renovat.ro

» » » » » »


Despre consolidari si subzidiri la case mai vechi


Sunt case vechi,mai vechi, care au fost construite cu mijloace modeste, sau pentru ca asa se construia atunci. Ma refer la casele de caramida, pe care le putem vedea in mai toate satele noastre, si chiar si la oras.

Consolidare pe interior casa veche
Despre consolidari si subzidiri la case mai vechi

Galerie poze
  • Consolidare pe interior casa veche
  • Crapaturi aparute in fatada unei case vechi
  • Crapaturi aparute la colturile unei case vechi din caramida arsa
  • Consolidare fundatie si colturi casa veche
Galerie poze
  • Subzidire casa veche
  • Consolidare colturi casa veche
  • Turnare fundatie pentru consolidare si subzidire casa
  • Vedere casa veche consolidata si renovata





Caramida folosita la constructii nu era caramida presata, si caramida arsa in cuptoare controlate termic, foarte rezistenta mecanic dar si la umiditate.
Caramida aceea era lucrata manual, in forme de lemn. Tehnologia era urmatoarea: se pregatea pamantul de caramizi, lutul cum se spune, framantat cu picioarele, care se presa in forme de lemn asezate pe pamant. Erau lasate la soare , se scoteau din forme pana se uscau.

Erau apoi asezate piramidal cu multa maiestrie, in asa fel incat focul facut dedesubt sa se intretina, dar si sa le confere o rezistenta mai mare. Erau apoi invelite cu paie si pamant, si focul ardea oarecum mocnit.

Uneori nu erau nici macar arse... alteori lutul era amestecat cu paie, pentru o rezistenta mai buna dar si pentru economie de pamant, sau poate pentru sporirea calitatilor izolatoare.

Am intalnit case care nu aveau fundatie, pe bolovani mari se asezau trunchi de stejar, care alcatuiau si fundatia si elevatia casei. Va imaginati ca in 50-60 de ani, datorita umiditatii si carilor, aceasta fundatie ceda, determinand fisuri in zid.
Putine case atunci se zideau si cu ciment, se facea doar un mortar pe baza de nisip si var.

Puteti vedea in pozele din galeria de imagini cum apar aceste fisuri.
Solutia de a pastra casa  este subzidirea si consolidarea colturilor cladirii. Subzidirea este greu de realizat in acest caz, trebuie efectuata pe portiuni alternative de cca 1,5 m, adica se sapa fundatie, sau sub fundatie 1,5 m, alti 1,5 m raman nesapati, apoi se sapa alti 1,5 m...asta pentru a nu lasa zidurile fisurate fara sprijin, se toarna betonul si apoi se continua peste 2 zile.

Se executa armarea tot pe segmente, dar cu posibilitatea de a se lega de ulterioarele armaturi. De mentionat ca odata cu armarea si turnarea fundatiei se executa si armarea si turnarea stalpilor de colt, sau intermediari.

Sunt cazuri in care , cum veti vedea in poze, unde exista o fundatie subdimensionata, Trebuie sa sapam sub aceasta fundatie si sa introducem o armatura cu profil de ?cizma?, iar lateralele sa le armam pe interior si exterior cu plasa sudata legata una de cealalta cu agrafe de fier beton de 6 mm minim.
In imaginile pe care vi le prezint este si o casa foarte mare, care avea doar parter, formata din trei corpuri alipite dar construite in trei generatii, care a necesitat construirea unui etaj suplimentar.

La partea mai veche, s-a executat subzidirea, stalpi pe colturi si stalpi intermediari, centuri.
Aceasta a permis nu numai unirea celor trei corpuri intr-un singur modul de rezistenta, dar si posibilitatea constructiei unui etaj in conditii de maxima siguranta. Pentru fundatie am folosit intotdeauna beton B100, pentru elevatie B200., iar pentru armaturi PC 52 cu diametrul de 14 mm, cu etrieri din OB cu diametrul de 8 mm.

V-am descris acest gen de lucrari, pentru o minima informare, insa trebuie sa tineti cont ca lucrarile de acest gen se executa pe baza unei documentatii executata de un architect, ca urmare a unui studiu de rezistenta al cladirii.

Articol scris de Alexandru, S.C.Perodicom S.R.L.,
Tel.0720088161, ,mail [email protected]




Recomandari articole: fundatie, beton, constructii, materiale de constructii,

‹‹ Alegerea perdelelor pentru fereastrele de bucatarie | Idei in imagini

O casa la cheie la un pret chiar WOW ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
florentina a scris:

Am casuta de paianta si jumatate de pereti de jos in sus cam 1 m sunt uzi si vara si iarna un perete este comun cu baia iar casa e bagata intre case cu fundatie adanca si etajate,de unde e umezeala pe jos di pereti si ce ar trebui sa repar?

Adrian a scris:

Salutare. Are cineva o recomandare ptr a efectuat o subzidire ptr o casa la 35 km de București. Vă mulțumesc.

Paula a scris:

Salut!

As vrea si eu o recomandare pentru reabilitare/reconstruire unei case vechi (inclusiv subzidirea acesteia). Casa se afla la km 45 de Bucuresti.

Va multumesc anticipat!

Vasile a scris:

As vrea un proiect pentru reinstaurarea unei case vechi de peste 100 de ani sponsorizat pentru agro turism profitul negociabil .adresa tiganasi jud Iași tel 0753558869

nicolae calin a scris:

Buna ziua,
Am nevoie de niste oameni sa-mi faca o consolidarea a casei vechi din comuna Sirna,sat Sirna,judet Prahova,la 48 km de Bucuresti, casa cu fundatie de ciment dar fara stalpi de ciment la colturi, facuta din caramida la doua randuri si netencuita de 44 de ani, careia i s-au fisurat zidurile si intr-un loc fundatia. Are nevoie de stalpi la colturi.
Calin

Căienar Cristian Dănuț a scris:

Bună! Efectuez lucrări de instalație electrică, sanitară, finisaj, turnat șapă, gresie și faianță, parchet și orice ține legat de interioare. 0756425200

Crețu Aurelian a scris:

Asigur servicii de consultanta ca Diriginte de șantier și RTE autorizat de ISC pentru lucrări de construcții civile și industriale, inclusiv consolidări și renovări. 0721248943

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro