renovat.ro

» » » » » » »


Cum se repara tencuiala afectata - solutii pentru peretii crapati


Tencuirea, inainte de toate, este procedeul prin care este acoperita suprafata constructiei, fie ea din beton, caramida, lemn sau piatra cu un mortar care se va intari si va da rezistenta. Rolul sau este acela de a proteja constructia in sine, respectiv materialul din care a fost realizata, protejand de efectele climei: umiditate, ger etc.

Reparare tencuiala afectata
Cum se repara tencuiala afectata - solutii pentru peretii crapati

Galerie poze
  • Reparare tencuiala afectata
  • Reparatii tencuieli crapate si afectate
  • Aplicare plasa si retencuire
  • Perete crapat
Galerie poze





Mai mult, tencuiala acopera suprafetele imperfecte, care nu sunt chiar netede si, totodata, reprezinta si un strat izolator al cladirii.


Cam toate tencuielile se aplica in doua straturi: stratul de baza sau grundul, care ar trebuie sa fie de 8-15 mm, alaturi de un strat vizibil, de 5-30 mm, denumit glet de var sau glet de ipsos.


Vezi si: Cum alegi si mai ales CAND si CUM se APLICA tencuiala decorativa pentru fatada


Cu timpul, pe aceste suprafete tencuite apar si pete, fisuri, crapaturi, ce, in mod normal, trebuie inlaturate inaintea zugravelilor.


E important ca, inainte de a trece la reparatia tencuielii, sa aflati motivul care a dus la afectarea acesteia, pentru a lua masuri ca efectul sa nu se repete. Trebuie stabilit daca cauza care a dus la defect vizeaza nerealizarea ca la carte a tencuielii sau este o cauza de alta natura. Atentie, insa! Daca vorbim de cauze externe, reparatiile trebuie efectuate de catre echipe de specialisti. Ne referim la crapaturi cauzate de tasarea fundatiilor, unde se vor face subzidiri, se va reface zidaria pe linia crapaturilor. Doar daca aceste problemele apar din cauza realizarii necorespunzatoare a tencuielii, atunci se va trece direct la reparatii.


Recomandare: Cum sa alegeti tencuiala potrivita pentru casa


Tencuiala crapata


In primul rand, cei mai multi dintre noi trec sa repare doar zonele unde tencuiala a fost afectata. Nu tin cont ca, cel mai probabil, tot peretele are probleme. Si, uite asa, dupa ce reparati doar partea crapata, veti constata ca trebuie sa faceti din nou santier in camera respectiva, deoarece au mai aparut fisuri.

Incepeti, mai intai, prin inlaturarea vechii tencuieli si pregatirea suprafetei. Daca vorbim de coscoviri, doar ciocanind cu degetul sau dand cu coada mistriei veti constata zona sau conturul partii unde tencuiala are probleme. Prin ciocanire, tencuiala desprinsa va da un sunet in gol, in timp ce tencuiala bine fixata va da un sunet ascutit, plin.


Inlaturati,asadar, tencuiala coscovita, dati jos si mortarul vechi, cu ajutorul unei sarme si verificati de ce s-a desprins. Daca veti constata ca suprafata de beton este foarte neteda, e nevoie sa ciopliti cu ciocanul, sa o inaspriti putin.


Citeste si: Reparatii termopane - Finisaj tencuiala


In cazul suprafetelor de lemn, indicat e sa le imbracati cu rabit sau sa bateti cuie, care vor ramane la suprafata 2-2,5 cm si unde veti face impletitura din sarma.
In cazul crapaturilor pe tencuiala, aceasta trebuie inlaturata pe toata grosimea stratului de mortar. Daca sunt mai multe crapaturi pe suprafata, se desfac doar cele mai importante si se da jos stratul vizibil pe toata suprafata, pentru a fi refacut.


Daca au aparut pete negre, pe perete, din cauza unei sobe defecte, se trece la repararea sobei si, in acelasi timp, se inlatura toata tencuiala patata si se lasa un timp ca zidaria si cosul sa fie uscate bine.


Daca vorbim de tencuieli cu impuscaturi de var, se recomanda scoaterea completa a bucatilor de var din tencuiala, se desface bine gaura formata si veti trece la repararea locului.


Recomandare: Aplicarea tencuielii exterioare dupa montarea termopanului


Trebuie mentionat ca, pana la o noua tencuire, locurile reparate vor fi curatate de praf si se vor uda cu apa inainte de a adauga stratul de mortar. Si mortarul va fi aplicat in straturi: veti da cu un strat de mortar, veti astepta sa se usuce bine si abia apoi treceti la un nou strat.


Mortarul va fi realizat din nisip, apa de var si putin ciment. Se recomanda de catre specialisti sa fie folosita aceeeasi reteta ca la vechiul mortar.


Trebuie precizat ca, la repararea tencuielii distrusa din diverse cauze, trebuie analizata bine suprafata afectata. Mai bine munciti mai mult, prelucrati o parte mai mare din constructie, decat sa constatati la putin timp dupa reparatii ca mai sunt zone din perete netratate si au aparut si fisurile, crapaturile...Reparand tot peretele, veti sti clar ca nu mai e nevoie de deschiderea unui nou santier.


Recomandari articole: tencuiala, tencuiala interioara, tencuiala exterioara, reparatii, crapaturi perete,

‹‹ Adancime fundatie casa - Care este adancimea minima de fundare

Proiect la superlativ: casa cu mansarda de 152 mp ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro