Cum se toarna o sapa autonivelanta. Instructiuni utile si sfaturi practice
Sapa autonivelanta este un material relativ nou intrat pe piata romaneasca, ce se utilizeaza in constructii si amenajari interioare sau exterioare. Avantajul turnarii sapei autonivelente este acela ca niveleaza perfect suprafata suport, peste acesta placandu-se foarte usor cu parchet, faianta sau alte materiale epoxidice. In functie de locatia in care se foloseste, interior/exterior, are o textura diferita.

Acest material se achizitioneaza in saci, gata preparat, in scopul utilizarii urmand sa se adauge apa rece conform instructiunilor de la ambalaj.
Pregatirea stratului suport.
Suportul peste care se poate turna sapa autonivelanta poate fi din: ciment mai vechi; beton; sapa de egalizare grosiera. Indiferent de tipul de suport pe care se va turna sapa, acesta trebuie bine curatat de impuritati, eventual sters cu un mop ud sau cu o bidinea pentru a indeparta toate impuritatile anterior aplicarii sapei. Se verifica nivelul de inclinare a suprafetei cu o cumpana de apa sau cu un indreptar de lemn, astfel incat sa identificati denivelarile si punctul cel mai jos si implicit cel mai sus al suprafetei. Denivelarile nu ar trebui sa fie mai mari de 10 mm. In cazul in care exista denivelari mai mari de 10 mm, se vor aplica mai multe straturi de sapa, respectand indicatiile din fisa tehnica.
Recomandare: Incalzire in pardoseala - montaj - reguli de urmat pentru a nu avea probleme
Dupa curatarea suprafetei cu umed, se poate turna sapa dupa o ora, cand suprafata este perfect uscata. In cazul soprafetelor de mici dimensiuni, din camerele locuintei, in pregatirea suprafetei de aderenta se poate aplica amorsa Thomsit R777 cu bidineaua (amorsa se dilueaza in raport 1:1); dupa 2 ore este deja uscata, iar turnarea sapei se face de la colt, in benzi continue, late de 15-20 cm.
Datorita compozitiei sale, materialul se va intinde singur. Pentru o pregatire foarte buna a suportului pe care se va aplica sapa autonivelanta se poate trata cu grund de amorsaj Weber GR100 ce se aplica foarte usor cu o bidinea. In cazul in care suprafata suport este foarte deteriorata, iar dimensiunea acesteia este foarte mare (sala de sport, hala de productie, magazine, etc) se pot folosi pentru pregatirea acestuia in vederea turnarii sapei autonivelante o masina de sablare. Acest tip de utilaj asigura realizarea catorva operatiuni importante: indepartarea marcajelor pe baza de vopsea poliuretanica sau epoxidica de pe suprafete din beton, executarea vopsitoriilor la pardoseli industriale, turnarea de sape autonivelante pe pardoseli cu suprafata lisa sau cu strat de uzura, aplicarea pardoselilor sintetice pe baza de rasini epoxidice sau poliuretanice peste sapa.
Citeste si: Curatarea adezivului de linoleum de pe pardoseala
Prepararea sapei autonivelante.
Sapa autonivelanta se comercializeaza in saci de 25 kg. Pentru preparare aveti nevoie de o galeata de la var lavabil/recipient mai inalt si mare( aprox. 24-25 kg) in care se pun 6 l de apa si apoi se adauga praful de sapa, amestecandu-se cu o bormasina melc pentru constructii. In vasul in care preparati sapa, turnati intai apa, apoi sapa din sac si apoi amestecati, de preferinta mecanic; in caz contrar rezultatul omogenizarii nu va fi cel dorit. Se omogenizeaza toata cantitatea pana se elimina cocoloasele si devine ca o pasta groasa. Dupa omogenizare lasati compozitia sa se "linisteasca" 5-10 minute si apoi incepeti turnarea sapei in benzi relativ egale ca latime.
Vezi si: Intretinere parchet din lemn masiv
Turnarea sapei
Dupa ce ati preparat materialul, turnati cu galeata pe suprafata de lucru, incepand cu cel mai indepartat punct, apoi cu o gletiera intindeti materialul pe intreaga suprafata de lucru. Operatiile se realizeaza turnand cate putin material si unificand imediat suprafata cu gletiera, astfel incat sa reusiti sa aplicati sapa pe intreaga suprafata. Veti observa ca deasupra se vor forma bule de aer pe intreaga suprafata pe care s-a aplicat sapa. Este un fenomen firesc! Luati un trafalet special, cu tepi, pe care il plimbati usor peste sapa pana se sparg toate bulele de aer.
Este preferabil ca turnarea, nivelarea sapei si eliminarea bulelor de aer sa se realizeze pe masura ce va apropiati de zona de iesire din camera. Lasati suprafata sa se usuce foarte bine. Dupa o ora se poate calca pe ea, iar dupa 3-4 zile deja se poate aplica finisajul: gresie, parchet, marmura. Uscarea sapei se face din interior spre exterior, astfel ca atunci cand este perfect uscata, la suprafata are o culoare gri deschis.
In cazul in care va doriti sa aplicati sapa autonivelanta in beciuri, garaje, terase inchise sau deschise, se procedeaza la fel, urmand aceiasi pasi. Diferenta este ca tipul de sapa este diferit, mai exact, pentru exterior. Nu se recomanda turnarea sapei autonivelante in zilele in care temperatura este mai joasa de -1 grade, deoarece procesul de intarire si eliminare a bulelor nu este corespunzator.
Citeste si despre: Clase de trafic pentru parchetul laminat
Alegerea sapei autonivelante se face urmarind trei caracteristici:
1) rezistenta la compresiune (N/mm2) in functie de spatiul in care urmeaza a fi aplicata, iar aceasta se identifica dupa tipul de trafic si materialul ce se aplica deasupra:
a) parchet de lemn sau laminat pentru trafic usor C20 N/mm2 ;
b) linoleum, covor PVC, trafic mediu spre intens, se alege sapa cu rezistenta mai mare la compresiune C25 N/mm2 ;
c) pardoseala pe baza de rasini epoxidice, parchet masiv si trafic intens se va alege sapa cu rezistenta la compresiune de C30 N/mm2 ;
2) grosimea de aplicare mm/strat ce este determinata de granula maxima si rezistenta sapei, iar aceasta se alege in functie de grosimea sapei pe care trebuie sa o aplicati:
a)Novoplan 21 - pana la 5 mm/ strat,
b) Ultraplan, Plano 3, Ultraplan Eco - pana la 10 mm/ strat,
c) Ultraplan Maxi - pana la 30 mm/ strat.
Daca este necesar sa aplicati un strat mult mai gros decat 30mm, atunci puteti turna sapa in doua etape. In acest caz va trebui sa turnati primul nivel si sa lasati sa se usuce complet, apoi turnati al doilea nivel.
Recomandare: Pardoseli epoxidice decorative - ce trebuie sa stii despre ele
3) aderenta la suport (N/mm2) si aceste valori se inscriu intre 1,0 si >2,0 N/mm2 si reprezinta rezistenta la smulgere a sapei dupa ce s-a uscat complet. Valorile rezistentei la compresiune sunt direct proportionale cu rezistenta la smulgere, astfel ca o rezistenta mare la compresiune va determina o rezistenta la smulgere mai mare de 2,0 N/mm2.
Tipuri si marci de sape autonivelante
Una dintre cele mai des utilizate tipuri de sape autonivelante ce se aplica in scopul nivelarii suprafetelor din locuinte sau birouri, cabinete, este CN 72 de la Ceresit sau Thomsit pot fi turnate in straturi cu grosimi intre 2 si 20 mm. Alte tipuri ar fi: sapa autonivelanta clasica sau rapida de la Adeplast; sapa autonivelanta de la Primus, cu uscare normal si care permite grosimi de 2-10 mm.
Recomandari articole: sapa autonivelanta, montaj, instructiuni,
‹‹ Solutii inteligente pentru iluminatul decorativ ascuns din living
Pergola versus foisor - tipuri, modele, idei superbe amenajare pentru o vara de neuitat ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Conteaza temperatura din incapere ptr turnarea sapei si modul de uscare. Adica iarna se poate turna sapa in interior daca nu este sursa de incalzire si tempera este de 5-10 grade?
Multumesc pt ajutorul care il acordati
Posteaza!