renovat.ro

» » » » » »


Diferente si asemanari intre parchetul lacuit si cel uleiat


Cele doua variante de finisaj pentru parchet (lacul si uleiul) pot ridica o serie de nedumeriri cand vine vorba de a alege intre una si cealalta, motiv pentru care incercam sa lamurim lucrurile in acest articol.

Parchet din lemn masiv tratat cu ulei
Diferente si asemanari intre parchetul lacuit si cel uleiat

Galerie poze
  • Parchet din lemn masiv tratat cu ulei
  • Living cu parchet din lemn masiv de stejar rosu
  • Living cu pardoseala din lemn masiv uleiata
  • Model de imbinare a parchetului tip puzzle pentru o pardoseala din stejar masiv alb
Galerie poze
  • Parchet masiv din cires brazilian
  • Parchet masiv pentru baie
  • Pardoseala de hol tratata cu ulei
  • Pardoseala din lemn masiv tratata cu ulei





Haideti sa vedem cand este potrivit sa lacuim parchetul si cand sa-l dam cu ulei si mai ales care sunt motivele din spatele celor doua alegeri.

Sa le luam pe rand:

?    Lacuirea
Presupune tratarea parchetului cu lac special pentru parchet (in mai multe straturi sau maini) in vederea unui aspect mai placut dar si pentru protejarea sau reconditionarea unui parchet vechi.
In functie de lacul ales putem da parchetului un aspect mai mat sau mai lucios, in functie de preferinte.

?    Uleirea
Este un proces similar cu lacuirea doar ca aici nu mai este vorba de lac ci de ulei special (cu sau fara ceara) pentru parchet.

Care sunt asemanarile?
Atat uleiul cat si lacul se aplica doar pe parchetele din lemn masiv, in niciun caz nu se va lacui sau uleia un parchet laminat pentru ca in loc sa il protejam il vom distruge...

Si lacurile dar si uleiurile pentru parchet pot fi atat incolore (se va pastra culoarea naturala a parchetului) cat si colorate (caz in care vor schimba culoarea initiala a parchetului)

Ambele proceduri sunt destul de migaloase si folosesc tehnici similare (curatarea parchetului in prealabil, aplicarea lacului sau a uleiului cu ajutorul unui mop sau a unor utilaje speciale, dupa caz) necesita mai multe straturi, slefuire intre straturi si timp de uscare. Din aceste motive este de recomandat ca ambele operatiuni sa fie executate de un personal cu experienta in domeniu.

Ambele protejaza parchetul impotriva umezelii si a factorilor chimici sau mecanici. De fapt scopul celor doua tipuri de finisaj este acelasi: portejarea unui parchet nou sau reconditionarea parchetului vechi.

Atat uleirea cat si lacuirea pot fi realuate, dupa ceva vreme, pentru a reconditiona parchetul si a-i reda imaginea de nou.

Cam atat cu asemanarile, sa trecem acum si la deosebiri.
Lacul actioneaza doar la suprafata parchetului pe cand uleiul patrunde in fibra lemnului conferind o protectie chimica (inclusiv impotriva umiditatii) sporita. In schimb lacul ofera o rezistenta mai mare decat uleiul cand vine vorba de actiunile mecanice asupra parchetului.

Lacul ofera un aspect mai impresionant din punct de vedere vizual decat uleiul, acesta din urma lasand senzatia de parchet umed. Uleiul absoarbe lumina, pe cand lacul o reflecta, de aici si diferenta de aspect dintre cele doua metode de finisaj.

Uleiul se duce mai usor de pe suprafata lemnului datorita curatarii repetate cu mopul umed sau cu alte metode de curatenie, in schimb lacul este mult mai persistent, parchetul lacuit fiind in acelasi timp mult mai usor de curatat decat cel uleiat. Cu alte cuvinte lacul rezista mult mai mult decat uleiul (uleirea se face mai des, lacuirea mai rar).

Un parchet tratat cu ulei este mai greu de intretinut decat unul tratat cu lac. Totusi, un parchet finisat cu ulei este mult mai usor de reparat in cazul unor zgaraieturi, decat unul finisat cu lac (la fel de adevarat este ca cel cu ulei se zgaraie mai usor iar cel cu lac mai greu).
Lacul confera parchetului un plus de duritate.

In fine, ultima diferenta care merita amintita este pretul: mai mare in cazul lacurilor, mai mica in cazul uleiului.
Concluziile le trageti singuri, in functie de propriile preferinte si nu in ultimul rand, in functie de bugetul alocat acestei operatiuni.


Recomandari articole: parchet, lacuri si vopsele, amenajari interioare, amenajari de lux,

‹‹ Clase de trafic pentru parchetul laminat

Transplantarea orhideelor - cum se realizeaza corect aceasta operatiune delicata ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro