renovat.ro

» » » » »


De ce apare igrasia?


Daca am izolat peretii cu polistiren pe interior acum 10 ani, pot sa-i izolez acum pe exterior?
- in camera de zi, in dreptul geamului termopan, s-a format condens, dar si in dreptul peretilor, jos de asemeni
- stau la parter si inca de la achizitionarea lui, pana sa fac renovarile, a existat igrasia.

De ce apare igrasia
De ce apare igrasia?

Galerie poze
  • De ce apare igrasia
Galerie poze





Raspuns : Motivul igrasiei din interior ar putea fi chiar izolarea peretilor pe interior, care din acest motiv nu este recomandata. Ar trebui sa dati jos termoizolatia interioara, curatati peretele pana la beton si impregnati-l cu solutie anti-mucegai, daca observati si aceasta problema atunci cand dati jos polistirenul de la interior. Si izolatia exterioara trebuie sa fie de cel putin 8 cm groosime (ideal 10 cm). Si aveti grija sa nu ramana nici un perete neizolat, si nici o portiune. Eventual la geamuri, daca formatul ferestrelor nu va permite altfel, puteti pune polistiren extrudat de 2 sau 3 cm ca sa nu ramana neizolat nici spatiul din dreptul ferestrelor.

Intrebare: Am un apartament mic de 28 mp cu 2 camere. Exista termopan in el, dar are bucatarie gen kitchineta (pe hol langa baie) si anul trecut erau peretii negri pe peretele de deasupra aragazului, in baie era negru, in dormitor chiar si langa pat se extinsese condensul, iar in sufragerie pe langa geam aceeasi problema.
Am apelat la o firma si mi-au dau cu niste solutii antimucegai (biorid, amorsa etc). desi mi-au dat o garantie de 5 ani pentru lucrarea efectuata in mai 2011, acum, la prima zapada, casa e plina de condens.
Ce ma sfatuiti? Mentionez ca aparatamentul este intr-un bloc de 4 etaje, la etajul 2 si ceilalti vecini au aceeasi problema, iar blocul a fost dat in folosinta la inceputul anilor '70 pentru militari. Avem calorifere, dar termopanele se uda abundent.

Raspuns
: N-ati precizat, dar banuiesc ca blocul nu este izolat. Solutia in acest caz este termoizolarea exterioara. Mai ales ca si ceilalti vecini au aceeasi problema. Discutati cu vecini si contractati o firma care sa va izoleze tot blocul, pe exterior, cu un polistiren expandat, 8-10 cm, si sa speram ca nu va mai exista aceasta problema.
In ceea ce priveste situatia geamurilor termopan, sa stiti ca mai ales pe vremea asta, cand diferenta de temperatura, in special noaptea, este foarte mare de la exterior la interior, este normal sa se faca foarte mult condens pe termopane. Dar pe pereti nu este normal. Acesta apare din cauza ca peretii, nefiind izolati, sunt in permanenta reci, si condensul se formeaza la interior, unde suprafata rece intra in contact cu aerul cald din apartament. Si cu cat este mai mare diferenta de temperatura, cu atat se face mai mult condens.
Exista si varianta izolarii interioare, dar nu o recomand, mai ales in cazul dvs, deoarece va recidiva mai repede decat in alte cazuri, unde problema nu este atat de grava. Peretele tot este rece, iar polistirenul de la interior se incalzeste, si condensul tot apare, in acelasi loc, pe suprafvata peretelui, doar ca nu-l veti mai vedea, fiind in spatele polistirenului. Si acest condens va duce in timp la mucegai, care va poate afecta sanatatea.
Asadar, cum v-am spus si mai sus, solutia ramane termoizolarea exterioara. Pentru intregul bloc, pentru ca dvs. va va fi mai greu sa izolati singur la etajul 2.

Intrebare: Am cumparat recent un apartament si geamurile sunt de termopan. Am renovat fiecare camera si le-am izolat in interior. Dupa 2 luni au aparut pe langa geamuri pete de mucegai, cred. Am curatat cu solutie pentru asa ceva dar a aparut din nou. Cum s-ar putea scapa de petele respective? Geamul de la camere se deschide in fiecare zi 10 min. Petele care au aparut au fost exact pe langa marginea geamului.

Raspuns : Pentru mucegaiuri persistente, trebuia impregnat peretele in zona respectiva cu solutie anti-mucegai, si mai apoi izolat si finisat. Datorita diferentei mari de temperatura, mai ales iarna, geamurile transpira, si o anumita cantitate d condens se formeaza la interior si se prelinge, se infiltreaza in tencuiala/finisajul de pe marginea geamului dand nastere la mucegai.
Presupunand ca atunci cand ati termoizolat apartamentul, ati placat si in zona pervazurilor cu acelasi material termoizolant (pentru a nu crea o punte termica pe unde se pierde caldura si pot aparea si probleme de genul celor pe care mi le-ati descris), va pot sfatui sa placati in zona pervazului cu un material impermeabil, de tipul vopselei lavabile, sau faianta, etc., pentru a intarzia cat mai mult infiltrarea apei in perete, si pentru a putea fi stearsa cat mai usor.


Intrebare: Spuneti va rog care este cea mai eficienta metoda de aerisire a odailor care in fiece iarna fac mucegai pe pereti. Multumesc!

Raspuns : Casa trebuie sa fie termoizolata in primul rand, daca nu pe exterior, macar pe interior. Puteti da jos finisajul de pe pereti si sa impregnati peretii in cauza cu o solutie anti-mucegai, de 2-3 ori, si lasat sa se usuce cateva zile, sa fie curent in camera, eventual montati un ventilator, pentru ca aerul sa circule mai eficient. Dar aceasta solutie nu este un raspuns in sine, o rezolvare a problemei dvs.. Cum spuneam, trebuie sa existe o termoizolatie, o hidroizolatie facuta corect (daca este vorba de o casa, unde umezeala se poate infiltra din sol), si sa va asigurati ca nu se infiltreaza apa din alte surse, un burlan, o scurgere, etc.


Recomandari articole: igrasie, termoizolatie, constructii,

‹‹ Dezavantajele izolatiei interioare cu polistiren

Cum aleg cea mai buna termoizolatie ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
sabou florica a scris:

Buna ziua. Am ferestre termopan și acum 10 ani am izolat peretele partial pe interior crezând că aceasta este soluția pentru petele de mucegai de pe marginea ferestrei. Acum se mucegaieste o parte de peretele dinspre locuință vecinilor care nu este locuita și nici încălzită. Ce pot face că sa scap de mucegai?

Inginer a scris:

izolarea interioara este contraindicata, deoarece nu tine cont de regulile barierei termice. in acelasi timp, izolarea cladirilor cu polistiren este la fel de contraindicata, deoarece polistirenul NU are proprietati hidro-izolatoare pe termen lung, iar izolatia termica este discutabila.

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro