renovat.ro

» » » » » » »


Curatarea si ingrijirea pomilor primavara - Ce taieri se fac pentru sanatatea livezii


Din luna martie incep lucrarile de curatire a pomilor din ograda, o activitate necesara avand in vedere productivitatea livezii.


Primul pas: taierile de rodire

Pentru dezvoltarea livezii, primul pas consta in taierile de rodire. Daca coroana pomilor nu a fost toaletata in toamna, e timpul sa-i aranjati. In lipsa unei toaletari adecvata putem vorbi de o coroana bogata, cu fructe mici sau, dupa cateva productii, pomii se usuca si numai vedem roade. Asadar, activitatea este necesara.

In ce luna se curata pomii fructiferi primavara
Curatarea si ingrijirea pomilor primavara - Ce taieri se fac pentru sanatatea livezii

Galerie poze
  • In ce luna se curata pomii fructiferi primavara
  • Sfaturi pentru taierea pomilor fructiferi
  • Taiere corecta pomi fructiferi
  • Taierea pomilor fructiferi pentru incepatori
Galerie poze
  • Toaletare pomi fructiferi
  • Taieri la visin
  • Curatare corecta la pomi

Taierile de rodire difera in functie de speciile pomilor fructiferi, Anual, se fac taieri pentru: mar, par, piersic si prun. O data la doi ani se fac taieri pentru: gutui, cais si cires. Asa cum am precizat, o toaletare adecvata duce si la fructe mai mari, de taieri avand nevoie neaparat marul si parul. Visinii, in schimb, pot fi taiati la sfarsitul verii, dupa recoltare. Fiecare pom cu conditia sa, conditie, insa, atat de necesara.


Bolile, dusmanii pomilor


Taierile cu caracter fitosanitar sunt foarte utile, deoarece o serie de boli pot afecta pomii din livezi. Focul bacterian al rozaceelor ( Erwinia Amylovora) afecteaza merii, gutuii si perii. Boala supravietuieste temperaturilor scazute din iarna, infiltrandu-se in ulceratiile care s-au format pe ramuri, trunchi, devenind din primavara infectie activa.


Citeste si: Idei frumoase pentru amenajarea locului din jurul pomilor din gradina


Tocmai de aceea este necesara taierea ramurilor la o distanta de cel putin 50 cm sub limita prezentei simptomelor. Lemnul afectat va fi distrus prin ardere. Instrumentele utilizate la taiere se vor dezinfecta cu hipoclorit de sodiu 10%, concentratie de 1%. Se vor indeparta ulceratiile de pe trunchi, inclusiv tesutul marginal de 2 cm. Rana se va dezinfecta, cu oxiclorura de cupru. Vor fi indepartate fructele uscate ramase in coroane sau cele ce au zacut pe sol. Vor fi indepartate si frunzele de pe pamant, dar si lastarii afectati, prin ardere.


Tehnica corecta pentru coroana - viata sanatoasa si roditoare


Toaletarea unei coroane nu se refera doar la esteticul pomului, ci si la sanatatea acestuia, la rodirea lui. Tunderea pomilor nu este deloc o modalitate simpla. Conteaza pozitia taieturilor, ramurile ce trebuiesc indepartate si formarea corecta a scheletului coroanei. O taiere corecta duce la reglarea directiei de crestere a ramurilor. Asta in cazul in care se vrea o anumita coroana. Pe fiecare ramura exista noi lastari, ramuri laterale si in fuctie de cum sunt tunsi asa apare si viitoarea coroana.Recomandare: Cum sa plantezi corect un copac pentru a culege roade de calitate


Toaletare pentru toti copacii si la ce varsta?


Toaletarea arbustilor se poate face la orice varsta si preponderent primavara, daca vorbim de toaletarea coroanei la plantare. Atunci se da forma coroanei, aceasta trebuind sa aiba ramuri puternice care sa sustina viitoarele roade, mai precis o greutate de aproximativ 300 kg fructe.

Pom pe rod. Ce urmeaza?


Dupa ce am finalizat pasii ce tin de formarea coroanelor, iar pomii fructiferi sunt pe rod, urmeaza taieri minime, adica rarirea ramurile ce se afla-n coroana si scurtarea lastarilor de prelungire. In timp ce rarim coroane pomilor, vom mai indeparta: ramurile uscate, ramurile rupte, ramurile care cresc in interiorul coroanei. ramurile care cresc prea apropiate unele de altele.

Atentie! Reguli pentru curatirea pomilor:


-  nu se fac taieri cand temperaturile sunt sub 0 grade C
-  uneltele trebuie sa fie ascutite si curate
-  se indeparteaza ramurile uscate, cazute pe jos
-  unealta cu care ati taiat ramurile bolnave trebuie dezinfectata daca vreti sa o folositi si la indepartarea ramurilor sanatoase, la rarit. Riscati sa contaminati tot pomul.
- formati coroana astfel incat ramurile sa creasca de la trunchi intr-un unghi de 45-60 grade C.
- monitorizati permanent trunchiul si interveniti in cazul ranilor


Regulile sunt de baza pentru un pom fructifer bogat in productie, cu o coroana dezvoltata frumos, sanatoasa.


Vezi si: Banci in jurul copacilor - zone de relaxare pentru curte


Avantajele intretinerii primavara
- crearea unei coroane corect dezvoltate
- arborele se poate dezvolta in directia dorita
- intinerim arbustii batrani
- se reduce riscul contactarii bolilor fungice

Exemple de forme de coroana, mult intalnite in livezi:


Piramida etajata - este specifica culturilor de mar, par, gutui, prun, cires, visin. Ca si caracteristici:trunchi de 0,6 - 1 m, inaltime de 2,5 - 4,5 m, coroana cu trei etaje a cate 3-4 sarpante.


Vas ameliorat - pentru speciile de piersic, cais, gutui altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie si mare. Trunchiul trebuie sa fie de 0,6 metri, inaltimea de 2,5 - 3 metri, coroana cu un etaj format din trei sarpante inserate pe trunchi  la 12 - 15 cm distanta.


Recomandare: Boli si daunatori la plante


Fus tufa - utilizata la speciile de mar si par altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. Coroana este formata din 14-16 ramuri principale dispuse in jurul axului la 20-30 cm conduse in pozitie oblica.


Fus subtire - coroana recomandata pentru speciile de mar si par altoite pe portaltoi de vigoare mica sau mijlocie. Este o forma de coroana conica si are scheletul alcatuit din axul pomului si 3-4 ramuri la baza.


Palmeta etajata cu brate oblice - la specii de mar, par, gutui, prun, cais, visin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. In acest caz, axul pomului sustine 3-4 perechi de sarpante distantate la 0,6 - 1,0 metri orientate pe directia randului si inclinate la 45-60 de grade fata de verticala.


Palmeta etajata cu brate orizontale - la specii de mar, par, gutui, visin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. In cazul acestei forme vorbim despre un ax al coroanei care poarta 3-4 perechi de sarpante distantate la 0,6 - 0,7 metri orientate pe directia randului si dirijate in pozitie orizontala.


Vezi si: Informatii utile despre gradina de legume


Gard belgian - la speciile de mar si par, pomi cu vigoare mica, caracterizata prin doua sarpante cu pozitie inclinata la 45 de grade, dirijate pe directia randului.

Lepage - pentru speciile de mar, par cu pomi de vigoare mica. La aceasta forma tulpina sub forma de varga se arcuieste pe directia randului atunci cand ajunge la 1,5 - 2 metri. Ramura ce apare in zona cea mai inalta a curburii se arcuieste si ea in directia opusa cand ajunge la 1,5 - 2 metri.


Greselile horticultorului


Exista greseli comise frecvent de horticultori in curatirea pomilor si amintim:
- taierile excesive/insuficiente

- folosirea unor unelte fie nepotrivite, fie insuficient curatate. De exemplu, o foarfeca uzata duce la ranirea pomului.


Recomandare: Plante cataratoare pentru o gradina de poveste


Concluzii


Taierile reprezinta lucrari importante, necesare in culturi, scopul reprezentandu-l o crestere, o dezvoltare corecta, inclusiv a productiei. Este o interventie anuala, realizata la toti pomii fructiferi. Taierile consta fie in scurtarea sau indepartarea ramurilor. Taierile pot fi de formare, de regenerare sau de rodire. Taierile de formare sunt utile pentru a da forma coroanei. Taierile de regenerare sau intinerire au ca scop directionarea productiei catre ramurile tinere. Taierile de rodire au rolul de a intretine coroana.


Recomandari articole: pomi fructiferi, curatare, toaletare pomi, taiere pomi, flori de primavara,

‹‹ Pro sau nu termoficarii pe orizontala ?

Cum construiesti un FOISOR dreptunghiular - GHID pas cu pas + MODELE ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro