renovat.ro

» » » »


Cum se provoaca o noua inflorire la orhidee


Florile orhideelor sunt unele dintre cele mai frumoase din tot regnul vegetal, apreciate si invaluite in legenda inca din antichitate. Insa pentru ca aceste plante exotice sa isi dezvaluie pe deplin vigoarea si frumusetea florala, ingrijitorul trebuie sa tina seama de cateva aspecte in ceea ce priveste stimularea lor.

Orhidee Phalenopsis galbena
Cum se provoaca o noua inflorire la orhidee

Galerie poze
  • Orhidee Phalenopsis galbena
  • Orhidee albastra
  • Provocare inflorire noua la orhidee
Galerie poze





Iata mai jos cateva ponturi pentru provocarea unei infloriri noi si rapide la orhidee.
Ca toate plantele, orhideele infloresc atunci cand sunt indeplinite anumite conditii de mediu si de maturitate. Prin urmare, ingrijitorul nu are altceva de facut decat sa recreeze, prin actiunile sale, aceste conditii.

Recomandare: Poinsetia - Craciunita sau Steaua Craciunului - ingrijire si intretinere

Astfel, orhideea nu se va muta din ghiveci in gradina, daca totusi dorim sa ii schimbam ghiveciul o putem transplanta, cu conditia sa folosim pamant de flori in amestec cu scoarta (gasim scoarta pentru pamantul de flori la sere si magazine de specialitate) si mai ales sa folosim ghivece speciale pentru orhidee, cu orificii laterale. Aceste orificii au atat rolul de a ventila radacinile cat si pentru scurgerea apei.

Daca radacinile plantei ies din ghiveci, e semn ca a venit vremea sa schimbam ghiveciul (se intampla cam o data la doi ani).
Vom tine orhideea pe terasa daca este vara si langa geam daca este iarna. Variatiile de temperatura de la zi la noapte, fenomen natural care isi are rostul lui, sunt benefice pentru aceasta specie si ii stimuleaza inflorirea.

Recomandare: Strelitia sau Pasarea paradisului - ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Udati planta regulat dar fara sa exagerati. Pe timp de vara orhideele se uda o data pe saptamana (atat atunci cand sunt inflorite cat si intre infloriri) iar pe timp de iarna mai rar, cam o data la doua saptamani. Niciodata nu lasati apa sa balteasca in ghiveci dar nici nu asezati orhideea langa o sursa de caldura care sa usuce pamantul.

Cel mai indicat este sa asezam ghiveciul pe un pat de pietris umed intr-o tavita (avem grija ca pietrisul sa fie in permananta umed), atat vara, in cazul in care tinem orhideea undeva in aer liber, cat si iarna cand o tinem in casa.  Rolul pietrisului umed este acela de a crea un camp invizibil de vapori de apa care vor mentine umiditatea si racoarea, atat de necesare pentru inflorirea plantei.

Recomandare: Planta tigareta - Cufea - ingrijire, intretinere si inmultire

Nu trebuie sa stropim frunzele si ideal ar fi sa folosim apa de ploaie la temperatura camerei. Se poate si cu apa plata. De asemenea este recomandat ca udarea sa se faca prin scufundarea ghiveciului intr-un vas cu apa timp de 3-4 minute, dupa care il scoatem si lasam apa sa se scurga (pentru aceasta vor fi utile gaurile laterale din ghiveci despre care va vorbeam ceva mai sus).

Tot timpul udarea se va face dimineata si nu seara sau noaptea! Este foarte important de retinut acest aspect.

Recomandare: Crinul Pacii , Floarea Lunii sau Spathiphyllum - ingrijire si inmultire

Luminozitatea
. Orhideele fac parte dintre plantele care iubesc lumina si, fiind sensibile la acest factor, nu infloresc daca sunt asezate in locuri intunecate si umbroase. Asadar, vom avea grija sa asezam ghivecele cu orhidee in spatii luminoase, dar nu in directa bataie a soarelui.

Iarna, asa cum spuneam mai sus, este indicat sa le asezam undeva cat mai langa geam (in cazul in care nu putem sa le asezam direct pe pervaz). Aici vor beneficia atat de luminozitate, cat si de variatiile de temperatura zi-noapte.

Recomandare: Orhideea Phalenopsis planta usor de ingrijit perfecta pentru decorul locuintelor

Folositi fertilizant o data pe luna. Ingrasamintele organice pentru orhidee se gasesc in comert. Putem folosi ca supliment nutritiv si dopurile de pluta, taiate si maruntite, pe care le putem ingropa in ghiveci.

Taierea tijelor florale. Dupa ce au trecut florile, la aproximativ o saptamana dupa, taiem tija florala ramasa deasupra celui de al doilea nod. Astfel vom stimula aparitia unei noi tije cu o noua floare.

Folositi cu incredere aceste ponturi si va veti bucura de orhidee inflorite tot timpul anului.

Iata si un articol in care invatam cum se face inmultirea orhideelor.


Recomandari articole: orhidee, flori de interior,

‹‹ Plasele si rulourile impotriva insectelor

Cum alegem masa si scaunele pentru un dining perfect ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro