Cum se infiinteaza un gard viu?
Infiintarea unui gard viu in jurul casei, al gradinilor, al spatiilor verzi din fata blocurilor sau de-a lungul aleilor este foarte usor de realizat si foarte la indemana in ceea ce priveste costurile, aceasta actiune contribuind nespus la infrumusetarea atat a locuintelor din mediul urban cat si din mediu rural. Mai ales in orase este recomandata folosirea gardurilor vii in jurul tuturor asezarilor pentru actiunea lui puternic depoluanta.

Dupa modul de intretinere dar dupa inaltimea lor putem avea:
- Garduri vii tunse - in acest caz putem realiza diverse forme si inaltimi de gard ( garduri scunde sau pitice, garduri inalte de maxim 40 de centimetri si garduri mijlocii cu inaltime de maxim 120 de centimetri)
- Garduri vii netunse - in acest caz plantele sunt lasate sa atinga inaltimea lor naturala
Ce specii lemnoase se folosesc pentru gardul viu?
Pentru infiintarea unei imprejmuiri vesnic verde se pot folosi arbusti fructiferi
(in aceasta categorie intra gardurile vii comestibile) sau arbusti si arbori ornamentali.
Din grupa arbustilor fructiferi putem planta un gard viu cu coacaz negru sau rosu , iar din cea de-a doua categorie putem folosi merisor sau Buxus, clopotelul galben ( Forsythia), lemnul cainesc ( Ligustrum), cununita ( Spiraea), gutuiul japonez ( Chaenomeles), tuia ( Thuja), liliacul (Syringa), caprifoiul ( Lonicera), zamosita (Hibiscus), artarul, gladita, carpenul, fagul, paducelul, alunul, cornul.
Pentru gardurile pitice cel mai des folosite plante sunt: Buxus ( merisorul) si Chaenomeles ( gutuiul japonez).
Cel mai indicat loc pentru achizitia puietilor necesari infiintarii unui gard viu o reprezinta pepinierele silvice sau statiunile experimentale.
Cum se face plantarea puietilor de gard viu?
Primavara este anotimpul cel mai prielinic pentru plantarea puietilor de gard viu, chiar imediat dupa topirea zapezii. Se incepe prin saparea un sant cu lungimea dorita pentru gard, cu o latime de aproximativ 50 de centimetri si o adancime de 30 de centimetri. Puietii alesi se vor planta pe 2 randuri, la distanta de 15 -20 cm intre randuri si de 12-20 cm pe rand, apasand foarte bine pamantul la radacini.
Dupa plantare, aveti grija sa udati bine de tot puietii folosind cam 10 -20 litri de apa pentru fiecare metru liniar de gard. Dupa aceea randurile se vor bilona - se va face un musuroi de-a lungul randurilor de puieti, inalt de 10 -15 cm, iar la final puietii se vor reteza cu o foarfeca pentru pomi la inaltimea bilonului.
Cum se ingrijeste un gard viu?
Lucrarile de intretinere sunt prasitul intre randuri cu ajutorul unei sapaligi - in primii ani, udarea dar si tunderea periodica, pentru gardurile tunse. Tunsul nu trebuie facut in perioadele de canicula deoarece poate cauza uscarea lastarilor.
In continuare va invit sa vedeti galeria de imagini pe care am pregatit-o cu diverse modele de gardurii vii. Sper sa va ofere doza de inspiratie pe ziua de azi....
Recomandari articole: garduri, arbusti ornamentali, curtea casei,
‹‹ Ghiocelul comun sau Galanthus nivalis - plantare, ingrijire si inmultire
Alei si Poteci pentru Curte si Gradina - 30 de Modele Geniale in imagini ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Buna ziua ,as dori sa plantez gard viu ,la ce distanta se planteaza de razor?
Posteaza!