renovat.ro

» » » » » » »


Daliile sau gherghinele - cum se planteaza, se ingrijesc si se inmultesc corect


Dalia sau Gherghina (Dahlia) este una dintre plantele decorative de gradina cu cea mai mare varietate coloristica a petalelor. Este o planta originara din Mexic, dar aclimatizata de foarte mult timp si in Europa, implicit si in tara noastra.

Gradina amenajata cu dalii gazon si gard viu pitic
Daliile sau gherghinele - cum se planteaza, se ingrijesc si se inmultesc corect

Galerie poze
 • Gradina amenajata cu dalii gazon si gard viu pitic
 • Gradinita langa gard plantata cu dalii si alte flori colorate
 • Gradina cu dalii si peluza de gazon
 • Gradina cu dalii inalte
Galerie poze
 • Bordura din dalii plantate pe culori
 • Dalii inflorite
 • Dalii colorate inflorite toata vara
 • Combinatie de culori pentru dalii
 • Bordura in gradina din dalii rosii talie pitica
 • Poeinita cu flori dalii inalte colorate pentru case la munte
 • Gard de gradina din dalii inalte

Exista o mare varietate de dalii ce se diferentiaza atat prin dimensiunea si coloritul florilor, cat si ca inaltime a tulpinii. Sunt plante rezistente ce se adapteaza cu usurinta oricarui tip de sol, lumina, caldura suficienta si umezeala moderata.

Plantare si ingrijire

Daliile se inmultesc prin mai multe metode:
a) Inmultirea prin seminte se face in martie la caldura (incoltesc in 15 zile). In momentul cand plantele au 3 sau 4 frunze, in aprilie le plantam in ghivece mici, pentru ca in luna mai sa le plantati cu pamantul din ghiveciul respectiv la locul definitiv. Ele pot inflori chiar in iulie.

b) Inmultirea prin butasi se realizeaza dupa 20 martie, in rasadnite sau in ghivece umplute cu nisip. Tinerii lastari de 5 la 10 cm ii vom detasa cu un briceag bine ascutit, taind in asa fel incat sa pastram un fragment de tubercul de la 2 la 3 mm, care va servi de la inceput la procurarea rezervei nutritive, in vederea alimentarii tinerei plante. Dupa 15-21 de zile se planteaza in ghivece si se uda usor. Incepand din mai vom planta la loc definitiv, unde prin luna iulie plantele vor inflori.

c) Inmultirea prin diviziunea radacinilor, forma cea mai usoara. Tufele dupa 10-15 mai se repun in vegetatie in sol se impart in mai multe segmente, avand grija ca fiecare sa contina un fragment din vechea tulpina. Nu se uda dupa plantare, deoarece umezeala existenta in sol dupa topirea zapezii este suficienta pentru acestia. Se lasa in pamant pana toamna tarziu, dupa prima bruma. In primavara urmatoare plantele se vor dezvolta viguroase si vor scoate vlastari tineri cu caracteristicile plantei mama din care s-a despartit radacina.

Daliile nu au nevoie de prea multa ingrijire. Se uda in cazul verilor secetoase, iar peste iarna pamantul in care se vor planta primavara urmatoare se imbogateste cu balegar de grajd sau compost astfel incat sa asiguram plantei un sol fertil. Datorita varietatii coloristice si a inaltimii tulpinii, intre 40-150 cm, daliile pot fi plantate singure in spatii insorite sau impreuna cu alte flori de gradina.

Daliile cu tulpinile inalte trebuie ajutate cu tutori de care se pot lega. Tulpinile inalte si goale in interior, poarta povara florilor cu dimensiuni mari, 25-30cm si se pot rupe. In scopul stimularii infloririi puteti copili frunzele mici ce se dezvolta langa tulpinile laterale de langa tulpinile de baza; rupeti bobocii mai mici si mai slab dezvoltati pentru a stimula inflorirea bobocilor vigurosi.

Daca va doriti ramificarea tulpinilor, rupeti varfurile plantei. Cele mai variate culori le intalnim la Dhalia x hybrida, ce se pot achizitiona de la gradinari particulari sau din piete. Petalele florilor pot fi rotunjite sau ascutite, in culori de: alb, crem, roz, rosu, grena, lila, mov, caramiziu, portocaliu.

Radacinile groase in forma de tubercul fusiform trebuie plantate la adancimi de 30-40cm in sol reavan si proaspat sapat, cu distante de 15-20cm intre ele. Ulterior udarea este necesara doar in cazul verilor cu zile caniculare, dar apa nu trebuie sa balteasca, ci pamantul sa fie umed. Este o planta ce trebuie permanent scoasa toamna, chiar si in noiembrie, putand fi replantata in mai in acelasi sol, in aceeasi zona.

Daliile se lasa in pamant timp de 2 saptamani dupa ce a cazut prima bruma, abia apoi se scot radacinile. Inainte de a scoate radacinile din pamant se taie tijele florilor pastrandu-se cca 10-15cm de tija deasupra radacinii. Se indeparteaza pamantul in exces de pe radacini, se lasa o zi in aer, in spatii insorite, apoi se depoziteaza in beciuri racoroase sau in cutii de carton pana in luna mai, cand se replanteaza.

Boli si daunatori

Daliile pot fi atacate de insecte?acarieni si in acest caz veti observa in jurul pedunculului florii mici vietuitoare punctiforme. In acest caz, pentru eliminarea acestora, aplicati pesticide specifice plantelor cu flori. Solutia necesara pulverizarii plantei realizati-o conform specificatiilor de pe ambalaj pentru a nu distruge planta cu o doza prea puternica.


Recomandari articole: flori de gradina, inmultirea plantelor, ingrijire, boli si daunatori la plante, flori de vara,

‹‹ Cum si unde mai poti folosi un pres pentru usa ? Iata o idee chiar interesanta?

Feriga planta care nu trebuie sa lipseasca din gradinile umbroase ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro