din florarii. Cu exceptia momentului plantarii sau in cazul precizat mai sus, nu se uda decat in cazul verilor cu perioade de canicula ce depasesc 2 saptamani.
Boli si daunatori
Catina este un arbust viguros care nu dezvolta boli si nu este atacat de daunatori.
Curiozitati
Fructele de catina se pot pastra si utiliza in gospodarie in doua moduri. Fructele recoltate sau cumparate din piata se spala si se aseaza pe hartie curata in camere racoroase, adapostite de lumina directa a soarelui in scopul uscarii in vederea prepararii de ceaiuri pe timp de iarna. Se lasa la uscat pana cand au eliminat seva si au aspect usor stafidit.
Se pun in pungi de hartie sau in saculeti de tifon pastrandu-se in spatii racoroase (balcon inchis) si se utilizeaza la prepararea ceaiurilor; ? l apa si o lingura de fructe uscate, se fierb 3-5 minute si se lasa 2-3 minute vasul acoperit, dupa care se consuma simplu sau indulcit cu zahar sau miere.
O alta utilizare a fructelor de catina este in prepararea unui amestec de catina si miere de albine. Intr-un borcan de 800 grame se aseaza catina spalata pana la ? din capacitatea borcanului. Se adauga miere naturala lichida pana la buza borcanului si se acopera cu capac.
Timp de 2 saptamani amestecati continutul cu o lingura de lemn sau inox de 3-4 ori pe zi. In timp, veti observa ca mierea se lichefiaza, fructele devin moi si mai deschise la culoare si incet amestecul se omogenizeaza. Dupa 2 saptamani se inchide ermetic borcanul si se pastreaza in frigider; daca doriti, puteti sa dati prin blender amestecul care devine astfel pastos; se poate consuma cate o lingurita dimineata, pe stomacul gol. Are un puternic efect antiseptic, stimuleaza imunitatea la boli, stimuleaza pofta de mancare la copii, are efect benefic pentru organism daca este consumat de catre persoane de orice varsta.
Recomandari articole: Catina, arbusti, flori de gradina,
‹‹ Pereti placati cu piatra decorativa - idei originale de design interior
Cum transformi 3 ghivece de flori intr-o fantana arteziana de gradina - proiect DIY ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
E putin mai complicat decit scrie in articol.
Trebiue sa ai planta femela si planta mascul......ayfel nu va face fructe!
Ceea ce prezentati in imagine NU ESTE CATINA. Este ,,PYRACANTHA COCCINEA” sau ,,PYRACANTHA ANGUSTIFOLIA” ,se vinde ca arbust ornamental.
Posteaza!