renovat.ro

» » » » » » »


Cum se monteaza parchetul laminat dublu click


Moda parchetului nu a trecut si este in plina ascensiune. De ce sa ne montam parchet? In primul rand are un aspect estetic foarte placut. In al doilea rand este un bun izolator termic. Pentru parchetul clasic etapele de montaj sunt stiute de mesteri foarte bine. Se pregateste podeaua si apoi se lipesc cu un adeziv special. Imbinarea lamelelor se face cu sistemul lamba - uluc ( nut - feder ).

Cum se monteaza parchetul laminat dublu click
Cum se monteaza parchetul laminat dublu click

Galerie poze
  • Cum se monteaza parchetul laminat dublu click
  • Montare parchet laminat dublu click etape
Galerie poze

Ulucul este portiunea frezata in forma de U in care intra lamba lamelei invecinate. Dupa montare se trece la raschetare pentru nivelarea diferentelor rezultate la imbinare. Operatiunea finala este lacuirea. Pe scurt, montajul parchetului masiv implica mai multe etape laborioase rezultand o crestere a pretului manoperei. Comparativ, pentru parchetul laminat vom vedea in continuare ca operatiunile sunt mult simplificate.

Sa pornim la drum! Primul pas este masurarea exacta a suprafetei pe care dorim sa o acoperim cu parchet laminat. Ne putem folosi de schita de la cadastru. Notam rezultatul pe hartie. Din punct de vedere al materialelor pentru parchet necesare ele sunt: folia de izolare impotriva umezelii, parchetul in sine, plinta de PVC sau MDF, chingi de strangere - optional, pene distantiere de dilatare, ferastrau pendular.

Sa incepem cu inceputul. Daca podeaua nu este perfect plana vom aplica o sapa autonivelanta. Timpul ei de uscare este de minim 1 zi dar daca ne permitem putem lasa spre uscare 2-3 zile. Peste podeaua astfel nivelata asternem folia de PVC sau polietilena cu rol de bariera antivapori. Peste aceasta folie se asterne folia mai groasa de polietilena expandata. A doua folie are rolul izolarii fonice si a preluarii eventualelor denivelari foarte fine ale podelei.

Urmeaza montarea lamelelor de parchet. Pachetele de parchet laminat au lungimi de pana la 1.5 m. Ele se vor monta cu latura lunga orientata spre sursa principala de lumina. Astfel, daca in camera exista un singur perete cu geamuri, vom orienta lamela de parchet perpendiculara pe acel perete. Incepem din partea stanga a camerei orientand uluca spre interiorul camerei. Am ajuns la etapa legarii placilor una de alta. Sistemul click2click ( sau dublu click ) are la baza tot ideea de lamba - uluc insa imbinarea se face la un unghi de aproximativ 120 de grade dupa care se aduce la 180 de grade. Aceste profile se imbina fara a mai permite apoi desprinderea mecanica. Din acest motiv nu necesita adeziv de fixare si de aici si darea in exploatare este aproape imediata.

Continuam astfel pana la acoperirea intreaga a suprafetei. La margini si colturi se masoara lamelele si se taie corespunzator. Avem grija sa lasam acele rosturi de dilatare prin introducerea penelor de plastic. Am ajuns la montarea plintei. Pe zid se fixeaza o sina de sustinere. Sina o fixam avand sub ea prima folie antivapori. Dupa fixarea sinei taiem folia de PVC. Peste sina prindem plinta de MDF sau PVC. La colturi se folosesc coltare de PVC. Dar bine inteles, scoatem penele distantiere inainte de aceasta operatie.

Parchetul laminat este gata montat si pregatit de utilizare! Intr-adevar, nu mai este nevoie de operatiunile de raschetare sau lacuire. Rezulta de aici atat un pret mai mic al manoperei cat si o durata mai mica de executie a lucrarii. Aspectul este foarte placut, iar rezistenta este asigurata de clasa de incadrare a produsului. Va propunem si cateva sfaturi de intretinere a parchetului laminat . Despre clasificarea din punct de vedere al traficului parchetului laminat intr-un episod urmator de amenajari interioare cu parchet laminat.

Intrebari si raspunsuri despre montarea parchetului laminat dublu click:

Intrebare: Pot pune sub parchet polistiren de 2 cm de culoare verde?

Raspuns : Termoizolatia pardoselii se face cu polistiren extrudat (este mai dens si are o rezistenta mai mare la compresiune decat cel expandat) cu grosimi intre 3 si 5 cm - indiferent de culoare, important este sa fie extrudat - intr-un strat sau in 2 straturi (caz in care placile de polistiren trebuie asezate astfel incat imbinarea a 2 placi din stratul superior sa nu fie exact peste cea a stratului inferior, ci sa pice la jumatatea unei placi).

Peste suprafata izolata cu polistiren extrudat se poate turna o sapa de egalizare de minim 45 mm sau o sapa autonivelanta a carei grosime se alege in functie de nivelul final la care trebuie sa ajunga pardoseala.

Intrebare: Parchetul laminat se poate monta peste o podina veche, in stare buna?

Raspuns: Daca este in stare buna, da.

Intrebare: Am montat parchet laminat intr-o camera si s-a umflat - de ce si ce s-a intinplat?

Raspuns : Posibile cauze sunt umezeala sau faptul ca n-ati lasat rost langa perete (nu trebuie sa fie lipit exact, ci lasat cam 1 cm spatiu, care se acopera cu plinta, care si ea trebuie sa permita aerului sa iasa de sub parchet, pentru ca acesta sa respire)

Intrebare: Daca vreau sa pun parchet, sub pun polistiren de 3 cm extrudat si peste pun parchetul laminat, fara a mai turna vreo sapa sau ceva adeziv, pot avea ceva probleme mai tarziu ?

Raspuns : Sapa se pune pentru nivelarea suprafetei. Daca aveti o suprafata perfect plana, puteti sari peste aceasta etapa. Cat despre adezivi, puteti alege un parchet a carui montare nu necesita adeziv.

Intrebare: Culoarea parchetului depinde de culoarea usilor? Cum ar trbui sa fie: mai inchis sau mai deschis?

Raspuns : Teoretic, intr-o camera in care vrei sa fii cu picioarele pe pamant, pardoseala trebuie sa fie mai inchisa decat plafonul (invers iti da o senzatie ciudata, ca si cum ti-ar sta plafonul in cap - decat daca plafonul este foarte sus, ca in vechile case boieresti); peretilor nu li se aplica neaparat aceeasi regula, depinde de atmosfera pe care vrei sa o creezi. Si acest lucru este valabil si pentru mobilier sau usi. Trebuie analizata incaperea ca un tot unitar, fiecare element are rolul lui, si nu pot fi analizate scoase din context.

Intrebare: Am scos parchetul vechi, care era mucegait, si s-a turnat sapa de aprox 7cm- acum 2 saptamani- era nevoie ptr indreptare, peste ea s-a turnat un strat de 2 mm sapa autonivelanta chit ca nu trebuia. Vrem sa punem parchet dublu click - intrebarile ar fi - va rog - pot deja sa pun jos parchetul? Planific sa pun o izolatie de 4mm de aluminiu si peste ea polistiren extrudat de 3, dupa care parchetul ce grosime ar fi bine sa aiba (casa veche de 120 de ani intr-o zona umeda rau). Va multumesc foarte mult.

Raspuns : Daca fundatia este hidroizolata, nu ar trebui sa se infiltreze apa si sa ajunga la parchet. In 2 saptamani sigur s-a uscat sapa, deci puteti monta parchetul. Polistirenul extrudat trebuie sa fie minim de 2 cm, cu cat mai gros cu atat mai bine. Iar parchetul ar trebui ales tratat pentru a fi rezistent la umezeala, mai ales daca urmeaza a fi pus intr-o bucatarie sau baie. Ca grosime, la fel ca in cazul polistirenului, cat mai gros.

Intrebare: Am camera de 5,50m/5m. Cat trebuie sa las distanta de dilatare? Multumesc.

Raspuns : Spatiul de dilatare trebuie sa aiba cam 8-15mm. Pentru calcularea corecta a spatiului de dilatare, se vor aloca minim 1,5 mm pentru fiecare metru latime parchet. Spatiul de dilatare va fi acoperit ulterior cu plinta (pervaz);

Intrebare: Intrebare de incepatori, doresc sa achizitionez o casa si am dubii in privinta parchetului, atunci cand calc in anumite locuri se simte un gol. Propietarul mi-a motivat ca este abia pus si pana se aseaza mai dureaza putin. Care este cauza reala? Nu a fost bine montat? Se mai poate demonta si repara problema ? Care ar fi solutia ? Va multumesc !

Raspuns : Nu a fost bine montat. Daca are goluri, in timp o sa scartaie foarte rau in locurile respective. Rezolvarea este sa umpleti golurile respective cu chit. Cum se pot demonta doar placile cu probleme, depinde de tipul de parchet si cum a fost montat. Consultati pe cineva specializat in montarea parchetului.

Intrebare: Cum pot monta parchetul laminat pe diagolala camerei fara prea multe resturi ?

Raspuns : Trasati diagonala si puneti un rand de parchet de-a lungul ei. Restul placilor incepeti prin a le monta intr-unul din capetele diagonalei respective, asa cum incape. Si golurile care raman le umpleti cu placi taiate de parchet in forma exacta. Astfel, taiati cat mai putine placi. Si aveti grija sa lasati rostul intre parchet si perete.

Intrebare: As dori sa stiu cum pot sa indrept un parchet care s-a ondulat pe o portiune mica de la o inundatie?

Raspuns : Scoateti sipca de pe marginea parchetului in zona respectiva, si daca in cateva zile nu se indreapta, contactati un tamplar.

Intrebare: Pot monta parchet laminat peste alt strat de parchet laminat deja existent? Se poate lacuii parchetul laminat si daca da ce recomandati? Multumesc!

Raspuns : Parchetul laminat nu se lacuieste cu lac pentru lemn normal deoarece ii ataca suprafata. Teoretic, il puteti pune si peste un parchet deja existent, mai ales daca nu necesita lipire. Insa cu conditia ca parchetul de dedesubt sa nu aiba nici o problema, denivelari, etc. Dar totusi eu l-as scoate pe cel vechi, deoarece parchetul trebuie sa fie ventilat, trebuie lasate acele spatii si pe contur, langa pereti, iar parchetul nou pus peste el s-ar putea sa aiba probleme adca nu este ventilat corespunzator, si sa se umfle.

Intrebare: Va rog din suflet sa imi dati un sfat cum pot monta un parchet peste o dusumea din brad, problema este ca sunt denivelari de nivel la suprafata (una mai sus alta mai jos) dusumelei (scandurilor). Ce pot face in situatia aceasta?

Raspuns : Daca denivelarea nu este foarte mare, se poate rascheta dusumeaua.

Altfel, puteti aduce la nivel intreaga suprafata prin marirea sau micsorarea stratului de termoizolatie/fonoizolatie (polistiren extrudat, pluta, etc.) sau a celui de suport (placaj, osb) de sub parchetul ce urmeaza a fi montat.

Alta problema de verificat este neaparat motivul denivelarii dusumelii: daca aceasta a fost pur si simplu montata neglijent, cu grosimi inegale, sau s-a lasat planseul in anumite zone (in cazul caselor, nu la bloc), caz in care se impune o expertiza tehnica si o consolidare a acestuia.

Intrebare: Vreau sa montez parchet laminat peste un parchet de lemn vechi de 30 de ani care e in stare buna, dar prezinta denivelari. Cum as putea corecta denivelarile? Sau trebuie scos parchetul vechi? Va multumesc !

Raspuns : Daca parchetul vechi nu este umed, si daca este parchet din lemn masiv, se poate rascheta, pentru a fi adus la acelasi nivel, cu o masina de slefuit cu banda sau cu o rindea electrica. 

Intrebare: Aunt pe final cu amenajarea casei noi, sapa a fost turnata acum mai bine de 1 luna dar, in 2 decembrie, s-a spart un robinet de sub centrala si s-a inundat casa cu 10 cm de apa. Apa a stat pe sapa cateva ore, maxim 4-5. Intrebarea mea este in cat timp as putea pune parchetul dupa acest moment, respectiv cam in cat timp se va reusca sapa. Mentionez ca am deja incalzire centrala, semineu si 2 dezumidificatoare casnice de 5-6 l fiecare. Va multimesc anticipat pentru raspuns.

Raspuns :Banuiesc ca parchetul vi-l monteaza cineva specializat, cel putin asa este recomandat. Persoana respectiva trebuie sa aiba un higrometru de sapa, pentru masurarea umiditatii. Sapa trebuie sa fie perfect uscata pentru ca umiditatea sa nu afecteze parchetul. In orice caz, in medie trebuie sa treaca intre o luna si o luna jumate ca o sapa sa se usuce in intregime. In cazul dvs. as zice ca n-ar strica o precautie de 3 saptamani macar. 

Intrebare: Pot pune parchet laminat peste linoleul lipit de placa in apartament la etajul 3?

Raspuns : Avand in vedere ca parchetul dublu-click nu necesita lipirea cu adeziv, se poate monta si peste linoleum, cu conditia sa respectati intocmai instructiunile de montare a parchetului.

Intrebare: As vrea sa-mi pun parchet laminat in dormitor - motarea usii cand sa o fac, inainte sau dupa ce pun parchetul? Usa nu stiu cum sa o fac cu prag, sau fara prag? Cum ar fii mai bine sa fie: cu prag sau fara prag? Sa fie o continuitate a parchetului si in hol?

Raspuns  : Parchetul se monteaza la urma, dupa montari de usi, ferstre si zugraveli, pentru a evita deteriorarea lui in timpul lucrarilor. In ceea ce priveste pragul, daca alegeti modelul fara prag, trebuie sa aveti grija la masurarea dimensiunilor, sa nu ramana spatiu prea mare sub usa dupa montare, deoarece va fi inestetic. De obicei pragul se pune cand se intalnesc 2 tipuri diferite de finisaje la pardoseala. Deci in cazul dvs. puteti opta pentru varianta fara prag. Doar daca considerati cumva ca se poate forma curent pe sub usa, atunci puteti monta o usa cu prag. 

Intrebare: Se poate pune parchet laminat peste pardoseala de brad?

Raspuns : Nu vad de ce nu s-ar putea, cu conditia sa urmati intocmai pasii corecti de montare. 

Intrebare: Am turnat sapa de 6 cm la un imobil nou construit.sSapa a fost semiumeda clasica (nisip, ciment, putina apa) si turnata in prima decada a lunii noiembrie 2011. Doresc sa montez parchetul la inceputul lunii februarie. Considerati ca sapa s-a uscat indeajuns sau sa mai astept? De mentionat ca imobilul nu a fost incalzit cu vreo sursa de caldura in aceasta perioada.

Raspuns : Puteti monta parchetul fara probleme si acum daca doriti. Sapa a avut o perioada suficient de mare pentru a se usca. A fost in interior, si, desi temperaturile au fost scazute, ea a avut timp sa se intareasca suficient. 

Intrebare: As dori sa lipesc intr-o camera de apartament parchet laminat pe perete cu adeziv sika bond. Care ar fi procedura si cum se comporta acesta in timp? Va multumesc.

Raspuns : Nu m-am intalnit cu aceasta situatie, ca sa stiu cum se va comporta in timp un parchet pe perete. De ce nu va orientati catre un lambriu sau un placaj PVC? Puteti gasi o varietate mare de culori. 

Intrebare: Polistirenul extrudat de 3 sau 5 cm se lipeste de beton cand se monteaza parchetul laminat dublu click?

Raspuns : Nu este nevoie neaparat sa-l lipiti. Va fi presat de parchet, nu se va misca nicaieri. Doar daca vreti sa fiti sigur, in timpul montajului, ca nu se deplaseaza bucatile de polistiren. 

Intrebare: Cum se monteaza parchetul fata de usa/intrare in camera si/sau fereastra?

Raspuns: In principiu, orientarea parchetului se face perpendicular fata de fereastra, pentru a obtine un efect vizual cat mai estetic. Cu toate acestea, daca intrarea nu este paralela cu peretele pe care se afla geamul, iar diferenta este foarte mare, atunci ar putea fi deranjant la vedere ca la intrarea in camera parchetul sa fie stramb. In acest caz, se recomanda un compromis intre a fi perpendicular pe geam si a fi simetric la intrare. Probati mai multe variante si vedeti care merge mai bine.

O alta solutie ar fi cea care se aplica la gresie atunci cand peretii nu sunt perpendiculari - dispunerea randurilor de gresie pe diagonala camerei, oblic. Puteti lua in calcul si aceasta varianta si pentru parchet, dar faceti intai o proba cu cateva placi de parchet, pentru a vedea cum arata. 

Intrebare: Cum se monteaza parchetul laminat cu dublu clic pe gresie, daca se foloseste adeziv pe gresia lucioasa. 

Raspuns: Parchetul laminat nu se lipeste de suprafata suport, ci este flotant. 

Intrebare: Cum se poate invata a pune parchet?

Raspuns: In articolul de mai sus am incercat sa explicam pas cu pas cum se pune parchetul laminat dublu click. Pentru a vedea practic o astfel de lucrare, exista multe filme informative, precum acesta: 

Dar, ca orice in meserie, si experienta isi spune cuvantul, asa ca va recomanadm sa urmariti un mester la locul de munca...

Intrebare: Dupa montare distantierii se scot?

Raspuns: Da, penele din plastic - distantierele - asezate in rosturi la marginea suprafetei, la imbinarea cu peretele, se scot inainte de a monta plinta. Rolul acestor rosturi este acela de a permite dilatarea ulterioara a parchetului. Parchetul laminat se dilata la umezeala si se contracta intr-un mediu uscat, asa ca este bine sa permitem aceste mici modificari, fara a risca sa ni se deformeze suprafata placata cu parchet.

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti care este recomandarea in cazul ca pe hol plachez cu gresie iar in camera pun parchet, sapa fiind la acelasi nivel. Ce montez mai intai, gresia sau parchetul ? Daca parchetul e de 8 mm si folia de sub el de 5 mm, cum se ajunge la acelasi nivel cu gresia? Daca pun stratul de adeziv pentru gresie prea gros - ca sa ajung la nivelul parchetului - nu risc sa iasa gresia denivelata fiind pe pat moale?

Raspuns: In general, se monteaza intai gresia. Cu toate acestea, inainte de a incepe placarea, trebuie sa masurati care va fi diferenta de nivel. Pentru aceasta, asezati o bucata de parchet peste o bucata de folie si puneti alaturi de acest sandwich o placa de gresie . La gresie mai adaugati inca 3 mm, cat va fi stratul normal de adeziv in cazul unei podele drepte (intr-adevar, nu este indicat sa ridicati nivelul suprafetei prin aplicarea unui strat de adeziv de gresie mai gros). Diferenta de nivel astfel obtinuta poate fi inlaturata fie prin folosirea unei folii de izolare mai subtiri (daca nu locuiti la parter), fie prin turnarea unei sape autonivelante pe hol, care sa inalte suprafata suport pe care se va monta gresia exact cu grosimea diferentei de nivel. Pentru a turna sapa doar pe hol puneti in dreptul intrarilor in camere bucati de scandura si pe fiecare marcati cota determinata anterior. Sapa se va turna pana la acea cota. Cu toate acestea, o diferenta de nivel mai mica poate fi mascata si prin folosirea unor praguri speciale, care se pot regla la suprafete diferite.

Intrebare: Se poate pune parchet laminat in bucatarie, mai ales sub chiuveta unde este mai des umezeala? Sub bucatarie avem beciul - este vreo problema in aceasta?

Raspuns: Parchetul laminat este realizat dintr-un "praf" fin de lemn (rumegus foarte fin amestecat cu clei si presat). Suprafata de pasire este protejata de melamina. Insa la imbinarea intre placi nu mai este melamina, acolo se lasa ca suprafata lemnul presat. De asemenea, pe partea inferioara parchetul laminat nu mai este protejat de melamina. Faceti un experiment inainte de a cumpara parchet pentru bucatarie! Imprumutati de la un prieten o bucata de placa ramasa si asezati-o intr-un lighean si turnati putina apa peste placa! La fel se va comporta si in bucatarie in mediul umed. Deci nu recomandam parchet de nici un tip in bucatarie (laminat sau masiv cu lemn clasic - se pare ca lemnul exotic este prin natura lui rezistent la apa dar la noi a patruns mai putin acest model). Relativ la problema beciului se poate rezolva daca se realizeaza o hidroizolatie si apoi se pune parchetul. Ca recomandari, pentru bucatarie sunt doua solutii: gresie (dar probabil nu vreti si va ganditi la aspect de lemn) sau parchet rezistent la apa care este de fapt un material tip PVC cu placi si aspect ca parchetul laminat.

Intrebare: Se poate pune parchet laminat peste linoleum?

Raspuns: In principiu, da, se poate pune parchet laminat peste linoleum, cu conditia ca acesta sa fie bine lipit si podeaua sa fie perfect dreapta. Daca exista o denivelare, atunci linoelumul trebuie scos, dupa care se toarna sapa autonivelanta si pe urma se monteaza parchetul laminat. Parchetul montat pe o suprafata denivelata se va misca si va ajunge sa scartaie.

Intrebare: se poate pune parchet peste o podea de scandura doar cu polistiren extrudat sau trebuie obligatoriu sapa?

Raspuns: Da, se poate pune parchetul laminat fara sapa, cu conditia ca suprafata sa fie dreapta, fara denivelari.

Intrebare: Se poate pune parchet laminat peste podea din lemn? Este posibil sa apara mucegaiul din cauza nearisirii?

Raspuns: Mucegaiul poate sa apara pe podeaua din lemn peste care se pune parchet laminat daca aceasta este expusa la umezeala (de ex. daca dedesubt se afla un beci, o baie, o bucatarie). Daca nu s-ar pune parchet laminat, nu ar fi nici o problema. Folia care se pune sub parchetul laminat este hidroizolatoare si nu permite aerisirea pardoselei de sub ea.

Intrebare: Se poata pune parchet in toata casa fara intrerupere?

Raspuns: Da, daca nu exista diferente de nivel intre camere.

Intrebare: Putem monta parchet laminat daca in casa sunt 7 grade ?

Raspuns: Problema cu montarea parchetului laminat nu tine de temperatura in sine, ci de nivelul de umiditate relativa din aer. Daca nivelul de umiditate este crescut, parchetul se va umfla. Dupa ce incaperea va fi data in folosinta si va fi incalzita, placile de parchet laminat se vor usca si intre ele pot aparea distante.

Intrebare: Ma intereseaza daca solutia de a monta parchet laminat la o sala de clasa la parter (fara subsol), fara a avea in pardoseala un strat de izolator termic (polistiren extrudat) este recomandata tehnic.

Raspuns: Fara un strat izolator, este posibil ca parchetul sa fie afectat de umezeala si sa se umfle. Recomandam ca peste sapa existenta sa lipiti un strat de polistiren extrudat, iar peste acesta plasa din fibra de sticla lipita cu adeziv, ca la placarile clasice cu polistiren. Apoi se poate turna o sapa autonivelanta si abia peste aceasta parchetul laminat. In orice caz, fiind vorba de o sala de clasa, este bine sa alegeti un parchet dintr-o clasa de trafic intens. Mai multe detalii puteti afla in articolul clase trafic parchet laminat

Intrebare: As vrea sa imi spuna cineva cum se pune parchet laminat pe treapta si daca se pune si pe contra treapta.

Raspuns:Se poate pune parchet laminat pe trepte. Suprafata trebuie sa fie plana, iar placile se lipesc cu adeziv special si trebuie aplicate si marginile corespunzatoare, profilele de colt, pentru a realiza terminatia. Mai multe detalii despre metoda de placare puteti vedea in urmatorul video:

Intrebare: Ce se monteaza mai intai in camera, parchetul laminat sau usile?

Raspuns: Teoretic, mai intai se monteaza parchetul laminat. Daca se monteaza intai usile, exista riscul ca acestea sa nu se mai inchida dupa montarea parchetului, deoarece este foarte greu de calculat exact cu cat se va inalta podeaua, din cauza ajustarilor care se mai fac la grosimea sapei, etc., pe parcursul lucrarilor. Exista o anumita retinere in a monta usile la final pentru ca exista conceptia ca se face moloz si peretii trebuie refinisati. Dar, daca se finiseaza peretii exact pana in dreptul golului in zid, iar la montaj pe parchetul laminat se pune o folie de protectie, parchetul nu va a vea de suferit, iar inaltimea va fi cea potrivita.

Intrebare: Cum se poate face cea mai buna izolatie termica a podelei inainte de a pune parchet laminat, pentru un apartament situat la parter, sub care se afla garaje neincalzite?

Raspuns: Cea mai buna metoda ar fi sa spargeti sapa veche (de obicei de 5 cm grosime), sa placati cu polistiren extrudat si apoi sa turnati o sapa noua de minim 5 cm. Optional, se poate rigidiza sapa noua cu plasa de Buzau. Peste aceasta, se poate aplica parchetul laminat. O alta solutie ar fi sa nu spargeti sapa veche si sa aplicati politirenul si sapa noua desupra, dar trebuie sa luati in calcul faptul ca podeaua se va inalta cu cel putin 7 cm, ceea ce poate necesita schimbarea usilor si/sau a mobilei.

Intrebare: Sunt proprietarul unei case noi. Am sapa turnata dar nu autonivelanta. Sub aceasta, nu am izolatie de nici un fel. Sa ma inalt prea mult cu izolatia acum (plus sapa autonivelanta), nu ma prea avantajeaza. Urmeaza sa pun parchet. Ce ma sfatuiti? (Fara sa sparg sapa)?

Raspuns: In comert exista un tip de placi speciale pentru izolatia parchetului laminat, asemanatoare cu polistirenul extrudat, dar mai subtiri (3-5mm). Acestea se pot monta sub parchet, dar este posibil sa nu preia toate denivelarile sapei existente, asa ca ar fi totusi indicat sa turnati o sapa autonivelanta inainte, care nu va inalta foarte mult podeaua (1-2mm). Iar pentru parter, va recomandam parchet de 12 mm.

Intrebare: Niste mesteri adevarati mi-au montat parchetul extrem de prost. Este dublu click. Va rog sa imi spuneti daca se poate scoate si monta din nou acelasi parchet si care ar fi costurile?

Raspuns: Parchetul dublu click are si acest avantaj: se poate demonta si monta la loc, deoarece nu se foloseste adeziv. Pentru oferte de pret, va recomandam sa contactati direct firmele de specialitate prezentate pe site.

Intrebare: Se poate pune parchet pe podea de lut ca la tara?

Raspuns: Inainte de a monta parchetul, va recomandam sa turnati o sapa. Altfel, chiar daca podeaua de lut este la nivel, exista riscul ca parchetul sa se umfle de la umezeala.

Intrebare: Se poate monta parchet peste parchet mai vechi?

Raspuns: In principiu, daca parchetul vechi nu prezinta denivelari, atunci se poate.

Intrebare: Daca folosesc polistiren si folie pentru parchet, care este primul peste sapa?

Raspuns: Mai intai se monteaza polistirenul.

Intrebare: As dori sa izolez bine pardosela, insa nu vreau sa ma inalt prea mult. Doresc sa pun polistiren extrudat de 2cm si apoi sa lipesc direct gresia, iar in dormitor direct parchet laminat - asa am vazut la cineva acum 3 ani. Gresesc? Se poate?

Raspuns: In cazul parchetului laminat, se poate aplica direct peste polistiren, deoarece parchetul laminat nu este lipit, ci formeaza o suprafata flotanta. In cazul gresiei, insa, polistirenul poate sa cedeze in timp, gresia fiind un sistem rigid, care se poate sparge sau chitul se poate crapa. De aceea, va recomandam sa turnati o sapa de 5 cm peste polistirenul extrudat.

Intrebare: Am montat parchet laminat peste linoleum din aprilie 2010. De vreo doua luni de zile, prin anumite zone, a inceput sa scartaie. In hol, pe unde se circula mai mult, scartaitul se accentueaza in intensitate. Mai este ceva de facut ?

Raspuns: Parchetul laminat se poate monta peste suprafete plane. Probabil pardoseala dvs. nu a fost perfect plana si de aceea acum scartaie. In princiupiu, trebuia scos linoleumul, se turna sapa autonivelanta daca era cazul si apoi se monta parchetul laminat. Va recomandam sa contactati o firma de amenajari interioare pentru a vedea la fata locului ce se mai poate face acum.

Intrebare: Am mucegai sub parchet. E posibil din cauza ca e prea fix pus, nu respira pe sub plinta? Sau din cauza foliei de sub el? Multumesc.

Raspuns: Este posibil ca in casa umiditatea sa fie foarte ridicata. Sau se poate ca unul dintre ziduri sa aiba probleme de umiditate la baza si atunci apare mucegaiul din cauza infiltratiilor de la baza unui perete. Verificati acest lucru sau identificati sursa umezelii de sub parchet (tevi sparte in pardoseala, izolatie deficitara daca stati la casa).


Recomandari articole: parchet laminat, polistiren, montaj, materiale de constructii, DIY,

‹‹ Istoria parchetului

Parchet de stejar ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Paul a scris:

Se poate monta parchet laminat direct peste polistiren extrudat de 3 cm, care l-am lipit de pardoseala? Sau este.necesara o sapa peste polistiren? Si daca da, care ar fi grosimea minima?.Et 4 din 4, am pus polistiren pt a nivela camera cu holul. Multumesc.

boboc marian a scris:

va rog sa mi spuneti ce sa intamplat cu parchetul meu dupa ce l am montat la cateva luni au inceput sa apara acele mici distante intre placi dar pe latimea placii mai bine spus la un capat este bine etans dupa care usor, usor se distanteaza circa 1-2 mm, am intrebat meseriasul si mi a spus ca nu este in vinclu adica la 90 grade, este posibil sa fie acesta cauza?

Va multumesc

Popescu a scris:

Buna ziua,

Doresc si eu sa pun parchet laminat intr-un apartament cu 2 camere:in hol, bucatarie ( in stinga cum se intra),in sufragerie ( in fata cum se intra) si in dormitor (in dreapta cum se intra). De unde este corect sa incep montajul si cum?

Multumesc frumos!

Crisan a scris:

Pot pune parchet fara sa scot mobila din camera?

Zbucea Mihai a scris:

Buna ziua,
Am montat parchet dubluclik peste o suprafata de mozaic ( constructie 1967 ). Suprafata era uzata neuniform ( ca o covata ). Dupa ceva timp a inceput sa scartaie . Am montat material fonoizolant ( polistiren extrudat de 6mm ) . Ce sfaturi imi dati pentru a scapa de scartaituri ?
Va multumesc, Mihai Zbucea.

Andrei a scris:

Am pus polistiren de 3 peste placa de beton si apoi parchet.dupa ceva timp a început să se desfacă parchetul ce este de făcut.Va mulțumesc.

Octavian a scris:

Buna ziua ,
Am montat parchetul acum o saptamana. Parchetul a fost montat de o persoana care se ocupa cu acesta chestie . Acum doua zile am observat ca la imbinari , in zonele unde se afla picioarele de la mobila ( canapea si comoda ) parchetul s-a lasat , adica au aparut diferente de nivel la imbinari ( 1 - 1,2 mm. ) , atat in lungul placii cat si la capete .Dar mai am doua zone unde s-a lasat si nu este nimic pus pe parchet. Diferentele de nivel au o lungime de 4-9 cm . L-am chemat pe cel care a montat parchetul si a spus ca sa mai astept o saptamana si daca mai apar asemenea diferente de nivel , trebuie demontat pana in zona respectiva si montat din nou parchetul. Nu a putut sa dea o explicatie pertinenta pentru aceste defectiuni .In mod sigur s-a rupt îmbinarea dintre placi. Se pare ca ar fi si calitatea parchetului. Parchetul este laminat , dubluclik , clasa 31/AC3 , de 8mm (HIPSTER collection ).Parchetul este montat pe gresie , are folie anti condens si placi de polistiren de 3mm. Ce sfaturi imi dati . Sa desfac parchetul si sa il montez din nou ? Aceste diferente de nivel se pot extinde in timp (daca il las asa ) ? Am siguranta ca la un nou montaj al parchetului aceste probleme nu or sa apara din nou ? Este si vina celui care a montat parchetul? Calitatea parchetului ?

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez