renovat.ro

» » » » »


Cum se monteaza termopanele cu tamplarie de PVC


Dupa ce s-a inlaturat tamplaria veche de lemn a sosit momentul inlocuirii acesteia cu noul geam termopan. Generic numit asa dar el este compus din toc si rama de PVC sau aluminiu si foi din geam termopan.

Fixarea locului de montare cu pene de lemn
Cum se monteaza termopanele cu tamplarie de PVC

Galerie poze
  • Fixarea locului de montare cu pene de lemn
  • Gaurire cu bormasina
  • Montarea ramelor de toc
  • Montare baghete din pvc
Galerie poze
  • Fixarea si izolarea ramelor termopan cu spuma poliuretanica
  • Cum se monteaza termopanele timp de uscare spuma poliuretan

Vom incepe sa detaliem cum se face un montaj termopane profesionist. Cu cateva pene de lemn pe post de distantiere se aseaza tocul in golul geamului.

Cum se fixeaza tocul cu penele de lemn
Cum se fixeaza tocul cu penele de lemn

Cu o bormasina si un spiral mai lung se dau gauri in toc si zid apoi se introduc suruburi de dibluri lungi.

Cum se gaureste cu bormasina
Cum se gaureste cu bormasina

Se ataseaza ramele de toc. Balamalele si feroneria joaca un rol important in perioada de folosire fiind unul din criteriile de calitate al produsului final.

Cum se monteaza ramele de toc
Cum se monteaza ramele de toc

Cu un ciocan special cu cap moale se bat baghetele PVC de fixare a geamului in rama.

Cum se monteaza baghetele de PVC
Cum se monteaza baghetele de PVC


Dupa ce se monteaza geamul se incepe operatiunea de izolare impotriva curentilor de aer. Izolarea se face intre zid si toc. Ca material se foloseste spuma poliuretan la tuburi.
Fixarea si izolarea cu spuma poliuretan
Fixarea si izolarea cu spuma poliuretan

Pe durata uscarii spumei geamurile trebuie sa stea inchise. Acest lucru previne deformarea tamplariei de PVC. In timpul uscarii spuma poliuretanica se dilata si degaja o forta de impingere foarte mare.

Timpul de uscare al spumei este de cel putin 1 zi
Timpul de uscare al spumei este de cel putin 1 zi

A doua zi geamul este gata montat. Urmeaza montarea glafurilor de exterior si de interior, hidroizolatia exterioara pentru termopane cu bitum de terase si acoperisuri , tencuiala exterioara dupa montarea termopanelor si reparatiile exterioare. Dar toate aceste operatii intr-un episod viitor de amenajari interioare cu tamplarie PVC si geam termopan.

Intrebari si raspunsuri despre cum se monteaza termopanele:

Intrebare: Cum se monteaza ramele de toc?
Raspuns: Ramele se fixeaza in balamale. Balamalele se fixeaza in toc cu suruburi autofiletante, asa cum se poate vedea si poza de mai sus.

Intrebare: Ce distanta se lasa intre profilul PVC, respectiv rama, si glaf fereastra?
Raspuns: Depinde de tipul de glaf pe care doriti sa il montati. Exista un model de glaf din PVC sau Al, care se monteaza sub toc inainte de fixarea tocului. A doua varianta de glaf se monteaza dupa montarea termopanelor si se prinde in suruburi de toc pe partea exterioara a ferestrei. A treia varianta este montarea unui glaf din placi ceramice de gresie ori faianta sau din marmura, dupa montarea termopanelor. In ultimele doua variante se va realiza o hidroizolare intre toc si glaf cu silicon neutru de exterior.

Intrebare: Se pot pune termopane si in pereti de paianta?
Raspuns: O eventuala solutie pentru a monta termopane in pereti de paianta ar fi ca, inainte de montaj, sa ranforsati golul geamului cu scanduri late cat peretele. Totusi, geamul termopan este un geam "greu" si recomandam in acest caz solutia clasica a tamplariei de lemn cu geam cu o foaie.

Comentariu: Noroc ca s-a inventat spuma poliuretanica.

Intrebari: Cum se monteza geamurile pe toc? Ce functie au distantierele? Cate distantiere trebuie puse?
Raspuns: Montarea geamurilor in toc se face dupa montarea tamplariei PVC. Se ia sandwich-ul de geam si se pune in rame sau direct in toc, pe garniturile de cauciuc. Dupa ce se aseaza geamul, la rame, in colturile unei diagonale se pun pene de plastic pentru centrare. Se bate apoi cu un ciocan de cauciuc sina cu garnitura interioara.
Distantierele au rolul de a fixa temporar tocul, pana la umplerea spatiului dintre toc si zid cu spuma poliuretanica. Dupa aceea, penele de lemn au si rolul de a mentine drept tocul iar holzsuruburile de a nu permite deformarea in urma presiunii pe care o va exercita spuma intarita. Pentru mai multe informatii, va recomandam si articolul Montare Toc PVC

Intrebare: Ce se poate face ca geamurile termopan pe profil de aluminiu sa nu mai transpire? Efectiv curge apa pe interior.
Raspuns: Condensul pe termopane apare atunci cand umiditatea aerului dintr-o incapere este prea mare, iar umiditatea relativa depaseste 60%. O solutie simpla este sa cumparati un dezumidificator de aer si sa aerisiti cat mai des camera.

Intrebare: Nu va suparati, de unde imi pot face rost de pene de lemn pentru montare? Ceva firma mare sau ceva de unde sa iau de exemplu un sac de pene?
Raspuns: Pene de toate marimile din lemn sau din material plastic se gasesc in supermarketurile cu materiale pentru amenajari interioare. De asemeni, puteti contacta firmele de specialitate prezentate pe site.

Intrebare: Spuma cand se umfla apasa pe toc cu o forta mare sau cu o forta nesemnificativa? Daca forta e mare vreau sa stiu din ce cauza.
Raspuns: Exista doua tipuri de spuma din acest punct de vedere. Unele au o forta foarte mare de impingere, iar altele cu o dilatare mai mica. In ambele cazuri, aceasta forta de impingere apare la uscare.

Intrebare: Ma intereseaza unde se monteaza termopanul, spre exteriorul camerei, sau pe peretele interior al camerei? Am citit ceva in legatura cu zona calda. Este aceeasi cu interiorul camerei? Daca ramane glaful prea mare pe exterior, nu se va depune zapada si se va prelinge apa mai usor pe perete? Multumesc.
Raspuns : Puteti monta termopanul unde doriti dvs. De regula, se pune la mijlocul peretelui, atunci cand acesta este de o grosime medie. La peretii mai subtiri, puteti monta termopanul mai spre exterior, pentru a ramane cu un pervaz estetic inauntru.

Intrebare: Care este cauza scurgerii de apa pe peretii interiori atunci cind ploua? Cineva mi-a zis ca nu trebuia sa se prinda partea de jos in suruburi, doar cea de sus si lateralele. Este adevarat?
Raspuns: Daca este vorba de o fereastra cu mai multe ochiuri, atunci este necesara si prinderea in suruburi in partea de jos. Dar, intr-adevar, pe aici se poate infiltra apa de ploaie. Solutia este astuparea gaurilor cu silicon. Pentru mai multe detalii, va recomandam articolul Prevenirea infiltrarii apei de ploaie sub tamplaria PVC cu geam termopan


Recomandari articole: termopan, DIY, constructii,

‹‹ Cum se demonteaza tamplaria de lemn pentru inlocuirea cu termopane

Cele mai frecvente lucrari de reparare ale geamurilor termopan ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro