renovat.ro

» » » » »

Cum se monteaza un aparat de aer conditionat


Cand caldura verii vine neasteptat, incercam cat mai repede sa montam un aer conditionat. Graba este cu atat mai mare cu cat temperatura de afara este mai ridicata. Daca urmam proverbul "vara sanie si iarna car" putem obtine un montaj mai rapid al aparatului de aer conditionat . Dar in orice moment ne-am situa, este bine sa stim cateva lucruri de baza despre etapele montarii aerului conditionat.


Cum se monteaza un aparat de aer conditionat

Linkuri sponsorizate
Galerie poze

Share daca va place

Galerie poze

Prima operatiune, si cea mai zgomotoasa, este gaurirea peretelui exterior pe unde vor trece tevile cu freon. Se numeste generic freon si ne referim la agentul de racire. Astazi agentul de racire este ecologic fata de vechiul freon.
Dar vom gauri peretele dupa ce in prealabil vom analiza locatia unde se va amplasa unitatea exterioara si unitatea interioara - indoor. De aici vine denumirea spliter, deoarece aparatul a fost practic impartit in doua unitati, compresorul aflandu-se in cea exterioara. Exista si aparate de aer conditionat dublu split, care au doua unitati interioare atasate la un singur compresor.

Gaurirea unui perete pentru montajul aerului conditionat

Gaurirea unui perete pentru montajul aerului conditionat


Urmatoarea etapa de montaj pentru aparatul de aer conditionat" este pregatirea suportului pentru unitatea interioara. Se dau patru gauri in perete si se introduc dibluri de plastic.

Pregatire suport pentru unitatea indoor de aer conditionat
Pregatire suport pentru unitatea indoor de aer conditionat

Cu holzsuruburi se fizeaza cadrul de prindere al unitatii interioare. Pe acest cadru metalic se va fixa unitatea interioara, cea care va raci aerul din camera.

Fixarea suportului pentru unitatea interioara
Fixarea suportului pentru unitatea interioara

Sa mergem mai departe in lucrarea de montaj a aerului conditionat.

Cum se monteaza unitatea exterioara

Echipa care se ocupa de montajul unitatii exterioare a demarat treaba. In exterior se fizeaxa mai intai un cadru de tip consola. Pe consola se aseaza unitatea exterioara care contine compresorul si ventilatorul.

Montajul unitatii exetrioare de aer conditionat

Montajul unitatii exetrioare de aer conditionat

Plecand de la unitatea exterioara catre interior se trec prin perete tevile care aduc de afara freonul racit si il duc inapoi pe cel care s-a incalzit in camera. Tevile folosite sunt de cupru iar metoda de etansare este prin sertizare.
O teava de plastic preia condensul acumulat in camera si il duce spre exterior sub forma de picaturi de apa. De asemena tevile se infasoara cu un material termoizolant si apoi cu o banda adeziva.

Trecerea tevilor cu freon prin perete si izolarea lor termica
Trecerea tevilor cu freon prin perete si izolarea lor termica

In pasul final se conecteaza tevile la unitatea interioara. Se face umplerea instalatiei cu freon si se trece la probe. De obicei unitatea exterioara vine din fabrica si cu o rezerva de freon astfel incat umplerea se face prin deschiderea unei valve atasate.

Conectarea unitatii interioare si umplerea instalatiei de racire cu freon
Conectarea unitatii interioare si umplerea instalatiei de racire cu freon

Lucrarea este gata. Acum stim cum se monteaza un aparat de aer conditionat.

Intrebari si raspunsuri despre montajul aerului conditionat:

Intrebare: Care este pretul minim decent pentru operatiunea de racordare a tuturor tevilor si accesoriilor pentru circuitul de freon? Sa se inteleaga mai bine, am putea separa in 2 etape operatiunile de instalare? Prima parte cea care tine de gaurire a peretilor si fixarea compresorului si a unitatii interne, iar cea de-a doua parte pozarea si racordarea propriu-zisa, umplerea circuitului cu freon si proba de etanseitate?
Raspuns: Pentru oferte de preturi si servicii, va rugam sa contactati direct firmele prezentate pe site, specializate in comercializarea si montarea de aparate de aer conditionat.

Intrebare: Este necesara o distanta minima intre unitatea exterioara si peretele pe care este montata?
Raspuns: Da, in primul rand pentru ca aceasta unitate exterioara se incalzeste si trebuie sa aiba loc pentru ventilatie. In plus, daca, ulterior, se va izola cladirea pe exterior, aveti nevoie de un spatiu corespunzator pentru grosimea placarii exterioare. In ce prveste distanta exacta, respectati specificatiile din manualul de utilizare.

Intrebare: Care este distanta minima intre unitatea interioara si tavan?
Raspuns: Se lasa o distanta minima conform instructiunilor de montaj din manualul aparatului de aer conditionat.

Intrebare: Daca se schimba locul aparatului, si se desfac legaturile la conducte,cu robinetii inchisi, dupa remontare trebuie completat cu freon?
Raspuns: Da, pentru ca se pierde si o cantitate de freon de pe circuit. Pentru aceasta operatiune, va recomandam sa contactati o firma specializata.

Intrebare: Vreau sa stiu daca la parter se poate instala un aer conditionat. Este un parter jos - de la pamant pana la etaj sunt 3,5 m. Este vorba de instalarea unitatii exterioare.
Raspuns: Da, se poate instala si la parter - de exemplu, la unele magazine alimentare unitatea exterioara se instaleaza chiar jos, la sol. Dar, desigur, trebuie ca, la achitionarea aparatului de aer conditionat, sa verificati acest lucru in instructiunile de montaj oferite de producator.

Intrebare: Dar ce pot face daca nu am un aparat de scos aerul din tuburi?
Raspuns: Apelati la o firma specializata in comercializarea si montarea de aparate de aer conditionat.

Intrebare: Cum trebuie tinuta butelia de freon r410a normala sau rasturnata pentru adaugare de freon?
Raspuns: Pentru mai multe informatii despre procedeul de incarcare cu freon, va recomandam sa consultati manualul de utilizare al producatorului de butelii sau sa contactati direct o firma specializata.

Intrebare: Cate unitati btu ar trebui sa aiba unitatea exterioara daca distanta dintre ea si cea interioara este de 4,5 m ?
Raspuns: Dimensionarea capacitatii unitatii exterioare se face in functie de puterea de racire necesara pentru volumul camerei. O metoda de calcul aproximativ veti gasi in articolul Cum aleg aparatul de aer conditionat. Din punctul de vedere al lungimii tevii, restrictiile sunt date de producator in manualul de instalare.

Intrebare: Unitatea exterioara se poate monta si in podul blocului?
Raspuns: De obicei se monteaza pe acoperisul cladirilor pentru o ventilatie buna. Daca se doreste montarea in pod trebuie sa ne asiguram ca exista o ventilatie naturala suficienta in acel loc, altfel podul va deveni foarte "calduros" si unitatea exterioara va "munci" din greu. Oricum, trebuie ca podul sa reziste greutatii unitatii exterioare.

Intrebare: As dori sa aflu daca unitatea exterioara se poate monta intr-un balcon care este inchis. Fac precizarea ca aerul conditionat va functiona numai pe perioada verii, cand la balcon vor sta deschise 3 ochiuri de geam (se poate considera astfel ca balconul este in continuare deschis).
Raspuns: Este recomandabil ca unitatea exterioara sa fie montata pe un perete exterior, deoarece chiar si intr-un balcon deschis, ramane problema ventilatiei. In plus, balconul se va incalzi foarte mult.

Intrebare: Se poate monta unitatea exterioara pe fata exterioara a unui balcon inchis, fixat de parapetul balconului? Precizez ca acest parapet era dintr-o placa prefabricata din aceea cu alveole, de pe vremuri, care apoi a fost izolata cu polistiren si inchis spre interior cu rigips. Pe fata interioara pe acest parapet este acum fixat un calorifer fixat pe un cadru de lemn din interiorul sandwich-ului.
Raspuns: Va recomandam sa gasiti alt loc pentru montarea unitatii exterioare a aparatului de aer conditionat. O idee pentru ranforsarea prinderii consolelor de sustinere a unitatii exterioare este de a folosi suruburi lungi cu filet, care sa strapunga peretele balconului si, inainte de prinderea piulitelor pe interiorul balconului, sa le introduceti prin doua bare orizontale de cornier sau teava patrata. Astfel se creaza o structura care disipa forta de apasare in structura metalica a balconului, structura in care sunt prinse si acele placi prefabricate. Dar, riscul este ca vibratiile induse de unitatea exterioara sa duca la deteriorarea structurii de gips carton cu care ati imbracat balconul pe interior. Deci recomandarea finala este sa identificati o alta zona de perete din beton impreuna cu echipa de instalare de la firma de unde ati achizitionat aparatul de aer conditionat.

Intrebare: Cum se fac legaturile electrice?
Raspuns: Cablul de alimentare al aparatului se conecteaza la un stecher schuko. De obicei, tensiunea de alimentare este de 220V, dar trebuie verificata tensiunea de alimentare a aparatului conform manualului de instalare. Pentru montaj, va recomandam sa luati legatura cu o firma specializata in instalarea de aparate de aer conditionat.

Intrebare: Este suficient de umplut din fabrica cu freon? Si umplerea se face tot pe unde deschizi valva?
Raspuns: Unele modele de aparate de aer conditionat sunt prevazute cu o valva speciala pentru reumplerea cu freon. Indicatiile sunt specificate in cartea de service a aparatului. Va recomandam sa luati legatura cu o firma specializata in montarea de aparate de aer conditionat.

Intrebare: Exista o distanta recomandata sau maxima intre amplasarea celor doua unitati? Care este diferenta maxima de nivel(inaltime de amplasare) intre unitatea exterioara si cea interioara?
Raspuns: In general, aceste informatii se gasesc in instructiunile de instalare sau in fisa tehnica a fiecarui model de aparat de aer conditionat.Recomandari articole: DIY, aer conditionat, instalare,

‹‹ Istoria aerului conditionat

Aer conditionat cu inverter ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
alex a scris:

urata lucrare, gauri date ochiometric, perete nefinisat...

Doru a scris:

Urata, neurata... asta este realitatea...Asa muncesc majoritatea meseriasilor din tara asta... Si mie mi-au montat aerul conditionat la fel.....

George a scris:

Am o intrebare. Eu am peretii interiori izolati cu polistiren gros de 5 cm. Vreau sa stiu daca unitatea interioara poate fi montata pe acest perete cu izolatie?

boerescu dan a scris:

nu se raspunde la intrebari ,,,adica ,,,,,luati legatura cu o firma specializata ......deci mai intreb o data ,,,,,cum se fac legaturile electrice la un inverter?

Nicolae a scris:

Montarea centralelor electrice, indiferent de model/firma se monteaza de catre firme specializate. Echipa care se deplaseaza la fata locului va sugereaza care varianta este mai eficienta in situatia exacta a locatiei, spatiului de incalzit. De aceea vi s-a raspuns: "luati legatura cu o firma specializata"

Gabi a scris:

Daca am intrebari despre o lucrare nu inseamna ca o voi face singur sau cu neprofesionisti-

Raspunsul "luati legatura cu o firma specializata" il stiam si eu, pagina asta e chiar in plus - pe youtube se prezinta clar filmat cum se face, nu se spune "luati legatura cu o firma specializata".

Eu daca nu sunt din domeniu sau nu stiu cum se face vreau ca cel care face lucrarea sa nu o faca cu principiul "las' ca merge si asa!"

adrian a scris:

Buna ziua,
In cursul acestui sfarsit de saptamana am montat un aer conditionat, dupa montare sa observat ca unitatea din exterior este mai sus ca si unitatea din interior cu aproximativ 20cm, mentionez ca tevile de freon care ies din unitatea din exterior au o urcare de aprox 15-20cm dupa care coboara spre unitatea din interior pe o lungime de 2 m cu aproximativ 15-20 cm.
Dupa o scurta documentare am observat ca sunt cateva criterii de respectat in cazul in care se monteaza unitatea din exterior mai sus fata de cea din interior.
As dori sa stiu daca pot intampina probleme tinand cont ca tevile de la uninitatea din ext. urca aprox. 20cm dupa care coboara as dori sa am certitudinea ca este totul in regula.?
Va multumesc.

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez
Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro