renovat.ro

» » » » » »


Dracila - Berberis Vulgaris - gardul viu cu frunze cazatoare


Dracila (Berberis Vulgaris) este o planta decorativa perena ce se dezvolta sub forma de arbust. Poate fi cultivat individual sau poate reprezenta o alegere buna pentru realizarea unui gard viu in gradini, curti sau parcuri.

Berberis thunbergii atropurpurea
Dracila - Berberis Vulgaris - gardul viu cu frunze cazatoare

Galerie poze
  • Berberis  thunbergii atropurpurea
Galerie poze

Este spectaculoasa datorita aspectului sau deosebit, al frunzelor rosiatice si al florilor galbene-portocalii. In tara noastra sunt aclimatizate doua soiuri ale acestui arbust decorativ: "dracila japoneza"- berberis thunbergii cu frunzele rosii pe tot timpul anului si "dracila europeana"- European barberry cu frunzele usor violacee.

Plantare si ingrijire

Dracila, indiferent de tipul de planta, este rezistenta la seceta, la temperaturi scazute si se dezvolta in orice tip de sol. Nu este o planta pretentioasa si are nevoie de un spatiu semiumbros sau luminos. In general pentru cultivare se achizitioneaza din florarii sau societati care comercializeaza rasaduri de flori si/sau plante decorative. Se livreaza in baloti care presupun ca radacinile sa aiba pe ele pamant in scopul bunei inradacinari in noul tip de sol.

Se planteaza toamna tarziu sau primavara devreme cand temperatura este de minim 5 grade C. Solul trebuie sa fie afanat, iar amplasarea in pamant se face la 35-40 cm pentru a avea spatiu adecvat dezvoltarii viguroase a radacinii. Se uda doar dupa plantare si in verile caniculare, dar la baza.

Arbustul dezvolta tulpini lemnoase, usor flexibile, ajungand pana la inaltimi de 2m, iar la maturitate planta poate ajunge la 1,5m in diametru. Se poate inmulti prin marcotare, prin butasire sau prin samanta in spatii special amenajate.

Boli si daunatori

Desi este o planta rezistenta la factorii de mediu, poate fi atacata de boala numita "fainare". Aceasta se manifesta la nivelul frunzelor care capata o nuanta usor albicioasa pe dos, extinzandu-se cu rapiditate. Pentru a elimina boala se fac stropiri cu substante fitosanitare adecvate, in dilutia precizata pe ambalaj, sau se taie crengile care au Frunze afectate de fainare, in scopul stoparii extinderii pe alte ramuri. Partile bolnave ale plantei care au fost taiate se ard sau se indeparteaza de planta pentru a nu reveni pe alte frunze.


Recomandari articole: arbusti ornamentali, gard viu, plante rezistente la seceta, plante rezistente la frig,

‹‹ Bulgarele de zapada, Calinul - Viburnum Opulus - ingrijire si inmultire

Butoaie vechi din lemn transformate in ghivece de flori super originale - Hai sa le vezi! ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro