renovat.ro

» » » » » »


NU POTI CONSTRUI ORICUM! Afla care sunt DISTANTELE fata de vecini si Cum amplasam constructiile noi


REGULI CE PRIVESC AMPLASAREA CONSTRUCTIILOR CIVILE SI AMENAJARILE EXTERIOARE

1.    PICATURA STRESINII

Proprietarul este obligat sa isi faca streasina casei sale astfel incat apele provenind de la ploi sa nu se scurga pe fondul proprietarului vecin.

Distante fata de limita de hotar amplasare constructie
NU POTI CONSTRUI ORICUM! Afla care sunt DISTANTELE fata de vecini si Cum amplasam constructiile noi

Galerie poze
  • Distante fata de limita de hotar amplasare constructie
Galerie poze

2.    DISTANTA  SI LUCRARILE INTERMEDIARE CERUTE PENTRU ANUMITE CONSTRUCTII, LUCRARI SI PLANTATII


Distanta minima in constructii


Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic.


Citeste si: Exista vreo restrictie sau lege care sa imi interzica sa scot termopanele de pe balcon


Distanta minima pentru arbori


 (1) In lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o  distanta de  cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.
(2) In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit  sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute in mod natural pe fondul sau.


Recomandare: Avize si acte necesare pentru constructia unei case in Romania


 3. VEDEREA  ASUPRA  PROPRIETATII  VECINULUI


 Fereastra sau deschiderea in zidul comun


 Nu este permis sa se faca fereastra sau deschidere in zidul comun, decat cu acordul proprietarilor.


Distanta minima pentru fereastra de vedere


(1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin  2 metri  intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin, si  fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate  catre acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.

(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie.


Citeste si: Doresc sa devin diriginte autorizat, cum pot face asta?


Fereastra de lumina

Nu  se exclude dreptul  proprietarului  de  a-si  deschide, fara limita de distanta, ferestre de lumina daca sunt astfel construite incat sa impiedice vederea spre fondul invecinat.


sursa: Codul civil


Recomandari articole: legislative, distanta constructie fata de vecini, codul civil, distante fata de limita de proprietate,

‹‹ Proiect de casa cu 4 dormitoare si lucarna la mansarda

15 idei fabuloase de gratare de curte din butoaie de tabla - Fa-ti si tu unul !!! - Sunt mai ieftine si mai bune!!! ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Florin a scris:

Salut am construit in anul 2008 o locuinta in sector 5 am lasat distanta intre vecini 2 metri 80 cmt am construit o terasa de un metru la bucatarie pe o distanta de 4 metri cu esire din bucatrie pe terasa mentionez faptul ca la momentul construirei casei mele nu aveam vecin pe latura cu terasa si am respectat o distanta de un metru si 80 cnt intre terasa si vecin find un loc fara canstrucie pe el si nici nu cunosteam ce vecin voi avea dupa 4 ani sa apucat si vecinu meu de constructie un vecin care parea foarte de treaba din vorba in vorba imi zice ma vecine de ce nu ai facut terasa pina in gard ca e foarte mica si mai stai vara pe terasa mai stam de vorba la gard zic ma vecine am zis ca sa nu te deranjez pe tine nu ma vecine ca nu e nici un deranj suntem vecini dupa un an avind si relatii foarte bune cu vecinu am contruit terasa pina in gard (gardul find al meu ) a trecut 7 ani de atunci si acum vecinu sa ridica cu pretentii ca am contruit trasa pina in gard si ca ma uit la el in curte legal poate sa ma dea in judecata sa darim terasa find votba doar de o terasa nu de alta constructie

Nitas Marius a scris:

Am un vecin care a construit un cotet pe gardul dintre noi. Cui sa ma adresez pentru mutarea acestui cotet ?

Constantin a scris:

Avem în fața casei țigani care au construit o camera și au luat spațiul dintre case cui ne adresam

dumy a scris:

Este vb de 60 cm între construcție sau 60 cm + 60cm între construcții, adică 60 cm unul din proprietari și 60 cm celalalt proprietar aducă 120 cmm între costrucții ?

Barbu a scris:

De ce cand am vrut sa construiesc o anexă gospodărească,la distanță de 1 m față de vecin primăria ma trimis sa iau acceptul vecinului

Nicolae Munteanu a scris:

Am un vecin care nu a respectat nimic cea e privește rgurile față de vecin exemplu: toată apa ce provine de pe casa și anexe se scurge pe gardul și temelia locuințe în care locuiesc are scocuri dar tot la mine vine apa , via o are la 10 cm de gard cotețul de porc la20 25cm degard îmi puteți spune ce pot sa fac va mulțumesc

Sita Felicia a scris:

Vecinul meu și-a făcut o copertină cu scurgerea pe casa noastră la o distanță de26 cm sus este corect ?

Iacob violeta a scris:

Buna ziua ,am ajuns la tribunal cu vecini socrului care au pretenția de a demola garajul care este lipit de casa lor cá ll s-au umezit pereți specific că am incercat sa punem izolație sa incercam sa remediem problema dar nu și nu cer daune bănești considerabile și menționez garajul este construit înainte de a cumpăra ei casa și este legal în acte plătim impozit pentru el nu conosc se aplică noul cod și pentru clădirile care au fost construite înainte de intrarea în vigoare cu dimensiunile prevazute

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro