renovat.ro

» » » »


Distantiere pentru gresie si faianta


Le gasim in toate magazinele de amenajari interioare la raionul de accesorii pentru gresie si faianta, sunt binecunoscutele distantiere - "cruciulitele". Asa cum probabil ati observat, ele au diferite dimensiuni si forme. Haideti sa vedem impreuna la ce se folosesc si cum le alegem.

Distantiere gresie faianta modele
Distantiere pentru gresie si faianta

Galerie poze
  • Distantiere gresie faianta modele
Galerie poze

Mai intai, de ce este nevoie ca atunci cand se pune gresie sau faianta sa se faca montajul cu distantiere. Placa de gresie sau cea de faianta au o duritate destul de mare, duritate data de densitatea crescuta a materialului. Dupa cum poate ati observat, orice cladire " se misca ". Motivele sunt multiple: tasarea solului de sub fundatie, uscarea cimentului, etc. Daca placarea se realizeaza fara distantiere si placam un perete intreg sau o podea intreaga, in momentul miscarii cladirii va interveni o forta mare care va impinge in gresie si faianta.
O alta forta care va impinge in placi este cea de dilatatie. In sezonul ploios, cand umiditatea este crescuta, sau in camerele cu umiditate mare cum sunt baile sau bucatariile, placile de gresie si faianta acumuleaza apa ducand la dilatarea acestora. Poate ati observat in dese cazuri in bucatarie pe peretele cu geamul, faianta montata fara distantiere a facut "burta", s-a umflat.

Modele de distantiere pentru gresie si faianta
Modele de distantiere pentru gresie si faianta

Cum rezolvam aceasta problema a fortelor care duc la umflarea faiantei sau a gresiei? Solutia este la indemana noastra: montajul ei cu ajutorul distantierelor. Rosturile astfel lasate intre placi se umplu cu un ciment special, uneori colorat, chitul de rosturi. Acest chit, la solidificare, are o densitate mult mai mica decat cea a placilor. El va "prelua" miscarea placilor si va prelungi durata de viata a placarii.
Un alt motiv de a folosi distantierele este cel estetic. Pentru acelasi lot, placile ceramice au si o anumita variatie a dimensiunilor. Astfel, daca s-ar monta fara distantiere s-ar observa imediat inegalitatile. Exista insa si placi ceramice care sunt rectificate si din punct de vedere estetic se pot monta fara distantiere.

Distantiere de 3 mm
Distantiere de 3 mm

Cum alegem distantierele? Ele se aleg in principal in functie de marimea placii si de recomandarile producatorului de gresie sau faianta. De exemplu, unele placi de faianta au distanta minima recomandata de placare de 2 mm. Ea creste odata cu cresterea marimii placii ceramice.

Ca si forme, distantierele sunt in forma de cruce sau T. In profil, ele pot fi patrate sau trapezoidale. De exemplu, distantierele de 3 mm pot avea profilul patrat si au toate laturile sectiunii de 3 mm. Daca au profil trapezoidal, toate laturile unei "fete" au 2.5 mm, laturile celeilate "fete" au 3mm. Cand ne ajuta acest lucru? Atunci cand avem o placa mai mare, reglam alinierea vizuala plasand distantierul cu latura mai mica inspre perete sau podea.

Montare distantiere de gresie si faianta
Montare distantiere de gresie si faianta

Asadar, placile ceramice se pot monta cu sau fara distantiere. In cazul obisnuit al placilor de interior recomandarea este de a folosi distantierele, alegerea acestora plecand de la o distanta minima pana la cea mai mare, distanta maxima fiind limitata de preferinta noasta si de distanta maxima de umplere a chitului de rosturi folosit.
Sa fii mester! Devine mai usor ...


Recomandari articole: gresie si faianta, DIY,

‹‹ Culori pentru gresie si faianta in bucatarie

Montarea placilor ceramice de gresie pe hol ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro